Szív- és érrendszeri betegségek

A magasvérnyomás mint rizikófaktor

Magas vérnyomásról – hipertóniáról – akkor beszélünk, ha a vérnyomás értéke ismételten mérve meghaladja a 140 Hgmm-es szisztolés (felső érték [a szív összehúzódott állapotában az erekben uralkodó]) vagy a 90 Hgmm-es diasztolés (alsó érték [a szív elernyedt állapotában az erekben uralkodó]) értéket. Korábban úgy gondolták – főleg a lakosság körében volt terjedt nézet -, hogy magasabb életkorban ennél maga­sabb értékek is normálisnak tekinthetők.

Kutatási eredmények! Vizsgálatok bizonyították, hogy a l40/90Hgmm-es vagy azt megha­ladó vérnyomásértékek minden életkorban növelik a szív- és érrend­szeri kockázatot. Ez megegyezik a nemzetközileg elfogadott állás­ponttal is. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertonia Társaság „Él­jen 140/90 alatt” című országos programja sok tízezer résztvevővel.

Az érrendszeri betegségek szempontjából az is fontos, hogy meny­nyire magas a vérnyomás, ezért különböző kategóriákat alakítottak ki.

Bizonyítékok vannak arra, hogy már 130-140 (szisztolés), ill. 85-90 Hgmm (diasztolés) értékek között is nőhet a rizikó, ezt a tartományt magas normális vérnyomásnak nevezik.

Használják még az optimális vérnyomás fogalmát is, amelyet 120/80 Hgmm alattinak tekintenek, alsó határ nélkül, hiszen az emberek egy részénél észlelt tartósan alacsony vérnyomás nem tekinthető kóros­nak. A fenti értékek orvos által, higanyos vérnyomásmérővel mérve, 18 év felettiekre vonatkoznak.

A vérnyomás értéke napszakonként is változik, gyakran reggel az éb­redés utáni órákban a legmagasabb. Az automata vérnyomásmérők sok segítséget adnak a vérnyomás önellenőrzésében, de különböző pon­tosságúak. A csuklóra helyezett népszerű készülékek által mért értékek például nem értékelhetők, ha a csukló körfogata 21 cm fölött van.

Az önvérnyomásmérés előnye, hogy a rendelői körülmények között fellépő izgalom, amely ún. „fehérköpeny-hipertóniát” is kiválthat, kikapcsol­ható. Pontosabb képet kapunk az ún. ABPM-vizsgálattal, amely 24 órán át pl. félóránként méri a vérnyomást. A készülék az adatokat mikrochipen rögzíti, majd azokat számítógépen megjelenítik és kiér­tékelik. Hipertóniásnak minősíthetjük azt, akinek a nappali átlaga 140/90, a 24 órás 135/85 Hgmm felett van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.