Fájdalom enyhítése

Érhártya- és szivárványhártya-gyulladás tünetei és gyógyítása

Tünetek

A tünetek attól függően változnak, hogy a szemben melyik terület érintett. Az iritis (szivárványhártya-gyulladás) és az elülső uveitis (a szemgolyó középső részének gyulladása) a leggyakoribb.

  • Súlyos szemfájás, amelyet gyakran fejfájás kísér.
  • Vörösödés, könnyezés, fényérzékenység és homályos látás.
  • Duzzadt, fakó szivárványhártya (a szem színes korongja) homályba burkolt vonalakkal.
  • Kicsi, szabálytalan alakú pupilla.

Veszélyeztetett csoportok

A legtöbb esetben az uveagyulladásnak nincs helyileg azonosítható oka. Bármely életkorban, férfinél, nőnél egyaránt kialakulhat. Egyéb autoimmun betegségek – különösen a gerinc ízületi gyulladása, a Bechterew-kór, az SLE, a reumás ízületi gyulladás és a bél idült gyulladásos megbetegedései – fokozzák az uveitis és különösen az iritis kockázatát.

Kialakulása

Az uveitis a szivárványhártya (iris), a sugártest (a lencsét szabályozó izmok a szemgolyó mindkét oldalán) és az érhártya (a szemet belülről borító réteg, amely a sugártesttől a látóidegig terjed) területén fellépő gyulladások összefoglaló neve. Diffúz uveitis esetén mindezek a képletek érintettek. Gyakoribb azonban, hogy ezeknek csak egy része gyullad be.

Szivárványhártya-gyulladásAz iritis – a szivárványhártya gyulladása – az uveitis egyik leggyakoribb típusa, amely nagy valószínűséggel súlyos fájdalmat okoz. Az uveitis többi típusánál a kezdeti tünetek enyhék, alig észrevehetők, könnyen összetéveszthetők a szem megerőltetésével vagy enyhe kötőhártya gyulladással. A sugártestet és az érhártyát érintő középső, illetve hátsó uveitis esetén gyakoriak a látótérben mozogni látszó tárgyak – „úszó” homályok. Ezek megjelenése a csarnokvízben található szövetcsomóknak köszönhető.

Figyelem!

Az uveitisben szenvedő betegnek ajánlott kivizsgáltatnia magát, hogy megnézzék, nincs-e a háttérben valamilyen egyéb autoimmun betegsége. Vannak olyan esetek, amikor az uveitis egy belső szervi betegség első tüneteként jelentkezik.

A gyulladás helyétől és súlyosságától függetlenül az uveitis, ha nem kezelik, maradandó látás-vesztéshez vezethet. Szürke hályogot, zöld hályogot, retinaleválást okozhat, kárt tehet az ideg-hártyában, a szivárványhártyában és a szem egyéb részeiben.

Mit tegyünk?

Keressük fel a szemorvost a tünetek észlelésekor. A tüneteket enyhítheti, ha sötét napszemüveggel védjük szemünket az éles fénytől. Pihentessük gyakran a szemünket, lehetőleg ne nézzünk tévét. A szemre tett hideg borogatás enyhítheti a fájdalmat.

Kezelés

A kezelés kortikoszteroid-tartalmú, gyulladáscsökkentő szemcseppekből áll. Más szemcseppeket is adhatnak, például a pupilla tágítására atropint. Bizonyos esetekben szájon át szedhető szteroidokat is felírnak. A kezelés alatt gyakori szemvizsgálatra van szükség annak megállapítására, hogy a szteroidok nem okoznak-e mellékhatásokat.

Megelőzés

A megelőzésnek jelenleg még nincs ismert módja. A fiatalkori reumás ízületi gyulladásban szenvedő gyerekek legalább hathavonta menjenek el szemvizsgálatra. Ugyanez vonatkozik a gerinc vagy más egyéb típusú ízületi gyulladásban szenvedő betegekre is. Az uveitis kellő időben való kezelése segít megelőzni a maradandó látáskárosodást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.