Orvosi tanácsok

Koleszterincsökkentő méregtelenítő zöldségek és gyümölcsök

Még ha másban nem is változtatunk táplálkozási szokásain­kon, a több nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása akkor is rengeteget számít egészségünk és életerőnk szempontjából, fokozott védelmet nyújt számos krónikus betegséggel szemben, és óv a környezetünkben található mérgező anyagoktól.

Miért együnk zöldséget?

Amit gyermekkorunk­ban hajtogattak nekünk, az igaz — a zöldségek jót tesznek nekünk. Hogy miért? íme a válasz.

 • A sötétzöld levélzöldsé­gek élelmi rostjai súroló-kefeként hatnak a belek­ben, és csökkentik a mikrobiális eredetű toxi­nok felszívódását.
 • Ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, az ét­vágyunkat is csillapítjuk, így kisebb valószínűséggel nyúlunk majd a sok cukrot és zsírt, ám kevés rostot tartalmazó ételekért.
 • Egészségünk érdekében a legfontosabb a sok fel­dolgozatlan és természe­tes élelmiszert tartalmazó étrend, valamint a kellő testmozgás és a pihenés.
 • A zöld levélzöldségek folsavban és vasban gazda­gok, ezért elősegítik a sej­tek egészséges fejlődését.
 • A zöldségek és egyéb növényi táplálékok fitovegyületei segítségével védetté válunk a mérgező ózonnal szemben, mely a füst, a szmog és a légszennyeződés fő összetevője.

Méregtelení­tés otthon

Egészítsük ki bevásárló­listánkat a következő „ szuper terményekkel”, hogy minimálisra csök­kentsük a környezetben található mérgező anya­gok hatását!

 • Bogyós gyümölcsök: sok antioxidánst tartalmaznak, erősítik az immunrend­szert, védik a látást, és az emlékezetet is javítják. Ide­tartozik az áfonya, a mál­na, az eper és a szeder is.
 • Brokkoli: egyik fitovegyülete, a szulforafán megóvja szervezetünket a szabad gyököktől és a különféle szennyező anya­goktól, még mielőtt azok kárt okozhatnának. A szul­forafán a karfiolban, a kel­bimbóban és a káposztá­ban is jelen van.
 • Citrusfélék: e fitovegyületekben és C-vitaminban gazdag gyümölcsök erőtel­jes antioxidáns hatásuk révén az immunrendszer munkáját segítik.
Zöldségekkel az életért
ZöldségElőnyök
Zöld levélzöldségek, keresztes virágú zöldségek (brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta)Semlegesítik a szabad gyököket. Serkentik a ráktól védő enzimeket. Segítenek az asztma megelőzésében.
Vörös, sárga és narancs¬sárga zöldségekVédenek a szív-, a cukorbetegségtől és az ízületi gyulladástól. Óvják a látást is.
Hagymafélék: vörös¬hagyma, fokhagyma, póréhagyma, metélő¬hagymaSegítenek a fertőzések leküzdésében, fokozzák a szív és az érrendszer egész¬ségét, csökkentik a „rossz" LDL-koleszterin szintjét. Gyulladáscsökkentők.
Ázsiai gombák: shütake, enoki, maitake, laskagomba, fülgombaÁzsiai gombák: shütake, enoki, maitake, laskagomba, fülgomba
Tengeri zöldségek: agar-agar, dulsem nori, kombu, wakame, araméTengeri zöldségek: agar-agar, dulsem nori, kombu, wakame, aramé Erősítik a csontokat, óvnak a vastagbél¬ráktól, csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, növelik az inzulinérzékenységet.

Koleszterinűzők

A gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok segítenek megakadályozni, hogy a vérben lévő koleszterin az erek falára tapadjon. Minél sötétebb színű a héj, annál több antioxidáns van benne.

 • Avokádó és grépfrút: igen gazdagok a glutation nevű antioxidánsban, mely segít a zsírok oxidálásában és az ártalmas szabad gyökök semlegesítésében.
 • Fekete áfonya: minden más élelmiszernél több antocianin nevű antioxidánst tartalmaz. A vörös áfonya, a málna és az eper is kiváló forrásai e vegyületnek, amely a sejtek idő előtti öregedését is meggátolja.
 • Káposzta: nagy hatású antioxidánsokat tartalmaz. Fogyasszuk a fehér és a vörös változatot is, nyersen, vékonyra vágva, salátákban!
 • Sárgarépa: a színét adó béta-karotin igen hatékony antioxidáns.
 • Szőlő: a piros szőlőben lévő kvercetin (amely a hagymában is jelen van) megakadályozza a „rossz” LDL-koleszterin mérgezővé válását, így az nem tud kárt tenni az erekben.
 • Hagyma: a salátákba tett nyers lila- és vöröshagyma sok allil-szulfidot tartalmaz: ezek a vegyületek a gyomor- és bélrák kockázatát csökkentik. Étrendünk mindennap tartalmazzon egy nyers vagy főtt hagymát: a vérnyomás csökkentésében is segít.
 • Szójabab: B-vitaminokban, kalciumban és vasban is gazdag. Antioxidánsai csökkentik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, a „jó” HDL-koleszterinét pedig növelik.

Pro-kontra

Facsarni? Nem facsarni?

A finom, friss, természetes gyümölcslevek kiválóan alkalmasak arra, hogy gyorsan feltöltsenek bennünket energiával – különösen nyáron. Az ideális táplálkozási hatás eléréséhez azonban egészben kell elfogyasztanunk a zöldségeket és gyümölcsöket, mivel a léből nagyrészt hiányoznak a székrekedés és az emésztőrendszeri daganatok megelőzésében szerepet játszó élelmi rostok. A rostok megőrzése érdekében turmixoljuk össze a gyümölcsöket, majd a sűrű gyümölcspéphez adjunk némi tejet meg egy kevés mézet, s máris kész a finom és tápláló ital.

Étkezzünk színesen!

A zöldségek és gyümölcsök gyönyörű színeit a karotinoidoknak nevezett növényi tápanyagok adják — ezek fogyasztása sokféle módon tesz jót az egészségünknek. Igyekezzünk naponta legalább egy adagot elfogyasztani mind az öt alábbi színcsoportba tartozó zöldségekből, illetve gyümölcsökből!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.