Magasvérnyomás kezelése

Betegség kezelésének célja (magas vérnyomás )

Klinikai vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy magas vérnyomás – betegség esetén a nem gyógyszeres és a gyógyszeres kezelés csökkenti a súlyos keringési betegségek kialakulásának valószínűségét. Szomorú tény, hogy a szív- és érrendszeri betegség okozta halálozást nagymértékben befolyásolja a népbeteg­ségnek számító magas vérnyomás – betegség mellett a lakosság 30-40%-át érintő elhízás, valamint a 30% feletti dohányzási arány.

Komplex kezelés lehetséges?

Szépen hangzik az a kifejezés, hogy a betegséget komplex – vagyis minden részletre kiterjedő -módon kell kezelni, de valamennyien tudjuk, hogy milyen végtelenül nehéz ennek megvalósítása. Valószínű, hogy, akik ezt a kézikönyvet kézbe vették, és idáig eljutottak, már hallottak, olvastak a „nem gyógyszeres” kezelés legfontosabb alapelveiről, melyek lényegüket tekintve csak kis mértékben különböznek az egészséges életvezetés során adott általános tanácsoktól.

A testsúly csökkentése, a nátri­um fogyasztás mérséklése, a fizikai aktivitás fokozása mellett az egészséges „mediterrán” étrend betartása, a dohányzás- és alkoholfogyasztás mérséklése illetve elhagyása csökkenti a keringési betegségek kiala­kulásának kockázatát.

Gyógyszeres vérnyomás csökkentés tényleg eredményes?

A gyógyszeres vérnyomáscsökkentés követ­keztében észlelt keringési betegség gyakoriságának csökkenését napjainkban statisztikai módszerekkel is bizonyított érvek igazolják. A vérnyomás csökkené­sével az agyvérzés, a szívelégtelenség, a veseelégtelen­ség fellépésének kockázata kisebb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.