A férfi egészsége

Az öregedési folyamat lassítása

Úgy érzi, megviselte az idő? Mindenki így érzi. Az idő, akár a rozsda, sohasem pihen. Az óra egyfolytában ketyeg, akár tetszik, akár nem. Nézzen szembe a ténnyel: nem tetszik! A rohanó időt nem lehet megállítani, de a testre és az elmére gyakorolt elkerülhetetlen hatásait le lehet lassítani.

„Azt hiszem, az étel a lényeg. Kukoricát, rizst és zöldséget eszem, húst nem sokat. Korán kelek, és kilenc előtt lefekszem. Nem iszom és nem dohányzom, de vannak öregek, akik igen.”

Huang Bohan, a kínai Barna megye Lakója arról, hogy miként érte meg a 105 éves kort

Az öregedés folyamata

Az első ősz hajszál, az első ránc, a te­rebélyesedő derék: a legtöbben nem törődünk a korosodásnak ezekkel az első jeleivel, mígnem egy bizonyos ponton talán a harmincas éveink vé­gén vagy a negyvenes éveink elején már nem lehet elintézni egy vállrándí­tással.

Az ember haja (ha van még egyál­talán) őszes, a lépcsőfokokat már nem tudja kettesével venni, az irodában pe­dig az ifjú kolléganők elnéznek mel­lette, ha ott áll mögötte egy Brad Pitt-hasonmás. Ekkor tapint elevenére az öregedés folyamata.

Mi is történik te­hát?

A korosodás számos velejáróját még nem értjük egészen, de alapvető­en arról van szó, hogy a test kezd el­kopni. A sejtek vagy nem úgy terme­lődnek újra, ahogyan korábban, vagy egyáltalán nem termelődnek újra.

Ott van például a bőr. Fiatalkor­ban az elöregedett bőrszövetet gyor­san felváltja az új. Harmincéves kor körül azonban kezd egyre tovább ve­lünk maradni a régi irhánk. A geneti­ka és a napozási hajlam együttesen határozza meg, hogy milyen mélyen ivódnak bele a „repedések” az arcba, a testbe.

Jegyezzük meg! A középkorú férfiak haja kezdi el­veszíteni a színét, ekkor kezd kifogyni a szervezet a pigmentekből. Ha ez az őszülésre való öröklött hajlammal pá­rosul, a pár ősz tincsből hamarosan őszes hajkorona lesz.

Harminc felé közeledve lelassul az anyagcsere, és ezzel együtt a kalória­égetés sebessége is. A húszéves kor­ban követett étrend és testmozgás mellett harmincévesen könnyen felszedhet az ember egy-két kilót. Szinte észre se veszi, és máris igazi „közép­korú” pocakja van.

Az öregedés kevésbé látható jele a szervek hanyatlása. A vese, az agy, a szívizmok, a szemlencse sejtjei nem újulnak meg, így amikor elhasználód­nak, a szervezet nem tudja ezeket pó­tolni. A hormonális változások ötven fe­lé kezdődnek, amikor észrevehetően csökkenni kezd a tesztoszteronszint. A tesztoszteron úgy működik, mint a trágya: a csontokba, az izmokba, az agyba áramlik, és serkenti a növeke­dést. A készlet apadásával együtt fo­kozatosan gyengülnek a csontok és az izmok.

A stressz is gyorsítja az öregedést. Szervezetünk ugyanis nincs beren­dezkedve a modern élet állandó nyo­mására, csak rövid, rohamszerű stresszhatásokra, amelyek között van idő a regenerálódásra. Sok férfi azon­ban nap, mint nap stresszben él a munkahelyén és otthon is. Ettől káro­sodik a szív és az izomszövet, és fel­erősödik a korral járó normál fizioló­giai romlás.

Az ifjúság tünékeny forrása

A 16. században Poncé de León Észak-Amerikába hajózott. Bimini szigetét kereste, ahol a megifjító csodaforrást remélte megtalálni, de Floridát fedezte fel helyette. A zsibárusok és a gyanús „csodaszerekkel” házaló ügynökök azóta is világszerte egész sor hasznavehe­tetlen, örök ifjúságot, halhatatlanságot „garantáló” portékát sóztak el.

A kickapoo indiánok öregedés elleni orvosságán kívül adták már el fiatalító szerként a mézet, a csuka máj olajat, az ecetet, a joghurtot, a melaszt, a fok­hagymát, a búzacsírát, a méhpempőt, a tejet és a sörélesztőt is. Az idők során az ifjonti energia kiapadhatatlan forrásaként tukmálták az emberekre a halálos adag vitamint, a makrobiotikus étrendet, a szárcsagyökérből (sarsaparilla) főzött teát, a ginzeng-gyökeret. Az igazán gazdagoknak pedig újabban csúcstechnikával működő konzerváló rendszerek széles választékát kínálják az „udvari beszállítók”.

