Gasztroenterológia

A hasi fájdalom tünetei, hasi katasztrófák

Akut hasi katasztrófának az olyan súlyos klinikai állapotot tekintjük, amelynek legfontosabb jellemzői a hasi régióra lokalizált jelentős fájdalom, a zsigerek különböző mértékű működési zavara, károsodása és ehhez társulóan nem ritkán a páciens hemodinamikai instabilitása. Az ilyen beteg mindenképpen intenzív belgyógyászati megfigyelést és felügyeletet, gyors, körültekintő diagnosztikai lépéseket és nem ritkán akut sebészeti ellátást igényel.

A hasi fájdalom

A hasi fájdalom az egyik leggyakoribb klinikai tünet, a sürgősségi fölvételek kb. 10%-a emiatt történik. Az orvos egyik fontos feladata annak kiderítése, hogy a hasi fájdalom hátterében organikus eltérés áll-e, vagy funkcionális panaszról van szó.

A fájdalom jellemzésére számos felosztás használható, így keletkezési idejét tekintve beszélhetünk akut, krónikus vagy krónikusan visszatérő fájdalomról, jellegét tekintve a hasi fájdalom lehet zsigeri, szomatikus vagy kisugárzó karakterű, a lokalizáció sokszor nem könnyű, ezt a hasi topográfia amerikai iskolája négy kvadránsra beosztva tárgyalja, míg a hagyományos európai-német orvosi iskola kilenc régiót különböztet meg.

Hasi szervek érzékenysége a fájdalomra

A fájdalom eredete szerint beszélhetünk intraabdominális eredetű fájdalomról, illetve extraabdominális eredetű fájdalomról. A hasi szervek bizonyos szempontból kevésbé érzékenyek, mint például a bőrünk. A zsigerek fájdalmát elsősorban húzás, feszítés, gyorsan fellépő feszülés tudja kiváltani, míg például vágás, szakítás általában – ha a szerv tokját nem érinti – nem okoz fájdalmat. Érzékeny viszont a fali peritoneum, illetve a mesenteriumgyök

A zsigerek idegi ellátása kettős, vegetatív és szomatikus rostok is részt vesznek benne. Az afferens rostok a medence kivételével, a szimpatikus rostokkal futnak, majd a gerincvelő hátsó szarvában kapcsolódnak át és futnak tovább az agytörzs, talamusz felé, ahonnan újból átkapcsolódva jutnak a kéregbe. Azok az érzőideg-végződések, amelyek a serosán, a mesenteriumban, a parenchymás szervek tokjában és az üreges szervek fali izomrétegében találhatók, mechanikus és kémiai ingerekre reagálnak.

A mucosalis receptorok viszont döntően kémiai ingerekre érzékenyek: substance P, bradykinin, szerotonin, hisztamin, prosztaglandinok hatására jönnek ingerületbe, gyulladás, illetve ischaemia hatására. Végül még az okozhat fájdalmat, ha az érzőidegeket daganat szövi be. A gerincvelői neuronok azonban nemcsak a zsigerekből kapnak érző rostokat, hanem a bőrből, subcutisból és az izomzatból is. Ezzel magyarázható, hogy a hasi fájdalom bizonyos dermatómák irányába is kisugározhat.

Visceralis jellegű fájdalom

Leggyakrabban az üreges hasi szervekből indul ki, bilaterális beidegzésű, feszítés-feszülés és spazmus váltja ki. Tompább, mélyebbről jövő, hullámzó, görcsös, kólikaszerű, néha szúró jellegű fájdalom, nehezebben lokalizálható, szimmetrikus, rendszerint a középvonalhoz közel jelentkezik, viszonylag gyakoriak a kísérő vegetatív tünetek, mint hányinger, hányás, sápadtság, izzadás, nyugtalanság, mozgásra inkább enyhülni szokott.

Szomatikus jellegű fájdalom

A hasfalból, peritoneumról és a mesenteriumgyökből ered, a beidegzés szegmentális és egyoldali, mindenféle szövetkárosodás kiválthatja, éles, esetleg égő jellegű, tartós fájdalom, viszonylag jól körülírt, nem szimmetrikus, gyakran oldalra lokalizált, vegetatív tünetek ritkán kísérik, fekvésre, mozdulatlan, kímélő tartás mellett enyhül.

A lokalizáció jobb megítélésében segít, ha ismerjük a hasi szervek embriológiai fejlődését:

  • Az előbélből származó distalis oesophagus, gyomor, proximális duodenum, máj, epeutak, pancreas beidegzése a thoracalis 5-6, illetve 8-9-es szegmentumokból ered, ennek megfelelően a processus xyphoideus és a köldök közé eső régióban jelentkezik a fájdalom.
  • A középbélből kifejlődő vékonybél, appendix, jobb colonfél, illetve a colon transversum proximális kétharmadának beidegzése a thoracalis 10 12-es szegmentumokból indul, így a fájdalom a köldök körüli régióra lokalizálódik.
  • Az utóbélből kifejlődő distalis transversum, bal colonfél, rectum beidegzése a thoracalis 11, lumbalis l-es szegmentumokból ered, így a fájdalom a köldök és a symphisis között lép föl.

Az akut hasi fájdalom jellege, erőssége, időbeli alakulása alapján általában három alapvető fájdalomtípust szoktak megkülönböztetni,

Íme:

  • Hirtelen éles kezdeti fájdalom után fokozatos erősödés: Ulcusperforáció, epehólyag-perforáció, mesenterialis infarctus
  • Visszatérő, erős, görcsös, kólikus fájdalmak, közöttük átmeneti enyhülés: Epeköves görcs, uréterkő okozta görcs, mechanikus ileus kezdeti fázisa
  • Tompán kezdődő, de fokozatosan erősödő, állandó jellegű fájdalom: Appendicitis, pancreatitis, cholecystitis, körülírt peritonitis.

Olvasson tovább: Az akut hasi katasztrófák okai

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.