Magasvérnyomás kezelése

Genetika vagy életmód? A magas vérnyomás nyomában

Gyakran az öröklődést jelölik meg e kirívóan rossz statisztikai adatok okaként, ám a szakértők szerint fontos szerepet játszanak az életmódbeli tényezők is, főleg a túlsúlyosság, a sok sós és zsíros étel fogyasztása és a kevés mozgás.

Hogy miért? A magas vérnyomás az afrikaiak körében igencsak ritka – olyannyira, hogy például a Nyugat-Afrika vidéki területein élők a világ átlagosan legalacsonyabb vérnyomású lakói közé tartoznak.

Ugyanakkor kevés népcsoport van a világon, amelynek tagjai körében olyan gyakori lenne a magas vérnyomás, mint az afroamerikaiaknál.

Afrikai csaj

Emellett számos afroamerikai esetében a környezeti, szociális és gazdasági tényezők is vérnyomást növelő hatásúak lehetnek. Kimutatták, hogy a rossz szociális és anyagi körülmények között élő rétegek körében a stressz az énkép leromlásához és magas vérnyomáshoz vezet. Ha ehhez hozzávesszük azt a tényt, hogy ugyanezek az emberek kevésbé jutnak egészségügyi ellátáshoz, már legalábbis részben magyarázatot kapunk arra, hogy miért olyan gyakori a magas vérnyomás az afroamerikaiak körében.

Milyen a „szívstílusunk”?

Ha tudjuk, hogy magas a vérnyomásunk, vagy hogy fennáll a hipertónia kialakulásának veszélye, és a fentiekből azt is megtudtuk, hogy vannak lehetőségeink, amelyekkel csökkenthetjük a túl magas értékeket, még mindig fennáll a fő kérdés: vajon meg is tesszük-e ezeket a lépéseket?

Vernyomás mérő

A válasz a „szívstílusunktól” függ, vagyis attól, hogy milyen a hozzáállásunk a magas vérnyomáshoz és saját egészségünkhöz. Dr. Michael Weber és a New York-i Egyetemen dolgozó kollégái közös tanulmányukban a betegeket négy csoportba sorolták.

1. Aktívan odafigyelők

Ezek a pozitív hozzáállású betegek rögtön hozzákezdenek vérnyomásuk csökkentéséhez. Módosítják az étrendjüket, többet mozognak, és mindent megtesznek, amit az orvosuk a kockázati tényezők csökkentése érdekében javasol. Weber tanulmánya szerint a magas vérnyomásban szenvedő amerikaiak 39 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

2. Bagatellizálok

A magas vérnyomással diagnosztizált betegek 23 százalékát kitevő csoport tagjai nem akarják tudomásul venni állapotuk súlyosságát. Az ilyen hozzáállásúak valószínűleg kevésbé hajlandók komolyabb erőfeszítéseket tenni állapotuk javítására. A gyógyszereket talán beszedik, de csak azért, hogy orvosuk elégedett legyen velük.

3. Tehetetlenek

A magas vérnyomásos betegek e csoportja (a tanulmány szerint 22 százalék) önértékelési zavarokkal küzd. Az életükben lévő problémák miatt tehetetlennek érzik magukat, és hajlamosak elhanyagolni önmagukat.

4. Gyógyszerhívők

A betegek 16 százalékát kitevő csoport tagjai nem hajlandók változtatni az életmódjukon, ezért a kezelésben kizárólag gyógyszerekre hagyatkoznak. Nem (vagy csak alig) tesznek erőfeszítéseket a rossz szokások elhagyásáért.

Nos, melyik leírás illik ránk?

Orvosi kontroll

Mivel ezt a cikket olvassuk, valószínűleg az aktívan odafigyelők közé tartozunk. Tisztában vagyunk állapotunk súlyosságával, és elszántuk magunkat arra, hogy megtegyük a vérnyomásunk normalizálásához szükséges életmód-változtató lépéseket. Talán már most is odafigyelünk arra, hogyan élünk, és ezt a cikket csak afféle „emlékeztetőként” olvassuk el. Nyilvánvaló, hogy az aktívan odafigyelőknek van a legnagyobb esélyük vérnyomásuk sikeres csökkentésére és egészségük helyreállítására. De akkor se adjuk fel, ha a többi csoport valamelyikébe tartozunk. Talán e cikksorozat elolvasása is erőt ad ahhoz, hogy úrrá legyünk a nehézségeken, és hozzáfogjunk a szükséges változtatásokhoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.