Gyógyító természet

Az idegzsába (neuralgiák), isiász természetes gyógymódja

Idegzsábán értjük az idegek azon megbetegedését, amidőn többféle ok következtében (gyulladás, daganat, vérkeringési zavar, de főleg egyéb rejtett okok) az ideg rohamszerűen, hirtelen olyan izgalmi állapotba kerül, ami szinte csillapíthatatlan fájdalmat vált ki.

Neuralgia

E rohamszerű idegzsábára még az is jellemző, hogy a roham elmúltával hetekig, hónapokig, sőt évekig teljesen tünetmentes állapot is bekövetkezhet. A roham kínzó, lüktető, hasító fájdalmakat okoz, közvetlenül megfázás, erős testi munka, lelki izgalom, de ugyanúgy látszólagos ok nélkül is bekövetkezhet.

Idegzsába és okai, tünetek

Fertőző betegségek, influenza, gyermekágyi láz, idült mérgezések (ólom, lues, arzén), cukorbaj, köszvény, elhízás, mind hajlamosít arra, hogy hirtelenül idegzsábák lépjenek fel. A leggyakoribb idegzsába az isiász, ami szervezetünk legvastagabb idegét, az ülőideget éri. Az isiásznak megvannak a jellegzetes tünetei, amikor a keresztcsonttól kiinduló fájdalom végigfut a comb és a lábszár hátulsó külső részein, egészen a lábujjakig.

Fájdalmas, makacs betegség, részben állandó jelleget is ölthet, gyakran csak bizonyos mozgásnál érezhető, így az isiászban szenvedő beteg, ha nyugalmi helyzetéből felemelkedik, a fájdalomtól szinte összeroppan, ha már megindult, akkor a mozgásba belejön. Ha vízszintes helyzetéből a beteg felemelkedik, szinte összebicsaklik a nagy fájdalomtól, ugyanúgy, ha fekvő felsőtesttartásban lábszárát felemeli és utána térdben behajtani akarja. (Utóbbi az orvosi műfogás, amellyel az orvos az isiászt megállapítja. Egészséges embereken a műfogás nem fájdalmas.) A diagnózis felállítása nem mindig könnyű, mert kutatni kell, hogy nincs-e a háttérben egyéb megbetegedés, amely mögött az isiász maga csak másodlagos tényező.

Arcidegzsába és okai

Az idegzsábák egy másik alakja a nem ritka és rettenetes nagy fájdalmakat okozó arcidegzsába, mely a hármas elágazású arcideg (az un. trigeminus) megbetegedése. A megtámadott arcfél különösen az ideg kilépési helyein (első ág: a szemöldök orr felőli része, második ág: az állcsont külső része) rendkívül érzékeny.

Az arcidegzsábát a legkülönbözőbb okok válthatják ki, mint meghűlés, az orr melléküregeinek a gennyesedése, lyukas fogak, idült mérgezések, székrekedés által kiváltott önmérgezés stb. Van még bordaközi zsába, amit gyakran száraz mellhártyagyulladással tévesztenek össze, ha ez főleg a bal oldalon játszódik, akkor szervi szívpanaszokat utánozhat.

Idegzsábák kezelése

A különböző idegzsábák gyógyításában mindenkor az alapbajt kell kikutatni és annak kezelését végezni. Az idegzsába tüneti kezelésének fő eszköze a meleg alkalmazása. Meleg gőzölés, szénavirág-pakolás, meleg egész, fél vagy ülőfürdő a fájdalmat csökkenti. Olyan diétát kell alkalmazni, ami a kiváltó alapbetegségeket figyelembe veszi, a salakokat kiválasztja, itt is tehát a növényi étrend, az alkohol távoltartásába gyümölcskúra, a nyers koszt, a koplalónapok igen hatásosak.

A vérkeringés és az anyagcserét fokozó hidegvíz-kúrás, edző eljárások, valamint a légfürdő, a torna az edzést szolgálják. Heveny szakban persze nincs helyén a torna, sem hidegvíz-kúrás eljárás, hanem fontos a nyugalom. Nedves meleg borogatások isiász esetén, mihelyt a nagy fájdalom csökken, combzuhany, váltakozó hideg-meleg félfürdő. Idült isiásznál gyógytorna és gyógymasszázs, izzasztás, fürdőhelyi kezelés. Ott, ahol cukorbajos, köszvényes, székrekedéses stb. alap van, az e fejezeteknél már tárgyalt ivókúra is számításba jön, mindezen esetekben azonban a fürdőkezelések, iszap, kénes, rádiumos, jó meleg gyógyfürdők, pakolások elsőrangú eredményeket adnak.

Fővárosunk gyógyfürdői természetüknél fogva, továbbá felszerelésük és szakorvosaik révén világviszonylatban is alkalmasak arra, hogy a természetes gyógymódok eszközeivel az idült idegzsábákat meggyógyítsák. Csak igen makacs esetekben kerül szóba a sebészi kezelés, azaz konyhasós és alkoholos oldatoknak az idegtörzsbe való befecskendezése. Külsőleg üdítő, ha nem is gyógyító az idült idegzsábás rész bedörzsölése kámforspiritusszal vagy mentatorma-szesszel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.