Magasvérnyomás kezelése

Az ideális testsúlycsökkentés hipertóniások számára

A testsúly csökkentésével egyidejűleg végzett test­mozgás nagyban csökkenti az éhségérzetet, ezért az étrendi korlátozások betartása idővel egyre könnyebbé válik. A javaslat szerinti étkezéssel heti fél-egy kg-os, ideálisnak tekinthető súlycsökkenés érhető el, s nem fordul elő a „jojó” effektus. Jojó effektusnak nevezi a dietoterápia a kampányszerűen végrehajtott fogyó­kúrát, majd az azt követő ismételt bőséges táplálkozást.

Testsúlycsökkentő étrend

A kiegyensúlyozott testsúlycsökkentő étrend csupán 500-1000 kilokalóriával tartalmaz kevesebbet, mint az egyén testtömegére számított normál energiaigény, nem jelent tehát durva beavatkozást. Éhségérzet a kez­deti átállási időszakban így is lehet, ez azonban kellő önfegyelem és a rendszeres étkezési ritmus mellett ural­ható, s egy hét után fokozatosan csökken.

A napi 4-5-szöri étkezés nagyon fontos. Bizonyított, hogy a ritka (napi egy-kétszeri) étkezés a sejtek „zsíréhségét” fokozza, azaz a bevitt energiából többet raktároznak zsír formájában, mintha ugyanazt a mennyiséget több­ször elosztva kapja a szervezet.

Lassú étkezés

A lassú étkezés nemcsak kellemesebb, hanem táplálkozástudományi szempontból is kedvezőbb. A gyomor éhségérzete a táplálék megérkezte, után 20 perccel szűnik meg. Nem véletlen javasoljuk étke­zés előtt 15 perccel a meleg tea, vagy a bőséges ás­ványvíz fogyasztását. Ezért ajánlott az alacsony kalória­tartalmú levesek fogyasztása, mert megszüntetik az éhségérzést.

Napjaink felpörgetett étkezései az előétel­től a süteményig nem tartanak tovább 15 percnél. Már mindent megettünk, de éhségünk nem csillapodott. Mire megszűnik a gyomor éhségérzete (20. perc), már túl vagyunk 4000-5000 kalória bevitelén.

Élelmi rostok

Az élelmi rostok tulajdonképpen emészthetelen szénhidrátok. Fokozzák a bélmozgást, csökkentik a zsí­rok, valamint szénhidrátok felszívódását, és teltségérzést okozó hatásuk révén az étvágyat is. A vízoldékony ros­tok kifejezett LDL-koleszterint és összkoleszterint csökkentő hatása ismert. A pektin mind a zöldségekben (répa, zeller, káposzta), mind a gyümölcsökben (alma, banán, narancs) megtalálható.

Az étvágyat a gyomor­bélrendszert telítő rostkoncentrátumok (zabkorpa, méz nélküli müzli, speciális turmix italok, puffasztott rizsek) is csökkentik. A növényi élelmi rostok, melyhez vita­minokat, ásványi anyagokat kevernek, tejjel vagy vízzel változó ízű itallá keverhetők, és az étvágy csökkentése mellett a hiányállapotokat is megelőzik.

Magyarorszá­gon jelenleg a cukormentes müzlik, gabonapelyhek széles választéka mellett megtalálható rostkoncentrátumok ajánlott napi fogyasztása 15-35g. Az étrendi tanácsok betartásában, különösen a kez­deti időszakban az étrendminták, receptgyűjtemények, energia- és tápanyagtáblázat nagy segítséget nyújtanak.

Segítség a testsúlycsökkentésben

A diétás napló a kezdeti időben nagy segítséget jelenthet, mert ekkor megismerheti az egyes táplá­lékok energiatartalmát. Néha váratlan negatív élmé­nyei lesznek egy-egy „fogyókúrásnak” vélt élelmi­szerrel kapcsolatban, máskor örömmel veheti tudo­másul, hogy az eddig tévesen hizlalónak gondolt ételt bátran fogyaszthatja.

Egy vastag szelet kenyér (100 g) 260 kcal, 1 zsemle 150 kcal, 10 g száraztészta 40 kcal, 100 g burgonya 90 kcal, 100 g kukorica 100 kcal, energiatartalmú. A főétkezések melletti nassolás során fogyasztott kalóriával történő szembesülés váratlan élménye néha sokkoló hatású.

Testsúlymérés

A testsúlymérés (hetente legalább 1 alkalommal) a testsúlytcsökkentő élet­mód ellenőrzésének legfontosabb eszkö­ze.

Nagyon fontos a fogyás érdekében: Az önellenőrzés a túlsúlyos ember legkegyetlenebb ellensége, azonban ennek legyőzésével már valóban sikerrel veheti fel a harcot a kilókkal szemben.

Három fontos kezdeti lépés a siker érdekében:

  1. A fogyókúra során meg kell tanulni nem éhesen vásárolni, a kísértéseket elkerülni, spájzolást kivédeni.
  2. Az ételt szabadon otthagyni a tá­nyéron nem könnyű megtanulni, az étkezési időt rövidíteni és az asztalnál minimális időt eltölteni bizony nehe­zen elfogadható tanácsok.
  3. A táplálkozási alapismeretek elsajátítása mellett kezdet­ben és folyamatosan olyan reális célt kell kitűzni, mely­nek megvalósítása elérhetőnek tűnik, (heti 0,5-lkg, vagy adott időszakon belüli 10%-os, vagy 10 kg-os test­súlycsökkentés).

A testsúlyt csökkentő étrend azonban nem lehet költségesebb a normális étrendnél! Ez pedig kellő körültekintéssel, kisebb mennyiségű étel fogyasztásá­val elérhető cél.

Fontos, hogy a fogyni kívánó egyén tudatában legyen a diéta fontosságának, s legyen kellő lelki „hajtóereje” (motivációja, eltökéltsége) életmódjának megváltoztatásához. Ehhez szükség lehet dietetikus, vagy a diétás kezelést vezető orvos segítségére is, aki az eltökéltség mértéke szerint felügyeli az étrendi kezelést.

Az orvosi kontrollvizsgálatok nem hagyhatók el. Mindvégig tudnia kell, hogy ez most nem elsősorban hiúsági kérdés, hanem a keringési betegség alapvető terápiája, mellyel hosszú távon elhagyhatóvá válik a gyógyszerek jelentős része, s ami még fontosabb, hosszabb ideig egészségesebben élhet, ha a testsúlya nem növekszik ismét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.