Allergia és asztma

Asztma- és allergiagyógyszerek terhesség idején

A kismamák gyakran gondolják, hogy amint a ter­hességi teszt pozitív eredményt ad, azonnal abba kell hagyniuk mindenféle gyógyszer szedését, nehogy azok ártsanak a fejlődő magzatnak. Ez bizonyos gyógyszerek esetében igaz lehet, de ma már nagyon sok olyan gyógyszert is ismerünk, amelyeket a terhesség idején is teljesen biztonsá­gosnak tartanak. Ráadásul, ha egyoldalúan, az orvosa megkérdezése nélkül hagyja abba a gyógyszerek szedését, azzal önmagát és a mag­zatot is veszélybe sodorhatja. Az alábbiakban né­hány, az asztma és az allergia kezelésével kapcso­latos irányelvet ismertetünk.

Tévhitek az asztma- és allergiagyógyszerek terhesség idején.
Tévhitek az asztma- és allergiagyógyszerek terhesség idején.
Figyelem! Az asztma tünetei a terhesség alatt romolhat­nak vagy javulhatnak, de akármi történjék is, nagyon fontos a betegség hatékony kezelése, különösen a szülés időpontjának közeledtével.

Az orvosok alapvetően egyetértenek abban, hogy az asztmát a terhesség idején ugyanúgy kell kezelni, mint máskor – talán azzal a kivétellel, hogy a leukotriénmódosítók szedését nem cél­szerű a terhesség alatt elkezdeni, mert egyelőre nincs elég adat, ami alátámasztaná ennek bizton­ságosságát (bár valószínű, hogy semmiféle ártalmas hatásuk nem lenne).

Az asztmát a terhesség idején ugyanúgy kell kezelni, mint máskor.
Az asztmát a terhesség idején ugyanúgy kell kezelni, mint máskor.

Az összes többi gyógyszert – különösen az in­halálható hörgőtágítókat és szteroidokat – kocká­zatmentesnek tartják, ezért azok használatát az addigi módon kell folytatni. A kismamák a szteroidos orrsprayket is nyugodtan használhatják.

  • Rövid hatású hörgőtágítók. Általában nem jelentenek veszélyt A terbutalin különösen bizton­ságosszer terhesség idején, mivel intravénásán a koraszülés megelőzésére is alkalmazzák.
  • Inhalált budezonid. Egy tanulmány készítői az 1995 és 1998 közötti svédországi szülések 99 százalékának vizsgálata alapján megállapítot­ták, hogy a budezonidot használó nők gyermekei rendes időben, normális testsúllyal és testhosszal születtek, és sem az ikerszülések, sem a halvaszü­lések számában nem volt kimutatható különbség a körükben.
  • Dekongesztánsok. Noha a terhes nők már évek óta használják a dekongesztánsok közé tartozó pszeudoefedrint, a jelentések szerint az újszülött­jeik körében valamivel nagyobb arányban fordul­nak elő hasfali rendellenességek, ezért a terhes­ség első három hónapjában jobb nem alkalmazni szájon át szedhető clekongesztánsokat. Az orrdugulás elleni egyik legjobb kezelés ilyenkor az egyszerű öblögetés – mossa ki az orrát sós vízzel!
  • Antihisztaminok. Noha nincs rá bizonyíték, hogy bármelyik antihisztamin ártalmas lenne a terhesség alatt, a gyártók többsége a túlzott óva­tosságot választja, és azt javasolják, hogy a ter­hes nők ne használjanak cetirizint, cleszloratadint, hidroxizint, loratadint, mizolasztint és terfanadint. így csak a régebbi, nyugtató hatású antihisztami­nok maradnak (például a klórfenamin), amelyeket biztonságosnak tartanak ugyan, ám kissé kábulttá tehetik használójukat. Szénanátha ellen bizton­ságosan használhatók az orrban alkalmazott antihisztaminok, s ugyanez érvényes a nátrium-kromoglikátot tartalmazó szemcseppekre is.
  • Immunterápia (allergia elleni injekciók). Az immunterápiás kezelés a terhesség alatt vál­tozatlan dózissal tovább folytatható, ám nem célszerű ebben az időszakban elkezdeni az injek­ciókúrát, mivel az első oltások okozhatnak a leg­nagyobb valószínűséggel allergiás reakciót, amit a kismamák esetében jobb elkerülni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.