A lefagyasztó módszer hívei például azt ígérik, hogy jégbe temetik az ember testét, majd amikor a tudomány megtalálja az őt sírba vivő kór ellenszerét, újraélesztik. A vásárlóknak azonban érdemes óvakodniuk az ilyesmitől, hiszen az igazság az, hogy az egészséges élet- módon kívül vajmi keveset tehetnek az idő vasfoga ellen.

Az élettartam határa

Általánosan elterjedt tévhit, hogy az orvos­tudomány meghosszabbította az ember élettartamát. Sajnos ez nem igaz. Az emberi test valójában körülbelül 120 évre van „kitalálva”, de a betegségek, balesetek miatt csak kevesen érnek meg ilyen szép kort.

Amit viszont tényleg az orvos­tudománynak – no meg a javuló higiéniának és lakáskörülményeknek – köszönhetünk, az a várható élettartam emelkedése. Igen jó esélyünk van arra, hogy tovább éljünk, mint nagyszüleink. Élettartamunk „plafonja” változatlan, de az orvostudomány lehetővé teszi, hogy jobban megközelítsük. Magának az élettartamnak a növelése azonban változatlanul a sci-fi tárgykörébe tartozik. Egyre többen élnek meg boldog öregkort, az emberi életnek azonban minden erőfeszítés dacára van egy felső határa.

Legyen fiatalos!

Az öregedés teljes leállítására nincs mód, de a lelassítására van, hogy az ember élete minden szakaszában a lehető legjobban nézzen ki, és úgy is érezze magát. A fiatalság megőrzésé­nek a receptje egyszerű: mértékletes, zsírszegény étrend, rendszeres testmozgás, védekezés az erős napfény ellen, stresszcsökkentés, szellemi ak­tivitás. Ha ez megvan, nyugodtan hátradőlhet, és élvezheti az idő múlá­sát.

Irány a zsírszegény étrend!

A húszas évek végétől kezdve a lassu­ló anyagcsere miatt megvastagszik a derék, ha az ember nem csökkenti a bevitt kalóriamennyiséget. Álljon át a zsírszegény diétára! Ez nem azt jelen­ti, hogy többé nincs hamburger és steak. Mértékkel ehet ilyet is. Arról vi­szont muszáj gondoskodnia, hogy ét­rendjében a zsírról és a fehérjéről a ga­bonafélékre, a gyümölcsre, a zöldség­re tevődjön át a hangsúly.

Testedzés

Meglepően kevés is elég az öregedést gátló fittséghez: hetente ötször kell legalább 30 percig úgy edzeni, hogy a pulzus 20 százalékkal szaporább le­gyen. És időt sem olyan nehéz szakíta­ni rá. Elég, ha visz magával edzőcipőt a munkahelyére, és ebédidőben a zsí­ros ételek helyett 45 percig gyalogol. A testmozgástól ellazultabb, vidá­mabb lesz, és jobban is fog aludni.

A napozás ráncokat jelent

A nap ultraibolya sugarai súlyosbítják a bőr öregedését. A ráncosodás meg­előzésének mindig az a legjobb és leg­hatékonyabb módja, hogy vagy ruhá­val és sapkával, vagy legalább 30-as faktorú naptejjel védi a testét, ha ki­megy a szabadba.

Hajlamos-e a ráncosodásra?

Talán a genetikai adottságok és a választott életstílus határozza meg leginkább, hogy az embernek milyen hamar jelennek meg a bőrén a ráncok, és mennyire hasonlít az arca, a teste redőzete a Grand Canyonra. Sok időt tölt-e a napon? Dohányzik-e? Fogyaszt-e szeszes italt? Erősen szennyezett levegőjű városban lakik-e? Világos-e a bőre? Rokona-e Keith Richardsnak, a Rolling Stones gitárosának? Minden egyes igenlő válasz jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy elodázza a ráncosodás bekövetkeztét.

A nap időjárástól, évszaktól függetlenül a bőr legádázabb ellensége. A ráncosodás folyamatát lelassíthatja, ha egész évben, mindennap minden szabadon lévő bőrfelületre legalább 30-as faktorú naptejet ken. Elsősorban a genetikán és a napozáson múlik, hogy mennyire lesz valaki ráncos.

Győzze le a stresszt!

A stressz csökkentésére talán mind­össze arra van szüksége, hogy alkal­manként 15 percre elszakadjon a munkájától, és járjon egyet a környé­ken. Ha viszont nagyobb a baj, nehezebb a megoldás is. Lehet, hogy túlsá­gosan hajszolta a pénzt és a hatalmat, és át kell gondolnia az értékrendjét. Tényleg szüksége van-e ilyen drága au­tóra? Muszáj-e ötcsillagos étterembe járnia? Sétáljon inkább egyet a tenger­parton! Így tovább élhet, és tovább él­vezheti mindazt, ami igazán fontos.

