Magasvérnyomás gyógyítása

Táplálékkiegészítők a vérnyomás csökkentésében

Manapság, amikor a természetes gyógymódok iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, gyakran hallani arról is, hogy a mikrotápanyagok megfelelő mennyiségű bevitele- akár táplálékkiegészítők formájában – elősegíti az egészség helyreállítását. Nincs ez másként akkor sem, ha vérnyomás csökkentésről van szó, hiszen ma már pontosan tudjuk, hogy melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek gondoskodnak a szív-, és érrendszer védelméről, s ezáltal a normál vérnyomás megőrzéséről, beállításáról is.

Magnéziumhiány a bűnös

Nem lehet eleget szólni a magnézium szervezeten belül betöltött szerepéről, hiszen ez az anyag nem csak az idegrendszer megfelelő működését támogatja meg, de segítségével elejét vehetjük az ödémának, vagy a magas vérnyomásnak is. A magasvérnyomás betegséggel diagnosztizált betegek nagy részénél egyidejűleg magnéziumhiány is fennáll, vagyis ennek pótlásával akár tökéletesen gyógyítható az állapot. A   magnézium segít kitágítani az összehúzódott, kis átmérőjű artériákat. Pótlása rendkívül egyszerű, ám a rendszerességre mindenképpen ajánlott ügyelni.

Magnézium tabletta
Magnézium tabletta

L-arginin- aminosav az erek védelmében

A talán kevésbé ismert L-arginin a szervezetben megtalálható nitrogén-oxid egyik előanyaga, amely a simaizomzat ellazításáról gondoskodik. A napi négyszer szedett 1000 mg-os L-arginin hozzájárulhat a normál vérnyomás értékek beállításához. Mivel ezzel az anyaggal kapcsolatban még kissé hiányosak az ismeretek, így a szakemberek egyszerre csak egy hónapon át tartó kúrát szoktak javasolni, mely után néhány hét szünet ajánlott. Ha természetes formában szeretné bevinni az anyagot, akkor a földimogyoró, a zabpehely, a búzapehely, a borsó és a vesebab a leggazdagabb forrása.

A két felsorolt alapanyagon felül természetesen több természetes hatóanyag is szolgálja a vérnyomás csökkentését, ezekről cikksorozatunk további részeiben olvashat részletesen.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.