Magasvérnyomás kezelése

Vérnyomás beállításának ideje

Tudomásul kell venni, hogy a vérnyomás beállítása több hónapot vesz igénybe, különösen, ha súlyos hipertóniáról van szó. Az a be­teg, aki kéthetenként más orvoshoz szalad, mert úgy érzi, nem tud­ják beállítani a vérnyomását, sosem lesz igazán egyensúlyban, az ilyen betegek szoktak arra is hajlamosak, lenni, hogy az orvos rende­lését felülbírálják, és a gyógyszerek adagját önkényesen megváltoz­tassák, a gyógyszerszedést egyik pillanatról a másikra abbahagyják.

Kétségtelen, hogy van olyan helyzet, kialakulhat olyan jó együttmű­ködés a beteg és orvosa között, hogy a vérnyomásmérések eredmé­nyétől függően a beteg kisebb változtatásokat hajtson végre a kezelé­sen. Ez csakis úgy engedhető meg, hogy az orvost utólag mindig tájékoztatja a beteg a változtatásról.

Kezelés kölcsönös bizalommal

Általában azt lehet mondani, hogy a magasvérnyomás-betegség kezelése nem is képzelhető el köl­csönös bizalom és őszinteség nélkül. Ha a beteg nem tájékoztatja or­vosát a betegség tüneteiről vagy a gyógyszerszedés közben tapasztalt mellékhatásokról, akkor az orvos nem tud neki olyan alternatívát felajánlani, mely mellett esetleg jobban érezné magát, munkáját job­ban el tudja látni.

Még rosszabb, ha a mellékhatások miatt a beteg elhagyja valamelyik gyógyszerét, és ezt nem mondja meg az orvos­nak, az orvos nyilván magasabb vérnyomást mérve elrendeli az adagok emelését, amit a beteg megint csak elszabotál és az ör­dögi kör így gyűrűzik tovább, a vérnyomás pedig egyre feljebb megy.

Az orvos kötelessége a beteg panaszainak meghallgatása és természetes, ha a beteg kellemetlen mellékhatásokról panaszkodik, akkor az orvosnak meg kell magyaráznia, hogy ezek mitől vannak, mikor múlnak el, és ha tűrhetetlenek, akkor el kell rendelnie egy másik gyógyszer szedését.

Hipertóniás beteg kezelési ideje

Fontos kérdés, hogy meddig kezeljük a hipertóniában szenvedő beteget. Sajnos, szinte mindig azt kell erre válaszolnunk, hogy élete végéig! Alig van olyan magas vérnyomású beteg, akinek abba lehet hagyni a gyógyszerszedést. Leginkább még az igen enyhe („határér­ték” hipertóniának is nevezett) magasvérnyomás-betegség szokott meggyógyulni, különösen akkor, ha a beteg addigi életmódján gyö­keresen változtatni tud: lefogy, abbahagyja a dohányzást és a mérték­telen alkoholfogyasztást, többet mozog stb.

Az ilyen, igen enyhe hi­pertóniában szenvedő betegnek éppen ezért nem is szoktunk mást ajánlani, mint hogy változtasson az életformáján és meg fog gyó­gyulni. A már kialakult, ún. fixált magasvérnyomás-betegség viszont jelentősen javulhat az életmód megváltoztatása után,  de tel­jes, végleges gyógyulásra általában nem számíthatunk.

Mint láttuk, bizonyos hipertóniaformák a másodlagos magasvérnyomás­ – betegség esetleg műtéttel meggyógyítható, de többször hangsú­lyoztuk, hogy ezek a betegségek rendkívül ritkák, és az elsődleges hipertóniában szenvedő betegek gyakorlatilag mindig arra számít­hatnak, hogy életük végéig gyógyszert kell szedniük.

Néha előfor­dul, hogy a gyógyszerek adagját csökkenteni lehet, sőt néha teljesen el is lehet hagyni őket, de ez általában annak a következménye, hogy a szív gyengülése miatt a vérnyomás csökken a betegség tehát nem gyógyult meg, csupán egy másik stádiumba a szövődmények szakaszába érkezett, és ez inkább baj, mint szerencse. Ha viszont a magas vérnyomást idegi terhelés okozta, rendszerint teljesen meg­szűnik a hipertónia, amint a beteg lelki problémái megoldódnak, vagy megszűnik, a stresszt okozó hatás az ilyen magas vérnyomást azonban nem tekinthetjük valódi hipertónia betegségnek, nem be­szélhetünk tehát „gyógyulásról”.

Hipertóniás betegek életfogytig tartó kezelése

A valódi hipertóniában szenvedő betegnek tehát fel kell készülnie hasonlóan a cukorbetegek többségéhez, hogy sohasem hagyhatja el gyógyszereit, mert azzal csakis magának árt! Sokszor mondtuk, de ismét hangsúlyozzuk: a hipertónia, amíg nincsenek szövődmények inkább tekinthető ál­lapotnak, mintsem betegségnek, hiszen a beteg rendszerint panasz­mentes, és ha gyógyszereit rendszeresen szedi, semmiképpen sem kell önmagát visszafognia, nem szabad, hogy betegségtudat fejlőd­jék ki benne, általában élheti az egészséges emberek életét.

Megelőzés és kezelés

Amikor viszont már kialakulnak a szervkárosodások, akkor rendszerint a panaszok is jelentkeznek, és ami még fontosabb ezek az elváltozások többé nem fejlődnek vissza, véglegesek és legfeljebb további rosszabbodásukat lehet megállítani. Ezért olyan fontos a magasvérnyomás-betegség kezelését korán elkezdeni, és egy percre sem abbahagyni!

Sajnos, nagyon sok beteg hajlik arra és néha eb­ben meggondolatlan orvosok is segítik, hogy abbahagyja a gyógy­szerek szedését, ha a vérnyomása csökken, vagy ha úgy érzi: a keze­lés alatt rosszabbul érzi magát, mint amikor még magasabb volt a vérnyomása. Ez valóban nagyon gyakran így van, de a gyógyszerek okozta gyengeség, szédülés és más panaszok egy idő után elmúlnak, és olyankor tényleg sokkal jobban kezdi magát érezni a beteg.

Türelem

Ha van türelme ezt kivárni, lényegesen jobban jár, mint az a türelmetlen beteg, aki abbahagyja a gyógyszereket, aminek természetesen az lesz a következménye, hogy egy idő múlva ismét magas lesz a vérnyomá­sa, és ez nyilván tovább fogja rombolni a szervezetét.

Gyógyszer csökkentése

Ha a kezelőor­vosban mégis felmerül, hogy a gyógyszerek szedését abba lehetne hagyni, akkor ez mindig csak nagyon lassan, az adagok fokozatos csökkentésével történhet. Így különösebb veszély nélkül a rendsze­res vérnyomás-ellenőrzések során meg lehet állapítani, hogy nem emelkedik-e a vérnyomás a gyógyszeradagok csökkentése miatt. Mint említettük, az ilyen esetek a kivételek közé tartoznak, és általá­ban magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek életük végéig kell a vérnyomáscsökkentő szereket szedniük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.