Szelleme maradjon fiatal!

Mindenki találkozott már olyan embe­rekkel, akik mintha idő előtt megöre­gedtek volna. Nem annyira a külse­jük, inkább a mentalitásuk miatt: hozzáállásuk, életszemléletük, érdeklődésük, általános műveltségük (vagy annak hiánya) mind-mind inkább egy jóval idősebb emberhez illenek.

Elkerülheti ezt a sorsot, ha edzi az elméjét. Olvasson, amennyit csak tud, tájékozódjon az aktuális események­ről, vitatkozzon politikáról, vallásról, űzzön olyan hobbit, ami szellemi erő­feszítéssel jár. A mentális tornagya­korlatok fenntartják és fokozzák szel­lemi élénkségét, tanulási készségét.

Le a szabad gyökökkel!

A szabad gyököket, a Légzés molekuláris melléktermékeit úgy képzeljük el, mintha gerillák szivárognának a testünkbe. A szabad gyökök instabilak és rendkívül reagensek, mivel a fennmaradáshoz elektronokra van szükségük, s ezeket a testszövetből „szerzik be”. Tönkretett sejteket hagynak hátra, amelyek a korosodással járó betegségeket okozzák: vérrögtől elzáródott artériákat, hályogot, rákot és így tovább.

Jó hír az antioxidánsokról

A gerillákra antiterrorista vitaminokkal, az úgynevezett antioxidánsokkal mérhetünk ellencsapást. Ezek a természetes enzimek megsemmisítik a szabad gyököket. Egyes kutatók arra utaló előzetes bizonyítékot is találtak, hogy az antioxidánsok a szabad gyökök által okozott szövetoxidációval is felvehetik a harcot.

A fő antioxidánsok a C- és az E-vitamin, a szervezet által A-vitaminná alakított béta-karotin, és a szelén, amely az E-vitaminnal közösen fejti ki hatását. Antioxidáns még többek között a B6-vitamin, a tiamin, a lecitin és a cink is. Egyes szakemberek szerint a kormány által hivatalosan ajánlott napi adagnál kicsivel nagyobb dózisban szedve, ezek a tápanyagok lassíthatják az öregedés folyamatát.

Hol keressük az antioxidánsokat?

Az antioxidánsok főleg a gyümölcsökben, a zöldségekben és a teljes kiőrlésű gabonafélékben vannak jelen, bár egyes állati eredetű táplálékok szintén számot­tevő mennyiséget tartalmaznak belőlük. Természetes forrásuk többek között a piros, a narancssárga, a sárga és a mélyzöld színű zöldségek, a zab, a búza, a rizs, a kukorica, a vöröshagyma, a fok­hagyma, a máj, a vese, a hal, a rákfélék, a vörös és a baromfihús, valamint a déli­es a bogyós gyümölcsök.

Az antioxidánsok mindenütt jelen vannak, igen sokféle ételben megtalálhatók. Ez az ízletes ebéd például a szabad gyökök réme: csirke (B-vita­min), fejes saláta (béta-karo­tin) és paradicsom (béta-karo­tin és C-vitamin) teljes kiőrlésű kenyéren (B6- és E-vitamin), mellé friss gyümölcs (C-vita­min). A végén pedig egy pohár szelénben gazdag hideg tej.

Be a hasat!

Ha a középtáji dudor kezd önálló életet élni, gazdája alighanem hajlandó megtenni a szükséges lépéseket, hogy tartós változást idézzen elő test­formáján.

A nem kívánt úszógumi ellen a következőképpen veheti fel a harcot:

  • Álljon át sok szénhidrátot, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó, zsírszegény étrendre.
  • Húzza ki magát, és húzza be a hasát. Az erős hasizom javítja a testtartást, és fordítva.
  • Végezzen zsírégető, aerob testmozgást: próbálkozhat tenisszel, futással, úszással, evezőgéppel.
  • Végezzen hasizomgyakorlatokat, de ne gondolja, hogy pár felülés elég a „vágódeszka” hasfalhoz.

Ha leplezni akarja

Nem minden férfi képes nyugodtan fogadni az öregedés visszafordíthatat­lan jeleit. Könnyű azt mondani, hogy „becsületrendként” kell viselni az ősz hajszálakat és a ráncokat, és hogy elő­kelő megjelenést biztosítanak. Van­nak azonban pillanatok, amikor az ember a legszívesebben „álcázná” ma­gát, íme, néhány javaslat:

Vasalja ki a ráncokat!

