Koleszterin

Ami az erekciót (is) előidézi: a nitrogén-monoxid

Ismerje meg a nitrogén-monoxid és az endotél fogalmát

A vegyület, amely a férfiak erekciójának (és közvetve a potenciafokozó szerek sikerének) előidézője, igen fontos szerepet játszik az artériák, s így a szív egészségében is. A nitrogén-monoxidot (NO) főként az erek falának legbelső rétege, az endotél termeli. Itt az a feladata, hogy serkentse a véráramlást, megakadályozza a zsíros lerakódásokat, gátolja az érfal megvastagodását és elmeszesedését, és akadályozza az artériák beszűkülését.

Az erek bélése rendkívül fontos a szív egészsége szempontjából – mondja dr. John P. Cooke, a Stanford Egyetem kardiológiai intézetének munkatársa, aki az elsők közt ismerte fel a NO szerepét a keringési rendszerben. Az egészséges endotél olyan, mint a teflon, semmi sem tapad hozzá. Ha viszont nem egészséges, inkább a tépőzárhoz válik hasonlatossá, s úgy vonzza a vérben keringő „szemetet”, mint tépőzár a szöszöket.

Nitrogen dioxide molekula
Nitrogen dioxide molekula

Az endotél-károsító tényezők

A szív- és érrendszeri betegségek valamennyi kockázati tényezője – a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a homocisztein és a lipoprotein(a) magas szintje – károsítja az endotélt. A sérült endotél pedig nem termel elegendő NO-t, ami további károsodáshoz vezet, és ez az öngerjesztő folyamat egyre növeli a veszélyt.

A dohányzás károsítja az endotélt.
A dohányzás károsítja az endotélt.

Szerencsére mozgással és helyes táplálkozással helyreállítható az endotél egészsége – magyarázza dr. Cooke. Bizonyos táplálék-kiegészítők (például az arginin) és a szívbetegség kezelésére használt gyógyszerek (mint az aszpirin vagy a sztatinok) szintén segíthetnek.

Endotélfunkciók szám szerinti mérése

Ha az orvosok mérni tudnák az endotél működését – vagyis az erek viselkedését -, akkor megbízható adataik volnának a szervezet nitrogén-monoxid-termeléséről, sőt a koszorúér-betegség kockázatáról is. Az endotélfunkció mérése olyan, mintha azt kérdeznék az artériáktól: „Hogy vagytok?” Ha a válasz „Kösz, jól”, akkor az artériák elégedettek a vér összetételével, és valószínű, hogy viszonylag plakkmentesek.

Többféle módszer is létezik az endotélfunkció vizsgálatára – ezek többnyire ultrahangos eszközökkel mérik bizonyos artériák átmérőjének változásait. Az eljárást általában csak kutatási célokra használják – ámde elképzelhető, hogy hamarosan rendelkezésre áll majd olyan teszt, amellyel a vizsgálat a klinikai gyakorlatban is elvégezhető.

Jegyezzük meg! Az Egyesült Államokban már engedélyezték egy új, noninvazív műszer használatát, amely az artériák rugalmasságát méri – ez a tulajdonság a NO-termeléssel függ össze. A normális értéktartomány kortól és nemtől is függ. A tesztet még nem használják rutinszerűen, de idővel talán erre is lesz mód. Hasonló célokat szolgál az arteriográf, amely magyar találmány.
Létezik a szív egészségét elősegítő program.
Létezik a szív egészségét elősegítő program.

Hogyan segíthet az Életmódjavító Program?

A programot úgy tervezték, hogy a szív és az erek általános egészségét segítse elő, ne pedig egyszerűen csak a koleszterinszintet csökkentse. Többféle módon is hozzájárul az endotél jobb működéséhez. Először is azt javasolja, hogy fogyasszunk sokat az arginin nevű aminosavban gazdag ételekből, ebből a vegyületből termelődik ugyanis a NO. Ilyen ételek a hüvelyesek, a szója, a mandula, a dió és a zab, valamint egyes hideg vízi halak, például a lazac, a tonhal és a makréla.

Az endotél működése igen érzékeny a telített zsírokra is. Már egyetlen, telített zsírban gazdag étkezés is elég ahhoz, hogy átmenetileg csaknem a felére csökkentse az endotélfunkciót. A programot követőknek ezért jelentősen korlátozniuk kell a telített zsírok fogyasztását.

Végül pedig, a testmozgásnak is roppant fontos szerepe van a NO-termelésben és az endotél egészségében, állítja dr. Cooke, mivel a mozgás során fokozódó véráramlás több NO termelésére készteti az endotélt. Aki mindennap mozog, annak az ereiben hosszú távon több termelődik nemcsak NO-ból, hanem abból az enzimből is, amely az arginint NO-vá alakítja át. Ennek köszönhetően a hosszútávfutók koszorúerei kétszer olyan rugalmasak, mint a velük egykorú, alig mozgó személyekéi.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.