Koleszterin

Okozhatnak-e szívbetegséget kórokozók (baktériumok, vírusok) ?

Mivel a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók gyakran idéznek elő gyulladást (gondoljunk csak a szervezet által a fertőzések ellen harcba küldött fehérvérsejtekre), a kutatók elkezdték tanulmányozni, lehet-e összefüggés a kórokozók és a szívbetegség között.

A baktériumok gyulladást okoznak.
A baktériumok gyulladást okoznak.

A gyanúba fogott kórokozók némelyike krónikus, de nem különösebben heves gyulladásokat okoz. Ilyen például a baktériumok közül a Helicobacter pylori, amely a gyomorfekélyek többségét okozza, a fiatal felnőtteknél enyhe tüdőgyulladást kiváltó Chlamydia prteumoniae és a fogszuvasodást előidéző Streptococcus mutáns (1. „A fogmosás fontossága” c. keretes részt). Ugyanide sorolják a herpeszt okozó Herpes simplex vírust (HSV) is.

A baktériumok és vírusok általános immunválaszra késztetik a szervezetet, és ez kárt tehet az artériákban is.
A baktériumok és vírusok általános immunválaszra késztetik a szervezetet, és ez kárt tehet az artériákban is.

3,2 év, 572 kórház kivizsgálás, 3,1 % halálozási arány, 4 vagy 8 féle kórokozó…

De mi hordozza a legnagyobb veszélyt?

Egy tanulmány szerzői a HSV-1 vírussal fertőzött idősebb emberek körében kétszer nagyobbnak találták a szívinfarktus és a szívbetegség miatti halálozás kockázatát. Egy másik tanulmány leírja, hogy átlagosan 3,2 évig kísérték figyelemmel 572, kórházi kivizsgáláson átesett szívbeteg egészségi állapotát, és arra jutottak, hogy a halálozási arány 3,1 százalék volt azoknál, akiknél a tesztek legfeljebb három fertőző ágens jelenlétét mutatták ki; négy-ötféle kórokozó esetén az arány 9,8 százalékra, hat-nyolc kórokozónál pedig 15 százalékra nőtt.

Vigyázat! A legnagyobb veszélyt a Chlamydia pnewnoniae, a Mycoplasma pneumoniae (amely szintén tüdőgyulladást okoz) és a Helicobacter pylori jelentette.

A baktériumok és vírusok általános immunválaszra késztetik a szervezetet, és ez kárt tehet az artériákban is. Egyesek kórokozók azonban további súlyos károkat is okozhatnak. A cytomegalovirus például – amelyről azt tartják, hogy a koszorúér betegség kialakulásában is szerepet játszik – arra készteti az endotélsejteket, hogy nagy mennyiségben termeljenek egy a nitrogén-monoxid előállítását gátló molekulát. Egy másik tanulmány szerzői pedig úgy vélik, hogy a Chlamydia pneumoniae baktériumok némelyike az immunrendszer sejtjeinek belsejében egészen a szívig juthat.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.