Magasvérnyomás kezelése

Szabad-e gyógyfürdőzni magas vérnyomással?

A hipertóniás vagy idősebb embereknél gyakran vetődik fel a kérdés, hogy a hipertóniával fennálló egyidejű ízületi pana­szok miatt szabad-e gyógyfürdőt igénybe venni? Erre a kérdésre egyetemes érvényű választ adni soha sem lehet. A fiatal hiper­tóniás, akinek semmiféle érrendszeri elváltozása nincsen, s aki­nek hipertóniája nyilván csak rövid ideje áll fenn, különösebb kockázat nélkül igénybe veheti a termálfürdőket.

Meleg víz hatásai

Természetesen a gyógyszerszedés egymagában hajlamosíthat ortosztatikus alacsony vérnyomásra testhelyzet változáskor. Meleg vízben a nagyfokú értágulás talán ezt a hajlamot növelheti. Ezért még a fiatal hipertóniásnál is bizonyos fokú óvatosságra van szükség a szabadban levő termálfürdő medencéjében, ahol rosszullét esetén gyors segítségre kevésbé számíthat. Városi termálfürdők­ben az ilyen veszély gyakorlatilag elhanyagolható.

Gyökeresen más a helyzet idős hipertóniások esetében, akiknél esetleg fenn­állhat a szív és az érrendszer károsodása. Kizárólag csak orvosi vizsgálat után szabad termálfürdőt igénybe venniük. Akkor is csak az orvos által előírt ideig és csak az engedélyezett hőmér­sékletű vízben szabad tartózkodni, különben kellemetlen meglepetések érhetik az embert. Ami vonatkozik a termálfürdőkre, az érvényes az otthoni kádfürdőre is.

A hőmérséklet a legfontosabb tényező

A termálvizekben nem a víz sótartalma, hanem hőmérséklete az a tényező, amely az anyagcserét és a szívműködést fokozza, az ereket kitágítja. Még teljesen egészséges, idős embernek sem használ a túlzottan el­nyújtott és túl forró kád- vagy termálfürdő, mert nagyon elbágyasztja, elgyengíti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.