Egészségügyi kérdezz-felelek

Zöldhályog elleni gyógyszerek

Vezethetek éjszaka az után, hogy pilokarpint vettem be a zöld hályogom miatt?

Nem. A pilokarpin a szem zöld hályogot okozó magas belső nyomását csökkenti, csakhogy a pupillát is összehúzódásra készteti, ami miatt homályossá teheti a látást és ronthatja a mélységérzékelést. Ezért tehát vagy bízza másra a vezetést, vagy hívjon taxit!

Mi a legjobb módja annak, hogy a zöld hályog elleni szemcseppek a szemembe kerüljenek, ne pedig az arcomra?

Nincs egyedül ezzel a problémával. Egy közelmúltban készült tanulmány megállapította, hogy noha a megkérdezett szemcsepp használók több mint 90 százaléka azt mondta, hogy nagyon jól tud cseppenteni a szemébe, valójában csak nagyjából a harmaduk volt tisztában azzal, hogy mit is csinál. Ha nem vigyáz, a csepp nem a szemébe kerül, túl sokat cseppent be, vagy ami a legveszélyesebb, a cseppentő hegyével hozzáérhet a szeméhez, ami fertőzést okozhat.

A szemcseppet az alábbi módon lehet a legjobban használni:

  • Mosson kezet szappannal és meleg vízzel!
  • Üljön vagy feküdjön le kényelmesen, hajtsa hátra a fejét, és nézzen felfelé!
  • Egyik ujjával óvatosan húzza lefelé az alsó szemhéját, hogy alatta egy kis „zseb” nyíljon meg!
  • Cseppentse a szert a „zsebbe”!
  • Csukja be a szemét néhány percre, és a mutató vagy hüvelykujjával zárja el a könnycsatornákat (az alsó szemhéj peremén vannak, az orrához egészen közel)! Ne pislogjon! A pislogás a könnycsatorna felé terelheti a gyógyszert, ahonnan az orrba vezetődik ahelyett, hogy a szemben maradna.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.