Egészségmegőrzés

Hogyan tartsuk féken az étvágyunkat? Táplálkozzunk okosan!

Vajon miért érzünk késztetést arra, hogy valami étel után kutassunk a hűtőben, amikor nemrég ettünk? Hogy van az, hogy bár elhatároztuk, hogy fogyókúrázunk, mégis felülkerekedik bennünk a leküzdhetetlen étvágy, és alig tudjuk féken tartani?

Az éhségszabályozás bonyolult anyagcsere-folyamatok, belső elválasztású mirigyek és idegsejtek irányítása alatt áll.

Együttesen felelősek a testsúly, az energiaigény és a felvett tápanyag egyensúlyáért, amely modern világunkban alaposan kibillent.

De akkor mi lehet a baj?

Miért szedünk fel 10-15 kg-ot huszonöt és ötvenöt éves korunk között? A súlyfelesleg legfőbb oka az éhségszabályozás hibás működése, amiért viszont nagyrészt a táplálkozásunk a felelős.

Nézzük meg, melyek az éhségszabályozás legfőbb komponensei:

  • az idegrendszer
  • néhány súlyszabályozásban résztvevő hormon;
  • központi és perifériás neurotranszmitterek;
  • az idegrendszerbe érkező afferens (érző) és az idegrendszerből induló efferens (végrehajtó) jelek.

Mi is az a leptin?

A súly- és az éhségszabályozás tanulmányozása során az egyik leginkább kutatott anyag a leptin.

Leptin
Leptin

A leptin a zsírszövetben termelődik és a testsúly és táplálékfelvétel összekötő faktora.

Az éhségszabályozás azért romlik el a szervezetünkben, mert olyan ételeket eszünk, amelyeket a testünk nem ismer fel, és ez gyakran arra késztet minket, hogy többet együnk.

Az igazság azonban az, hogy az elhízásra és a táplálkozási zavarokra is maga a helyes táplálkozás a legjobb orvosság.

A gyógyszerek fontossága:

Egy gyógyszer mégiscsak idegen anyag a testünkben, amit le kell bontani és meg kell emészteni, míg a természetes táplálkozás olyan problémákra is gyógyír, amelyek látszólag nagyon távoliak, mint például a depresszió vagy a gyomor-bélrendszeri zavarok.

A gyógyszereknek fontos szerepe van a gyógyításban, de csak akkor érdemes élni velük, ha a természetes gyógymódok már nem segítenek.

Nincs az a jó gyógyszer, amelynek ne lenne mellékhatása. A helyes, a génjeinket is tápláló élelmiszerek fogyasztásának azonban semmilyen mellékhatása nincs.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.