Magasvérnyomás kezelése

Az étrend szerepe a vérnyomás tükrében

Ma már ismert tény, hogy mindennapi táplálékaink növelhetik és csökkenthetik is a vérnyomásunkat. A só és a zsír idővel veszélyesen magasra emelheti a nyomásértékeket. Ám jelentősen csökkenthetjük őket, ha sok zöldséget, gyümölcsöt és alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztunk.

Válasszunk zöldségetEnnünk mindenképpen kell, de nem mindegy, hogy mit. Megfelelő táplálkozással csökkenthetjük a vérnyomásunkat, ráadásul sokat javul külsőnk és általános közérzetünk is!

Miért kell fogyni?

Ha túlsúlyosak vagyunk, és a vérnyomásunk is magas, könnyen lehet, hogy már 5 kg leadásával újra az optimális vagy normális tartományba tudjuk terelni vérnyomásunkat. Nem kell gyógyszert szednünk, s lehet, hogy a sóval sem kell óvatosabban bánnunk.

FogyniTalán az életünkben jelen lévő stresszt sem kell csökkentenünk, bár természetesen egész sor jó ok van arra, hogy ezt miért érdemes megtennünk. Az ésszerű táplálkozási szokások számos előnyt kínálnak azoknak is, akiknek nincs gondjuk a vérnyomásukkal. Az ő esetükben az egészséges testsúly fenntartása elég lehet ahhoz, hogy egész életükben elkerüljék a hipertóniát.

Ez azért ennyire egyszerű, mert a túlsúlyosság a magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője. Ha súlyfelesleget cipelünk magunkon, kétszer-hatszor nagyobb annak a valószínűsége, hogy vérnyomásunk 140/90 Hgmm-re, vagyis veszélyesen magas szintre emelkedik, mint akkor, ha súlyunk a normális tartományba esik.

Sok kicsi sokra megy

Nem kell ahhoz sokat hízni, hogy megnőjön a magas vérnyomás kialakulásának a kockázata. Már az is elég, ha kellemesen ducik vagyunk.

Duci1998-ban a kutatók beszámoltak egy 82 000 ápolónő bevonásával végzett vizsgálat eredményeiről. Megállapították, hogy azok esetében, akiknek a súlya felnőttkorukban 5-10 kg-mai nőtt, a magas vérnyomás kockázata 70 százalékkal nagyobb volt, mint azoknál, akik elég karcsúak maradtak ahhoz, hogy később is beleférjenek elsőbá-lozó-ruhájukba. A kockázat még nagyobb volt azon nők esetében, akik több mint 10 kg-ot híztak.

Jegyezzük meg! Borivástól is lehet sörhasunk. Kimutatták, hogy a hasi zsírpárnák kialakulásában nem az számít, mit iszunk, hanem az, hogy mennyit.

Minden harmadik ember elhízott!

Figyelembe véve azt a statisztikai tényt, hogy Magyarországon minden harmadik ember elhízott és minden második túlsúlyos, ez valóban rossz hír. Szerencsére módunkban áll ezen változtatni, ha saját kezünkbe vesszük egészségünk irányítását.

Súlyos elméletek

A helyzet az, hogy még a szakemberek sem tudják pontosan, miként növeli a súlyfelesleg a vérnyomást, de tény, hogy növeli.

Duci csaj tornázikA magas vérnyomásban szenvedőknek például a 40 százaléka elhízott. Még szeren-cse, hogy az érintettek negyede már némi fogyással is csökkenteni tudja vérnyomását.

Noha senki sem tudja teljes biztonsággal, miért növeli meg a súlyfelesleg a vérnyomást, a szakemberek több elmélettel is előálltak:

  1. A hízáskor a súlytöbblet java része a zsírszövet megszaporodásának köszönhető, amely éppúgy igényli az oxigént és a tápanyagokat, mint a test többi szövete. Új hajszálereknek kell képződnie ahhoz, hogy a vér e szövetekhez is eljusson.
  2. Hízáskor a hasnyálmirigy több inzulint termel, ami viszont csökkenti a vizelettel kiválasztott nátrium mennyiségét. Ennek következtében szervezetünk több vizet tart viszsza, ami megnöveli a vértérfogatot és ezzel a vérnyomást is.
  3. A felesleges zsírszövet cipelése egyszerűen túl nagy terhelés a keringési rendszernek, így a szív és az erek túlzott igénybevételnek vannak kitéve. Idővel az erőlködés károsítja a szívet és az artériákat, s emiatt a vérnyomás a magasba szökik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.