Magasvérnyomás gyógyítása

Vízgyógyászat a vérnyomáscsökkentés területén

A felnőtt szervezet körülbelül 65 százalékát alkotja víz, ám nem csak a szomjoltásra és a megfelelő hidratáltságra használhatjuk az éltető elemet, hanem külsőleg alkalmazva a vérnyomás csökkentésére is.

Forró lábfürdő

Akár 2-20 Hgmm-rel is csökkenthető a vérnyomás egy forró lábfürdővel. Ennek titka abban rejlik, hogy a lábakban az erek kitágulnak a meleg határása, és a vér a szívből az onnan távoli erekbe áramlik. A vér ilyen módon történő átrendeződésével az erekben csökken a nyomás, a szervezet vérellátottsága pedig sokkal jobb lesz.

Arra érdemes ügyelni, hogy ne legyen túl forrró a víz, hiszen ezzel megéghet a bőr, és pillanatnyilag a vérnyomás is emelkedhet. Ez utóbbi csak a kritikusan magas vérnyomással küzdők számára jelenthet problémát. Körülbelül 20-90 perces fürdő ajánlott langyos vagy meleg vízben. A langyos körülbelül 35-38 fokos, míg a meleg 38-43 fok.

Forró lábfürdő

Érdemes közepesen meleg vízzel kezdeni, majd utólag engedhetünk még hozzá forró vizet, egészen addig, amíg kellemesnek érezzük a hőmérsékletet. Már 10-15 perc is elegendő ahhoz, hogy csökkenjen a vérnyomás. Húszpercenként ellenőrzés végett érdemes megmérni a vérnyomást.

A meleg pakolások is segíthetnek!

Nem csak menstruációs fájdalmak esetében bizonyulnak hasznosnak a melegítő párnák. Az előzőekben említett forró lábfürdővel kombinálva a hatékonyság fokozható.

Cukorbetegeknek csak óvatosan!

Fontos tisztában lennie azzal, hogy a cukorbetegeknek nem szabad forró lábfürdőt venniük, hiszen lábuk hajlamos a hólyagosodásra. Ha tehát a magas vérnyomás mellett egyidejűleg cukorbetegségben is érintett, inkább válasszon más módszert a vérnyomás értékének természetes csökkentésére!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.