Koleszterin

Vasszintcsökkentés= érrendszeri problémák csökkentése? Igen!

Jegyezzük meg! Egyre több adat utal arra, hogy a magas vasszint magyarázatot adhat egyes, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos furcsaságokra.

vasÍgy például azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen adnak vért (és ezzel csökkentik szervezetük vastartalmát), kisebb a szívbetegség kockázata, s ugyanez érvényes a nőkre is a változás kora előtt, mivel ők a menstruáció miatt szintén rendszeresen veszítenek vért (és vasat).

A hemochromatosisnak nevezett örökletes állapotra jellemző a vér magas vasszintje. A vele összefüggésbe hozott gén nagyjából minden tizedik emberben megtalálható, de a kóros állapot csak a lakosság 0,3-0,4 százalékában alakul ki. Hasonló állapotot idézhet elő, ha valaki 10 évet meghaladó ideig szed vastablettákat, illetve többször kap vérátömlesztést. Bizonyos májbetegségek szintén okozhatnak magas vasszintet.

A vastúltengésnek nincsenek általában tünetei.
A vastúltengésnek nincsenek általában tünetei.

 Miért meglehetősen veszélyes a vastúltengés?

Az állapotnak általában nincsenek vagy alig vannak tünetei, és éppen emiatt veszélyes. A hemochromatosis ugyanis jelentősen csökkenti egy fontos antioxidáns, a glu-tation szintjét. A glutation és más antioxidánsok segítenek meggátolni az LDL oxi-dálódását (ilyenkor az ugyanis ragacsosabbá válik, és megindul a plakk-képződés).

A vastúltengés magas LDL-szinttel párosulva igen veszélyes a szívre nézve. Egy tudományos felmérés szerint a vér vasszintjének minden 1 százalékos emelkedése 4 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A kutatók arra gyanakodnak, hogy a magas vasszint más módon is befolyásolhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 1999-ben japán kutatók fedezték fel, hogy a vastúltengés emeli egy olyan vegyület szintjét, amely jelzi a szervezetben zajló oxidációt és az endotélfunkció romlását. A vas valószínűleg a nitrogén-monoxid termelésének gátlásával rontja az endotélsejtek működését. Amikor pedig a kutatók csökkentették az alanyok vasszintjét, endotélfunkciójuk egyértelműen javult.

Egyelőre még kérdéses, hogy valóban fennáll-e jelentős kapcsolat a vas és a szíves érrendszeri betegségek között.

Jegyezzük meg! Egy tanulmány szerzői beszámoltak arról, hogy nem sikerült összefüggést kimutatni az átlag feletti vasszint és a koszorúér-betegség okozta halálozások között.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.