Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás agyi szövődményei

Az agyi események definíciója:

Az agyi vaszkuláris esemény (divatos angol néven stroke) kifejezés összetett betegségforma, melynek két fő megjelenési formája van:

  • agyi trombózis: amely, eredhet lokális károsodásból, de lehet a szívből elszabaduló vérrög (embólia) következménye is. Ez rendszerint károsítja az érzékeny idegszövetet, ott elhalások (gócok) alakulnak ki, melyek különböző tüneteket (bénulás, beszédzavar, gondolkodási képte­lenség stb.) okoznak.
  • agyvérzés: mely az agy, különböző területein -érmegrepedés ered­ményeképpen – hirtelen fellépő súlyos bénulásokat és rendszerint öntu­datvesztést eredményez.

Mindkét formára jellemző, hogy több mint 24 óráig tart, és a beteg halálához vezethet, vagy olyan súlyos maradványtünetek lesznek, melyek jelentős mértékben gátolják az beteg élet- és munkaaktivitását az elkövetkező időszakban.

Tudni kell, hogy enyhe tünetekkel járó és átmeneti ideig tartó (max. 24 óra) forma is ismert (ez a TIA = tranzitorikus isémiás attak = átmeneti vérellátási zavar az agyban). Ez múló jelenség, sajnos a betegek egy része nem törődik vele, nem fordul orvoshoz, pedig ez az időszak az, amikor már a beteg intenzív megfigyelésre szorul, valamint lehetőség van az oki tényezők tisztázására, és a nagyobb baj elkerülésére. Sajnos a TIA a na­gyobb és rosszabb agyi események előrevetítője.

Az agyi esemény előfordulási gyakorisága, a megjelenés valószínűsége

Kétségtelen tény, hogy a kor előrehaladásával ugrásszerűen, exponenciális módon emelkedik az agyi események megjelenési valószínűsége férfiak­ban és nőkben egyaránt. Fiatalabb és középkorban (50-55 évig) a férfiak vannak nagyobb veszélynek kitéve, míg időskorban, abszolút számban a nőknél fordul elő gyakrabban. Ez utóbbi azonban csak relatív, mert jóval több az időskorú (65 év feletti) nő, mint a férfi.

A megjelenés valószínűségét ún. éves rizikóval fejezhetném ki a fejlett társadalom populációja vonatkozásában, amely szerint 25 és 34 év között 9000 lakosra esik 1 eset, 55 és 64 év között már 300 lakosra 1, míg 75 és 84 év között 50 lakosra esik 1 meg­betegedés. Az alábbi táblázat mutatja, hogy a megjelenési szám emelkedése mennyire rohamos a kor előrehaladásával.

Az agyi esemény megjelenési valószínűsége időskorban:

Kor (években)FérfiakNők
65 év3%3%
75 év10%6%
85 év24%18%
90 év33%28%

Az agyi esemény rizikófaktorai – a vérnyomás szerepe

Számos tényezőt vizsgáltak, azonban a populáció egészére kiterjedő védekezés szempontjából azok a legfontosabb faktorok, amelyek nagy számban okozhatnak maradandó károsodást. Tehát ezekre kell erősen kon­centrálni. Példa erre: ha egy fiatal nő fogamzásgátló tablettát szed, az agyi esemény veszélye nála háromszor nagyobb, mint annál, aki nem szedi a szert.

Mégis ennek a gyakorlatban nagyobb jelentősége nincs, mert fiatalkorban rendkívül ritka a stroke előfordulása. Vizsgáljuk meg, melyek a legfontosabb és legveszélyesebb tényezők az agyi események kialakulása szempontjából.

Mit mond ez számunkra?

Erősen arra utal, hogy ha a szívbetegséget kizárjuk (rendszerint korán felfedezik), akkor a magas vérnyomás, a dohányzás és a túlzott sóbevitel a legnagyobb jelentőségű.

Amennyiben e kérdés mélységeibe hatolunk, akkor tudnunk kell, hogy a nikotin durván károsítja az ereket, elősegíti struktúrájuk olyan átalakulását, amely hipertónia kialakulásához vezet. Ami a túlzott sóbevitelt illeti: ugyancsak klasszikus vizsgálatok alapján tudjuk, hogy az egyének egy részében (sóérzékenyek) a magas vérnyomás egyik kiváltó oka só. Minden jel arra utal, hogy az agyi események kivédésének legnagyobb lehetősége a vérnyomás csökkentése.

Bizonyították, hogy a vérnyomás szisztolés értékének 9 Hgmm-rel, a diasztolésnek 5 Hgmm-rel történő csökkentése igen nagyszámú agyi eredetű halálozástól mentesíti az emberiséget. A probléma az, hogy nem minden hipertóniást fedeznek fel, nem mindet kezelik, és ezen,betegek kb. felének a kezelése nem jól történik.

A vérnyomásértékek és az első agyi esemény megjelenésének össze­függése

Az alábbi ábra az egész világot bejárta. Arra utal, hogy az egyre növekvő diasztolés vérnyomás egyre nagyobb számú stroke megjelenését pro­vokálja. Bizonyos értelemben van növekedés a normális vérny­omáshatárokon belül (90 Hgmm alatt) is, sőt az agyi események normális vérnyomásérték mellett következik be.

Kétségtelen, hogy a szisztolés értéknek is van jelentősége, és akkor jóval nagyobb százalék esik a kóros vérnyomásértékekre.  Ez annál is inkább így van, mert az idős korra nagyon jellemző az izolált szisztolés hipertónia megjelenése. Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy az idős korban jelentkező szisztolés hipertóniának jelentős szerepe van az agyi események kialakulásában.

Az agyi események kimenetele

Nem túl sok biztatót lehet mondani, mert az esetek 25%-a 1 hónapon belül, a 40%-a 1 éven belül meghal. Akik átvészeltek egy agyi eseményt, azok fele csaknem teljesen munkaképtelen, illetve életaktivitását is nehezen tudja megvalósítani. A hazai viszo­nyainkkal nem nagyon dicsekedhetünk, mert a lakosokra vonatkoztatott éves halálozás tekintetében sajnos igen előkelő helyen vagyunk. Nincs más lehetőség, mint a rizikófaktorok, így a magas vérnyomás elleni küzdelem, mert ha egyszer már kialakult az agyi esemény, akkor igen rossz a prognózis.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.