Magasvérnyomás gyógyítása

Vérnyomáscsökkentés gyógynövényekkel

A gyógyászat terén egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a gyógynövények és a természetes hatóanyagok iránt. Nem véletlen, hiszen elég csak megnéznünk bármelyik, receptre kapható gyógyszer mellékhatásait, és máris rájöhetünk, hogy valójában sokszor éppen olyan panaszokat okoz, mint amire felírták azokat. A megfelelő adagolás és hatóanyag megválasztása kiemelt jelentőséggel bír, és sajnos csak hosszas kísérletezés után lehet eltalálni, hogy például vérnyomáscsökkentőkből mennyi az ideális a személy adottságaihoz és állapotához mérten.

A gyógynövényeket már 1940 előtt is előszerettel használták, belőlük tinktúrát és teát készítettek. Jelentőségük mára sem csökkent, sőt, mind többen nyúlnak a természet patikájához, és választanak mellékhatások nélküli, veszélytelen gyógymódokat. Nincs ez másként vérnyomáscsökkentés esetében sem.

Kamilla

Teák, tabletták, tinktúrák

A gyógynövények egy részét balzsamként illetve kenőcsként is szokták alkalmazni, de leghatékonyabban kétségtelenül a bélrendszerből szívódnak fel, így teaként ajánlottak elsősorban.

Vízhajtó hatűsú gyógyfüvek

A vízhajtó hatásról már pontosan tudjuk, hogy a vérnyomás csökkentésében fontos szerep jut neki. Ezt érdemes kihasználni a megfelelő gyógyfüvek kiválasztásával. A gyermekláncfű, a kukoricahaj, a buchu, a medveszőlő és a görögdinnyemag is hatásos e területen. Ez utóbbit turmixgépben apríthatunk fel, majd a hagyományos forrázatot készíthetünk belőle.

Galagonya
Galagonya – vérnyomáscsökkentő hatása van.

A csodálatos fokhagyma

Nem túlzás azt állítani, hogy a fokhagyma valódi csodaszer. A vírus-, és baktérimölő hatását már számtalanszor bebizonyította, és fogyasztásával a magas vérnyomás is jelentősen csökkenthető. Legjobb, ha nyersen fogyasztja napi rendszerességgel, három-négy gerezd anélkül fogyasztható, hogy a kellemetlen szagoktól tartani kellene. Természetesen ennél jóval több sem káros, semmilyen mellékhatással nem bír, ha pedig ízét nem kedveli, akkor darabolja a gerezdeket apróra, és mintegy gyógyszerként nyelje le őket. Lehet, hogy másnap a székleten és a bőrön keresztül távozik az illóolaj, de hatékonysága és a vele elérhető pozitívumok messze meghaladják ezt a kis kellemetlenséget.

Fokhagyma

Magas pulzusszám ellen

Két teáskanál fagyöngylevél két csésze teányi vízhez elegendő, amit reggel és este ajánlott fogyasztani.

Hasonlóképp hatásos a gyöngyvirág, melyről szintén bebizonyosodott, hogy mérsékli a pulzusszámot, s mellette egyik összetevője vízhajtó is, tehát a vérnyomáscsökkentésben is szerep jut neki. Már a fogyasztás után fél órával érzékelhető, hogy csökken a pulzus. A szervezetből gyorsan kiürül, így nem kell attól tartania, hogy a ló másik oldalára billenne át a pulzusérték.

Vérrögképződés ellen

A szív-, és érrendszeri megbetegedéssel küzdők nagy félelme az agyvérzés, valamint a szívinfarktus. Jogos az ezektől való tartás, ugyanis vezető halálozási oknak számítanak. Sok más tényező mellett azonban gyógynövényekkel is hozzájárulhatunk a vérrögképződés megelőzéséhez. E területen a szúrós gyöngyajak már bizonyított, ráadásul a szívritmust is normalizálja. Szívdobogásérzés, szapora pulzus esetén kiválóan alkalmazható, mindössze két evőkanálnyi növényre van hozzá szükség, melyet egy liter vízben kell főzni körülbelül 20 percen keresztül. Az így elkészült egy liter tea a nap folyamán elosztva fogyasztandó.

Japán vizsgálatok igazolták a vízmelléki csukóka koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatását. Nem csak a hipertónia kezelhető segítségével, de az idegi eredetű vérnyomás panaszok is.

Veszélyes gyógynövények

Gyógynövényekkel kapcsolatban időről-időre felmerülnek kételyek, melyek a mennyiségre, vagy bizonyos betegségekkel való kompatibilitásra utalnak. A magasvérnyomással küzdők számára a ginzeng, a barnamoszat, az édesgyökér óvatosan alkalmazandó, hiszen egyeseknél a vérnyomás emelkedését válthatják ki.

Célszerű az édesgyökérrel is óvatosan bánni, s bár kismennyiségben nem okoz problémát, de sokat fogyasztva belőle hormonális gondokat, az ásványi anyagok egyensúlyzavarát, valamint folyadék-visszatartást okozhat, ami miatt akár a testsúly is növekedhet.

Körültekintően megválasztva a gyógynövényeket, ismerve azok hatásait, természetes módszerrel gyógyulhat akár a magasvérnyomás-betegségből is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.