Koleszterin

Örökletes lehet a magas koleszterin? Tudd meg Nálad is így van-e?

Nagyjából minden századik embernél egy örökletes betegség, az úgynevezett örökletes hiperlipidémia (familiáris kombinált hiperlipidémia, FCHL) okozza a magas koleszterinszintet.

Az úgynevezett örökletes hiperlipidémia  okozza a magas koleszterinszintet.
Az úgynevezett örökletes hiperlipidémia okozza a magas koleszterinszintet.

Noha a rendellenességet már csaknem 30 éve tanulmányozzák, sok eleme ma is tisztázatlan. A betegség a szervezet lipoprotein-anyagcseréjét érinti, s emiatt magas az összkoleszterinszint, a trigliceridszint vagy mindkettő. Az FCHL-es személyeknél ráadásul nagyobb a kisméretű LDL-részecskék száma, márpedig ezek halmozódnak fel a legnagyobb valószínűséggel az artériákban, hogy ott plakkot képezzenek. FCHL-ben nagyobb valószínűséggel alakul ki inzulinrezisztencia is, amely önmagában is a szívinfarktus fontos rizikótényezője.

Ha 12 héten át pontosan követjük az Életmódjavító Program utasításait, de nem tapasztalunk javulást a koleszterinszintünkben, előfordulhat, hogy ennek genetikai okai vannak, és gyógyszeres kezelésre van szükségünk, mert az életmódbeli változtatások nem elegendők.

HPA-2 Met: E génváltozat jelenléte esetén a vér ragacsosabb és könnyebben alvad meg, tehát van aki hordozza ezt a gént.
HPA-2 Met: E génváltozat jelenléte esetén a vér ragacsosabb és könnyebben alvad meg, tehát van aki hordozza ezt a gént.

Vannak más örökletes tényezők is, például:

HPA-2 Met

E génváltozat jelenléte esetén a vér ragacsosabb és könnyebben alvad meg. Férfiaknál felelős lehet a fokozott vérrögképződési hajlamért. Semmit sem tehet ellene az, aki hordozza ezt a gént, viszont esetében fokozottan indokolt, hogy támadást intézzen az Életmódjavító Programmal a befolyásolható rizikótényezők ellen.

Apo-E4

Ez a gén a koszorúér-betegség nagyobb kockázatával hozható összefüggésbe. Akinek a szervezetében jelen van, annak fontos, hogy szívbarát módon táplálkozzék, és akkor esetében a szívbetegség kockázata nem lesz magasabb (kivéve, ha dohányzik vagy túl sokat iszik). Aki viszont zsírban gazdag étrenden él, annak a koleszterinszintje könnyen az egekbe szökik. Az e génnel rendelkező személyeknél az alkohol általában emeli a koleszterinszintet, a dohányzás pedig jelentősen megnöveli a koszorúér-betegség kockázatát.

Apo-E2 vagy Apo-E3

Az apo-E4-hez hasonlóan ezek a gének is hajlamosítanak szívbetegségre, s hordozói esetében kevésbé hatékonyak az életmódbeli változtatások. Ne feledjük azonban, hogy az Életmódjavító Program sokféle rizikótényezőt csökkent, ezért mindenképpen jobb helyzetbe kerül az illető, mint amilyenben volt.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.