Koleszterin

Fogápolás és szívinfarktus kapcsolata

Amikor legközelebb kapkodva mosunk fogat, vagy úgy döntünk, hogy kihagyjuk a fog-selymezést, jusson eszünkbe, hogy ha ínybetegségünk van, nagyobb valószínűséggel nő meg vérünkben a C-reaktív fehérje (CRP) szintje és vele a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Az ínybetegségeket szintén a baktériumfertőzések okozzák.
Az ínybetegségeket szintén a baktériumfertőzések okozzák.

Az ínybetegségeket baktériumfertőzések okozzák, amelyek megtámadják a fogínyt és az állkapocscsontokat. Ilyenkor az íny elválik a fogtól, s a keletkező résben foglepedék és még több baktérium gyűlik össze. A 21 és 50 év közötti felnőttek mintegy 15 százalékának és az 50 év felettiek 30 százalékának van ínybetegsége. A kutatások szerint az ínybetegségben szenvedőknél kétszer nagyobb a koszorúér-betegség kockázata.

A baktériumok a szájüregből bejuthatnak a véráramba, s arra késztetik a májat, hogy CRP-t és más fehérjéket termeljen. A baktériumok emellett közvetlen módon is károsíthatják az artériákat

Kutatási eredmények! A kórokozókkal kapcsolatos elméletet erősítette az a vizsgálat, amelynek során brit orvosok antibiotikumokkal kezeltek olyan koszorúér-betegségben szenvedőket, akiknél kimutatható volt a korábbról származó Chlamydia pneumoniae-fertőzés.

Egy másik tanulmány szerint a szívinfarktus vagy instabil angina miatt kórházba került betegek körében egy három hónapos antibiotikum-kúra eredményeként kimutathatóan megnőtt a túlélés, és kisebb volt a szívinfarktus kockázata.

A kutatók sem biztosak abban, hogy miért segítenek az antibiotikumok. Feltételezik, hogy elpusztítják a heveny fertőzésből visszamaradt baktériumokat. (Boncolás során számos esetben kimutattak a koszorúerek falában Chlamydia pneumoniae baktériumokat.) Egy másik lehetőség, hogy egyes antibiotikumoknak gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Nem minden esetben írnak fel antibiotukumot!
Nem minden esetben írnak fel antibiotukumot!

Egyelőre azonban ne várjuk, hogy a kardiológusok a közeljövőben rutinszerűen antibiotikumokat írjanak fel…

Az egész világon egyre nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az antibiotikum-rezisztencia, vagyis az a jelenség, hogy egyre több olyan baktérium van, amely ellen még a legerősebb antibiotikumok sem hatnak. Egyértelmű bizonyítékok szükségesek, hogy az antibiotikumok hatásosak a koszorúér-betegség ellen, és azt is igazolni kell, hogy melyik antibiotikummal lehet a legjobb eredményeket elérni. Noha feltételezhető az összefüggés a kórokozók és a szívbetegség között, nem sikerült egyértelmű kapcsolatot kimutatni az élet során elszenvedett fertőzések száma, illetve a későbbi szívinfarktusok és stroke-ok gyakorisága között.

Hogyan segíthet az Életmódjavító Program?

Jegyezzük meg! A programban javasolt étrend az immunrendszer optimális működését segíti, s ezzel csökkenti a gyulladásokat és javítja a szervezet védettségét a gyakoribb fertőzések ellen.

A dohányzásról való leszokás szintén csökkentheti a fertőzés veszélyét. Megállapították, hogy a tartós dohányzás az egész szervezetet a kórokozók melegágyává teszi. A dohányosok különösen fogékonyak a légúti fertőzésekre. A Stroke című szaklapban megjelent egyik tanulmány szerzői azt találták, hogy a gyakori krónikus fertőzésekkel – például hörghuruttal, emésztőszervi fekélyekkel, húgyúti fertőzésekkel, sőt akár ínybetegséggel – küszködő aktív és leszokott dohányosok esetében háromszor gyakrabban alakult ki korai koszorúér-betegség. A passzív dohányzás ugyanilyen ártalmas lehet, derítették ki kutatók, ezért szeretteinket is ösztönözzük a leszokásra az egész család egészsége érdekében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.