Egyes kozmetikumokat gyártó cégek azt állítják, hogy bőrápoló termékeik visszafordítják vagy megelőzik a ráncosodást. Megelőzni csak akkor tudják, ha van bennük valamilyen napvé­dő szer, de többnyire egyszerűen csak felpuffasztják a bőrt, amely így átme­netileg kevésbé ráncos benyomást kelt. Van azonban egy termék, amely működik: a receptre kapható Retin-A bőrkrém napi alkalmazás esetén segít eltüntetni, visszaszorítani a finom redőket. Hátulütője azonban, hogy hatá­sára a bőr rendkívül érzékeny lesz az ultraibolya sugárzásra, így nő a bőrrák veszélye.

Tartsa frissen szellemét!

Az ember agya 45 éves korára naponta 50 000 sejtet veszít az agykéregből, ahol az „ész” lakik. Hanyatlásnak indul az emlékeket feldolgozó hippocampus is. Elképzelhető, hogy az ember azon kapja magát, hogy elfelejt egy-egy dátumot, időpontot, vagy azon töri a fejét, hogyan is lehet eljutni valahova, ahol alig egy hónapja járt. Aggodalomra azonban semmi ok: az emlékezet továbbra is szolgálatra kész, csak lassabban működik. Különben is, hiába fogynak az agysejtek, a fejet megtöltő tudás és tapasztalat – a bölcsesség – csak gyűlik és gyűlik.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az agy ingerlése segít megőrizni az intellektus képességeit. Ennek érdekében játszhat szópókert, fejthet rejtvényt, olvashat újságot, megtanulhat egy idegen nyelvet. Lássa el agyát új ingerekkel: utazzon, járjon esti iskolába, lépjen be egy klubba. Tanuljon meg alkalmazkodni a változásokhoz, és kommunikáljon okos emberekkel. A stressz, a szorongás és a depresszió legyengíti az elmét, ezért próbáljon meg változtatni hozzáállásán, ha érzi a sötét gondolatok közeledtét. Szakítson időt a pihenésre. Nézzen meg egy vidám filmet, gondoljon valami vicces dologra. Tehet bármit, ami kisegíti a gödörből.

A kiegyensúlyozott étrend és a következetes edzésprogram is segít az agy­sejtek optimális működésében. Ne feledje, csak semmi pánik! Lehet, hogy lassul a memóriája, de ahogy múlik az idő, egyre több információt tud előbányászni belőle. Legyen naprakész: az újságolvasás is a szellemi edzésprogram része.

Az őszülés megállítása?

A tudomány mai állása szerint az őszülést csak úgy lehet megállítani, ha megállítjuk az időt. Egyes kísérletek ugyan arra az eredményre jutottak, hogy a dohányzás hozzájárul az őszülés fokozódásához, de perdöntő bizonyítékkal nem szolgáltak. Az viszont biztos, hogy a haj színét adó melaninból a kor előrehaladtával kevesebb termelődik, így a haj elveszti színét, és durvább szálú lesz.

Aki szeretné visszaforgatni az idő kerekét, az először fontolóra veheti, hogy leszokik a dohányzásról, aztán megpróbálkozhat a hajfestéssel, -színezéssel. A színezőanyag használata azonban – akár ideiglenes, akár állandó – azzal jár, hogy az arcszőrzetet is színezni kell, vagy nagyon gondosan borotválni. A merészebbek utolsó mentsvárként kopaszra is borotválhatják a fejüket. E megoldásoktól eltekintve azonban talán az a leghelyesebb, ha ápoljuk ősz hajunkat.

Az ősz haj elrejtése

Hajfestéssel eltüntethetők az ősz szá­lak. Profi fodrász valószínűleg jobb munkát végez, de ha mégis úgy dönt, hogy belevág egyedül, ne kövesse el azt a gyakori hibát, hogy túl sötétre festi. Egy árnyalattal világosabb festé­ket válasszon, mint amilyennek a ha­ját szeretné, és ha túl világosnak talál­ja, még mindig sötétíthet rajta. A túl nagy kontraszt nem előnyös.

Mi legyen a kopaszodással?

A kopaszodás öregít, de semmikép­pen se fésülje rá oldalról a haját a ko­pasz foltra, mert az nevetséges. Inkább csináltasson megfelelő, stílusos frizurát, hogy a lehető legelőnyöseb­ben fessen. Ha pedig el akarja takarni a világító foltokat, két választása van: egyrészt a hajátültetés (ami elég drá­ga), másrészt a gyógyszer. Az egyik a Minoxidil (ez nem mindig hatásos), a másik a szájon át szedhető Propecia. Az is megoldás, ha megtanulja viselni kopaszságát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.