Magasvérnyomás kezelése

Kezelési terv kidologzása az orvosunkkal

Miután beigazolódott a mért vérnyomásértékek helyessége (előző cikkekben írtunk róla), s túl vagyunk az orvosi és laboratóriumi vizsgálatokon is, itt az idő, hogy orvosunkkal közösen kidolgozzuk a kezelési tervet.

Orvos - betegEgy szakértői bizottság véleménye szerint a kezelést nem tanácsos teljes erőbedobással elkezdeni, inkább csak fokozatosan.

Gyógyító életmód

Ha a mért értékek alapján vérnyomásunk nem éri el a második fokozatú magas szintet, a kezelést életmódbeli változtatásokkal kell kezdeni.

TornaNem tévedés, a gyógyszerek a legtöbb magas vérnyomásos esetben nem először, hanem utoljára kerülnek bevetésre.

Pillanatnyi szokásainktól függően a következő változtatások válhatnak szükségessé:

  • testsúlycsökkentés
  • több mozgás
  • egészségesebb étrend
  • a táplálékkal bevitt nátrium (só) mennyiségének csökkentése, illetve a ká-liumbevitel növelése
  • leszokás a dohányzásról
  • kevesebb alkohol fogyasztása és a stressz csökkentése.

Ez a lista mostanra már bizonyára ismerősen hangzik.

Jegyezzük meg! A magas vérnyomás minden egyes esete egyedi. Néha elég változtatni az életmódunkon, máskor e változtatások mellett gyógyszerekre is szükség van. Néha olyan gyógyszerek bizonyulnak hatásosnak, amelyekkel másoknál nem értek el eredményt.

Lehetséges, hogy az életmódbeli változtatások önmagukban is biztonságos szintre csökkentik vérnyomásunkat. Ám ha ez nem sikerül, gyógyszerekre van szükségünk. Először a lehető legkisebb adagot írja fel az orvos (valószínűleg béta-blokkolót vagy vizelethajtót), s ha vérnyomásunk továbbra is túl magas, fokozatosan emelni kell a dózist.

Egy- vagy többféle orvosság

GyógyszerHa az elsőként kipróbált gyógyszer többhavi kezelés után sem viszi lejjebb vérnyomásunkat, az orvos feltehetően másféle készítménnyel próbálkozik -talán egy ACE (angiotenzin-átalakító enzim)-gátlóval vagy egy kalcium-antagonistával. A magas vérnyomás különösen makacs eseteiben egynél több gyógyszer egyidejű alkalmazása is szükségessé válhat.

Természetesen e szerek szedése közben sem hagyhatjuk abba életmódunk megreformálását. Hogy miért? Azért, mert a gyógyszer önmagában sokszor nem elegendő a vérnyomás optimális szintre csökkentéséhez. Ráadásul az egészséges életmód erősebbé teszi a szívünket és az immunrendszerünket, így szervezetünk az idősödés ellenére is hatékonyabban száll szembe egy sor betegséggel.

Az orvos-beteg kapcsolat. Beszélő viszonyban vagyunk?

Orvos-betegAz orvossal fennálló kapcsolatunknak elméletileg termékenynek kellene lennie, ám ez nem mindig van így. Egy nemrég készült felmérés szerint az orvosoknak nincs elég idejük arra, hogy alaposan elmagyarázzák a magas vérnyomás mibenlétét. A felmérésben a beteg és az orvos közti kommunikáció szánalmasan gyenge osztályzatot kapott: csupán kettes fölét.

A kezelési tervnek egyénre szabottnak kell lennie, nem létezik egyetlen, legjobbnak tekinthető módszer. Bár vannak általános kezelési sémák, a nekünk legjobban megfelelő terápiát az orvosunkkal közösen kell kiválasztanunk.

Nincs egyedül üdvözítő módszer. Lehet, hogy a sóbevi-tel csökkentése egy barátunknak segít vérnyomása normalizálásában, a mi esetükben azonban alig van kimutatható hatása. Előfordulhat, hogy egy adott gyógyszer testvérünk vérnyomását remekül lejjebb viszi, a miénk viszont gyakorlatilag meg sem moccan tőle.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.