Magasvérnyomás kezelése

Hogyan lehet a sószegény étrendet tartani?

Mennyire kell csök­kenteni a sóbevitelt? Nos, ideálisan napi 1-2 grammra kellene a konyhasó mennyiségét csökkenteni, mert az elszigetelten, kezdetle­ges körülmények között élő, hipertóniától mentes társadalmakban a napi átlagos sófogyasztás körülbelül ennyi. Ezt a fejlett országokban gyakorlatilag nem lehet megvalósítani, csak átmenetileg és csakis kórházi körülmények között. Ilyen fokú csökkentéshez ugyanis az kell, hogy a tejet és tejtermékeket sómentesítsék, és a kenyér sütésé­hez se használjanak sót vagy nátriumtartalmú anyagokat.

Természe­tesen a húst, burgonyát, rizst vagy főzelékeket sem szabad sózni!

Sú­lyos veseelégtelenségben szenvedő betegek, akiket valamilyen oknál fogva nem lehet, művesével kezelni rászorulhatnak ilyen szi­gorú diétára, de számításba véve a hipertóniás betegek nagy számát, szinte kizárt és szerencsére szükségtelen is, hogy az élelmiszer­ipar olyan mértékben meg tudja változtatni a gyártási technológia-lat, hogy napi 1-2 grammos sóbevitelhez szükséges tápanyagokat előállítson. Ha egy hipertóniás beteg napi 5-6 grammig le tudja szorítani a bevitt konyhasó mennyiségét, akkor számíthat a vérnyo­más csökkenésére.

A tapasztalat szerint nem az ételek ízetlensége okozza a fő problémát, mert az ma már a sokféle fűszer használa­ta mellett könnyen megoldható, és azok a betegek is hamar le­szoknak az ételeik sózásáról, akik megszokták, hogy sok sót hasz­nálnak étkezés közben, a legnagyobb nehézséget az okozza, hogy bizonyos ételekről a betegnek teljesen le kell mondania. Ilyenek a füstölt húsáruk, sokféle sajt, konzervek, leveskockából készült hús­levesek, tartósított ételek stb.

Természetesen a főzéshez sem lehet ilyen esetben sót használni, és az asztalon sem lehet sótartó. Kis fejtöréssel, diétás tanácsadó könyvek áttanulmányozása után azonban össze lehet állítani olyan étrendet, mely valóban sószegény, és a be­tegek elmondása szerint csak néhány hétig érzik a só hiányát az éte­lekből, az után már annyira megszokják a sótlan táplálékot, hogy a normális sótartalmú ételeket már nem is szívesen fogyasztják.

Só elhagyása otthon

Ha egy hipertóniás beteg nem akar, vagy nem tud ilyen mértékben sósze­gény étrendet tartani, akkor megelégedhet azzal is, hogy otthoni fő­zésnél nem használ sót (a család többi tagja az asztalnál sózza meg ételét), és kerüli a nagyon sok nátriumot tartalmazó ételeket. Ennyit minden hipertóniában szenvedő betegnek célszerű áldoznia egészsé­ge érdekében, és ez nem jelenthet, problémát még üzemi kosztot fo­gyasztó beteg esetében sem legfeljebb néha otthagyja az étel egy részét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.