Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás következményei a szívre

Az erek átalakulása

Az erekben kialakuló magas vérnyomás befolyásolja az erek állapotát: megváltozik azok konzisztenciája, falvastagsága, és ami igen fontos a fal és az üreg (lumen) aránya. A falvastagodás, avagy a falstruktúra áta­lakulása (merevedése) automatikusan csökkenti a csőrendszer belső átmérőjét, így kevesebb vérmennyiség jut el az adott szervhez, melynek vérellátását az ér biztosítja.

A magasvérnyomás-betegségben kétféle érelváltozás alakulhat ki

Az egyikben az ér egész keresztmetszete kisebb lesz, de össztömegében a falkeresztmetszet nem. Ilyenkor a fal belső felépítése alakul át, fibrózus kötegek merevítik, merev cső alakul ki a fal (sima­izomzat) jelentős mértékű vastagodása nélkül. Ez a vaszkuláris remodel­ling.

A kis rezisztenciaartériák (arteriolák) átalakulására jellemző ez a folyamat. A nagyobb erek szintjén is fokozódnak a fibrotikus rostok, de a simaizom-tömeg (media) is jelentős mértékben megvastagodik. Ez a mediavastagodás. A kettő annyiban hasonlít egymáshoz, hogy mindkettő az érlumen beszűkülését eredményezi.

Az erek átalakulása minden szervünkben végbemegy, de a szív­izomzatot ellátó koszorúserek (koronáriák) vonatkozásában különösen nagy jelentősége van. A koronáriákon érelmeszesedés is kialakulhat, mert a magas vérnyomás elősegíti ennek kialakulását, azonban a fentiekben vázolt mechanizmus érelmeszesedés nélkül is beszűkítheti az eret, és hamarosan mellkasi nyomásról (angina) számol be a beteg. Ezért fontos a magas vérnyomás korai és állandó kezelése, mert a modern gyógyszerek segítségével ezeket az elváltozásokat képesek vagyunk visszafejleszteni.

A szívizomzat átalakulása

Első lépés: Az erek strukturális átalakulása következtében az artériák merevebbekké válnak, nehezen tágulnak. Az artériás fal feszülése (fal­stressz) emelkedik. Megnő a nyomás az erek belsejében, mely a szív kilökő erejének erősen ellenáll. Ez az erős ellenállás az erek rezisztenciá­ja, másképpen vaszkuláris rezisztencia. A szívnek nagyon kell erőlködnie, hogy ezen nagy ellenállást leküzdje.

Ezt csak úgy képes elérni, ha növeli erejét. Az erő növekedését csak az izomzat tömegének növelése révén lehet megoldani. így fog a szív, illetve a bal kamra izomzata jelentősen megvastagodni, hipertrofizálni. A bal kamra izomzata jelentősen meg­vastagodik, sőt a bal kamrában emelkedik a nyomás is (balkamrai nyomásterhelés).

Második lépés: az izomzat funkcionális állapotának átalakulása. Ennek eredményeképpen a megvastagodott kamrafalban fibrotikus szövet rakódik le, a kamrafal tágulékonysága romlik. Ezzel párhuzamosan a vastag izomzat vérellátását nem képes tel­jes mértékben megoldani a szív saját vérellátó rendszere (koronáriák). Nagyon jellemző, hogy a magasvérnyomás-betegségben szenvedők első­sorban a terhelést nem bírják, mert ilyenkor nem képesek megfelelő mértékben növelni a szív teljesítményét a szív telődésének gátlása miatt.

Harmadik lépés: az elektromos zavar, mely különböző típusú, de gyakran veszélyes ritmuszavarokhoz vezet. Kevesen tudják, hogy a ma­gasvérnyomás-betegségben igen gyakori a váratlan halál, melyet hirtelen halálnak is neveznek, hiszen sokszor minden bevezető tünet nélkül alakul ki.

A következmények súlyosak és minden arra utal, hogy ezen veszélyes szituációkat el kell, és el is lehet kerülni. Nem véletlen, hogy a kamrahipertrófiát szív-rizikófaktornak tartjuk.

Szívelégtelenséghez vezethet…

Ha nem avatkozunk közbe, akkor a hipertónia – különböző állomá­sokon keresztül a szív kitágulásához és szívelégtelenséghez vezet. Az egyes fázisokat jól el lehet különíteni az echókardiográfiás módszer segít­ségével. Először a kamra tömege kezd növekedni, és a fal vastagod­ni, majd a szív elkezd tágulni (dilatáció), és ekkor a szívtömeg növekedését már a szív egészének tágulása követi: a beteg a szívelégtelenség felé tart.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.