Magasvérnyomás kezelése

Hideg-meleg hatása hipertóniás emberekre

A fiatal hipertóniás, aki hatásos és eredményes gyógykezelés alatt áll, minden korlátozás nélkül, télen-nyáron egyaránt ki­teheti magát szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoknak. Idősebb emberek azonban, akiknek más okból is lehet már kisebb-nagyobb fokú érelmeszesedése, még eredményes gyógyszeres kezelés mellett sem, teszik jól, ha tartósan szélsőséges melegen vagy hidegen tartózkodnak.

Idős emberek esetén

A hipertóniás idős ember tehát lehetőleg ne tűző napon, rekkenő hőségben menjen nyáron strandra vagy bevásárolni. Jobb, ha reggel és este, mérsékelt hőmérséklet mellett látja el napi feladatait. Különösen a kopa­szok teszik jól, ha idősebb korukban szalmakalappal fedik fejü­ket, ha tűző napon kell tartózkodniuk. A napszúrás, az ibolyán­túli sugárzás okozta bőrgyulladás és láz igen nagy terhet róhat a szívre és a vérkeringésre. Ezt célszerű eleve elkerülni.

Szélsőséges hideg

Eleddig még az orvosi közvélemény is nagyon keveset foglal­kozott az idős embereknek, a potenciálisan érelmeszesedésben szenvedő hipertóniásoknak szélsőséges hidegben való tartózko­dásával. A közelmúltban egyre szaporodtak azok a tapasztala­tok, amelyek az idős emberek hidegártalmairól szólnak. A régi közhittel ellentétben ugyanis nemcsak a hőemelkedés és a láz okoz hátrányos terhelést az emberi szervezetnek, hanem az is, ha testünk hőmérséklete gyakran és hosszabb ideig a normális szint alá süllyed.

Különösen idős emberek hajlamosak arra, hogy kiálló testvégeiken nagy hidegben fagyási ártalmat szen­vedjenek, de arra is, hogy rosszabbul alkalmazkodó hőszabá­lyozásuk miatt vérhőmérsékletük és az egész testük hőmérsék­lete csökkenjen. Az idős, lehűlt ember pedig fokozott mértékben hajlamos mindenféle vírus- és más fertőződésre. Ezért célszerű arra törekedni, hogy a hipertóniás és az idős ember télen egyen­letesen fűtött helyiségben tartózkodjék. Ha pedig télen kimegy a szabadba, lehetőleg ne a legdermesztőbb esős, szeles időben menjen, hanem a kellemesebb hőmérsékletű napokon.

Fontos a lábfej védelme

Különös gondot kell fordítania továbbá arra is, hogy talpa irányából ne hűljön le. Ha szükséges, akár többrétegű gyapjúharisnya és bő, szőrmével bélelt lábbeli nemcsak kellemes közérzetet, hanem védelmet is nyújt. A felsőruházatban a több réteg mellett első­sorban a nedvszívó alsóruhának és a könnyű, szinte súlytalan felső rétegnek kell jelentőséget tulajdonítani.

Napjainkban a könnyű műanyagszőrmék és a széllel szemben is ellenálló ballonszövetek különösen alkalmasak arra, hogy eső, szél és hideg ellen védjenek. Ha a több réteg ruhából véletlenül nem nyílna alkalom egy-egy felesleges réteg levetésére, a pamutból szőtt nedvszívó jéger alsónemű biztosíthatja, hogy a verejték ne közvetlenül a bőrről párologjon el és ne okozzon helyi izom­fájdalmat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.