Koleszterin

Magas homocisztein szint okozhatja Stroke-ot vagy az Alzheimer-kórt?

Amikor dr. Kiimer S. McCully 1969-ben először vetette fel lehetőségét annak, hogy összefüggés lehet a homocisztein nevű aminosav szintje és a szív- és érrendszeri betegségek között, az orvostársadalom lényegében ügyet sem vetett rá…

Négy évtizeddel később és tudományos vizsgálatok százainak tanulságait levonva a szakma ma már egyetért azzal – már amennyire lehetséges egyetértés egy ilyen kérdésben -, hogy összefüggés mutatható ki a homocisztein magas szintje és a szívinfarktus, a stroke, valamint a perifériás artériás betegség között.

A demencia egy hosszú távú agyszövetben történő változás következménye, ami csökkentett szellemi tevékenységgel jár.
A demencia egy hosszú távú agyszövetben történő változás következménye, ami csökkentett szellemi tevékenységgel jár.

Stroke, szívinfarktus, demencia, Alzheimer-kór. És mindez a magas homocisztein szint miatt? Lássuk a számokat!

Ha azonban ez a lebontási fázis elmarad – például azért, mert nem jutunk elegendő B-vitaminhoz -, akkor a homociszteinszint egészségtelenül magasra nőhet. Ilyenkor károsítja az endotélsejteket, és megakadályozza a nitrogén-monoxid termelését. Emellett ragacsosabbá teheti a vörösvértesteket is, elősegítve a véralvadást, ami azután stroke-ot vagy szívinfarktust válthat ki. Seattle-ben, a Washingtoni Egyetemen 386 nő bevonásával végeztek vizsgálatokat, s a legmagasabb homocisztein-szintű személyek szívinfarktus-kockázata a duplája volt a legalacsonyabb szintűekének. Az előbbi csoport tagjainál mérték a legalacsonyabb folsavszintet is.

Minden bizonnyal életmód váltással megelőzhető lenne az Alzheimer-kór.
Minden bizonnyal életmód váltással megelőzhető lenne az Alzheimer-kór.
Kutatási eredmények! Egy vizsgálat során a legmagasabb homocisztein-szintű személyek szívinfarktus-kockázatát kétszer akkorának találták, mint a legalacsonyabb szintűekét.

A Stroke című szakfolyóiratban jelent meg egy cikk, amelynek a szerzői azt találták, hogy a magas homociszteinszint ötszörösére növeli a stroke (vagyis az agyvérzés) kockázatát.

Más kutatások a demencia (elbutulás) és az Alzheimer-kór kialakulását hozzák összefüggésbe a magas homociszteinszinttel. Egy tanulmány szerzői úgy találták, hogy azon egyének esetében, akiknek a vizsgált időszak kezdetén a legmagasabb volt a homociszteinszintjük, csaknem kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia.

Van megoldás vagy védekezési módszer a magas homocisztein szint ellen?

Szerencsére a homocisztein magas szintje a legkönnyebben megoldható problémák egyike.

Általában elég fokozni a B-vitamin-bevitelt. Amikor kutatók koszorúér-plasztikán (szívkatéterezésen, amelynek során az érbe vezetett ballon segítségével teszik átjárhatóvá a beszűkült ereket) átesett betegeknek háromféle B-vitamint adtak, azt találták, hogy nemcsak a homociszteinszint csökkent, hanem a szűkület is sokkal ritkábban újult ki, így feleannyi esetben volt szükség ismételt koszorúér-plasztikára. A Harvard Egyetem kutatói által 80 000 ápolónő bevonásával végzett vizsgálatból pedig az derült ki, hogy a legtöbb folsavat (nagyjából napi 696 mikrogrammot) fogyasztóknál csaknem felére csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási kockázata.

Agyunk

Minél idősebb valaki, minél többet dohányzik, és minél kevesebbet mozog, a jelek szerint annál magasabb a homocisztein szintje. Emellett a magas koleszterinszint és vérnyomás is gyakran jár együtt a homocisztein megemelkedett koncentrációjával. Ráadásul, ha túl sok fehérje szerepel az étrendben, az is növelheti a vérben lévő homocisztein mennyiségét.

Mikor kell mégis gyanakodnunk? Mikor kell elgondolkodnunk a vizsgálaton?

Jegyezzük meg! Homocisztein-vizsgálatra akkor kerülhet sor, ha a szívbetegség egyéb kockázati tényezői is fennállnak. Kérdezzük meg orvosunkat, hogy esetünkben indokolt-e a teszt elvégzése.

Homocisztein szintA szívbetegség kockázata
5-15 umol/lNormális
Magasabb, mint 9 umol/lNövekedni kezd
Program  a homocisztein szint csökkentéséért.
Program a homocisztein szint csökkentéséért.

Hogyan segíthet az Életmódjavító Program?

A programban megtalálhatók mindazok az elemek – a főként nem állati eredetű fehérjebevitel, a sok, B-vitaminban gazdag gabonaféle, hüvelyes és zöldség fogyasztása, a naponta szedett multivitamin és a testmozgás -, amelyek csökkentik a homocisztein szintjét. A program legtöbb résztvevője számára ajánlott mérsékelt alkoholfogyasztás szintén segíthet.

Kutatási eredmények! Egy ausztrál tanulmány szerint azoknál az elhízott férfiaknál és nőknél, akik hetente hat pohár (egy pohár = 2,5 dl) vörösbort ittak, 17 százalékkal alacsonyabb volt a homocisztein koncentrációja, mint az alkoholt egyáltalán nem fogyasztóknál. A főként sört, illetve tömény szeszes italokat fogyasztókhoz képest is jelentős, 13 százalékos különbség volt megfigyelhető a javukra.

Tudod, mi történik a koleszterin- és a homocisztein szinteddel, ha leszoksz a kávézásról?

A legtöbb ember esetében a kávé nem sokat számít a szív egészsége szempontjából. Aki azonban sok kávét iszik, annak érdemes megszívlelnie az alábbiakat.

A kávé hatással van a koleszterin és a homocisztein szintre. Inkább szokjunk le róla?
A kávé hatással van a koleszterin és a homocisztein szintre. Inkább szokjunk le róla?

Egy 2001-ben, a Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint napi négy vagy több csésze kávé elfogyasztása már hatással van a koleszterin és a homocisztein szintjére. A kutatók három csoportra osztottak 191 egészséges, nem dohányzó, kávét kedvelő önkéntest (életkoruk 24 és 69 év között volt). Az első csoport tagjai abbahagyták a kávéivást, mások napi 1-3 csésze kávét fogyasztottak, a harmadik csoport tagjai pedig négynél többet.

És az eredmény: a nem kávézók homocisztein- és koleszterinszintje meredeken csökkent.

Egy másik, ugyanezen lapban ismertetett kutatásból az derült ki, hogy az erős kávét fogyasztók homocisztein szintje 18 százalékkal megemelkedett. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik korábban napi négy vagy több csésze kávét ittak, 10 százalékkal csökkenthetik a magas homocisztein szinthez kapcsolódó szívbetegség kockázatát, ha leszoknak a kávézásról.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.