Koleszterin

Koleszterin szint csökkentés stressz csökkentéssel

Ahhoz, hogy életünk békésebbé és nyugalmasabbá váljon, nem elég, hogy igyekszünk a lehető legjobban kezelni a stresszes helyzeteket, arra is szükség van, hogy tudatosan keressük az örömöt és a megelégedettséget. Ezt jórészt azzal érhetjük el, hogy olyan munkát és kedvteléseket választunk, amelyek bár kihívások elé állítanak, nem jelentenek terhet.

A „flow" egy pszichológiai jelenség, olyan élmény, amelynek kapcsán két óra is csak két percnek tűnik.
A „flow” egy pszichológiai jelenség, olyan élmény, amelynek kapcsán két óra is csak két percnek tűnik.

Mi az a „flow”?

Előfordult már velünk, hogy egy tevékenységbe belemerülve megfeledkeztünk az aggodalmainkról? A „flow” egy pszichológiai jelenség, olyan élmény, amelynek kapcsán két óra is csak két percnek tűnik, ha teljes mértékben lefoglalja az embert az, amit csinál. Egy tudományos vizsgálat során önkéntes alanyoknak személyhívót adtak, és megkérték őket, hogy amikor a készülék csipog, jegyezzék fel, hogy éppen mit csináltak, és azt is, hogyan érezték magukat.

Megállapították, hogy az emberek általában boldogabbnak érzik magukat, amikor szellemileg leköti őket a munka vagy a kedvtelésből űzött tevékenység, mint amikor tétlenül üldögélnek. Érdekes módon azt találták, hogy minél kevésbé költséges egy kedvtelés, annál jobban el tudnak merülni benne az emberek, és annál boldogabbá teszi őket.

Találjunk magiunknak egy jó hobbit, ami nemcsak boldoggá tesz , de meg is mozgat.
Találjunk magiunknak egy jó hobbit, ami nemcsak boldoggá tesz , de meg is mozgat.

A hobbik ereje

A hobbik nem csupán megnyugtatóak (például a kézimunkázó nőknek több mint a fele azt mondta, azért csinálja, mert segít ellazulni, de jókora adag, önbecsülést serkentő elégedettséget is adhatnak. Nincs hobbink? Nem tudjuk, mit csináljunk a szabadidőnkben? Ha ki szeretnénk deríteni, mi a legmegfelelőbb számunkra, vagy szeretnénk új kedvtelést találni, próbálkozzunk a következő módszerekkel.

Készítsünk időmérleget!

Egy héten át írjunk le mindent, amit csináltunk, és osztályozzuk a tevékenységeket 1-től 10-ig annak megfelelően, hogy mekkora elégedettséget okoznak. A következő héten próbáljunk nagyobb hangsúlyt helyezni a legélvezetesebb tevékenységekre, még akkor is, ha ehhez le kell mondani egy fontosnak vélt (de valójában nem olyan fontos) elfoglaltságról.

Olyan jó visszaemlékezni! : -)
Olyan jó visszaemlékezni! : -)

Emlékezzünk vissza a fiatalságunkra!

Mit csináltunk a legszívesebben gyermekként? Talán kifestőkönyveket színeztünk? Akkor talán beiratkozhatnánk egy rajz-tanfolyamra. Segítettünk főzni az édesanyánknak? Lehet, hogy több időt kellene a konyhában töltenünk. Kedveltük a szerepjátékokat? Csatlakozzunk egy színjátszó-csoporthoz! Sokat bicikliztünk? A kerékpározás igazán könnyen elkezdhető tevékenység, s még a szívünknek is jót tesz.

Nézzünk szét a környéken!

Sajnálatosan sokan vagyunk olyanok, akik nem is tudják, milyen sok minden zajlik a környezetükben. Ezért tehát új élményeket keresve tájékozódjunk a lehetőségekről. Nézzünk utána, milyen tanfolyamokat indít a helyi művelődési központ (esetleg felnőttképzés is folyik ugyanott). Iratkozzunk fel különféle művészeti csoportok és közösségi házak hírleveleire. Kísérjük figyelemmel a helyi Önkormányzat hirdetőtábláján a különféle találkozókról és eseményekről szóló értesítéseket.

Tervezett kikapcsolódás

Mint a fogorvosnál kapott időpontot, a szórakozásra szánt időt is írjuk be a naptárunkba. Próbáljunk hetente legalább egy alkalomra betervezni valamilyen élvezetes programot, és ütemezzünk be néhány hosszabb-rövidebb vakációt is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.