Magasvérnyomás kezelése

Magasvérnyomás szövődménye: az agy ereinek károsodása és meszesedése

A hipertóniabetegség másik fontos szövődménye lehet az agy erei­nek károsodása. Ebből a szempontból fontos adat lehet az orvos szá­mára és feltétlenül el kell mondani, ha a vizsgált beteg korábban akár rövid időre, csak másodpercekre elvesztette az eszméletét, ha végtagjai gyengévé, ügyetlenné váltak vagy megbénultak volna.

Tünetek

Átmeneti beszédzavar, a száj félrehúzódása szintén agyi érgörcs kö­vetkezményei lehet, és persze végleges bénulás már komolyabb agyérelmeszesedést, lezajlott kisebb agyvérzést vagy trombózist je­lezhet, amely leggyakrabban éppen a magasvérnyomás-betegség kö­vetkezménye szokott lenni. Ha a beteg előtörténetében ilyen súlyos szövődmény fordult már elő orvosi nyelven „agyi vaszkuláris (vas = ér) katasztrófa” akkor a beteg kivizsgálását és kezelését sokkal intenzívebben kell végezni, még akkor is, ha vérnyomása csak kevéssé emelkedett.

Végtagbénulások leggyakoribb oka kétség­telenül az agy érrendszerének károsodása, persze más betegségek­ben is előfordul. Ha pl. azok az idegtörzsek, amelyek a karba (vagy lábba) a gerincvelőből kilépve a csigolyák közti rések beszűkülése vagy mészfelrakódások miatt nyomásnak vannak kitéve, az idegben megszűnhet az ingerületek vezetése, és a végtag átmenetileg megbé­nulhat.

Meszesedésések

A csigolyameszesedés nagyon gyakori betegség, de a gerinc tornáztatásával, fürdő- és elektromos kezeléssel, ultrahanggal sokat lehet segíteni az általa okozott panaszokon, így az idegek nyomási tünetei (ami nemcsak bénulásban, de fájdalomban, zsibbadásban is megnyilvánulhat) teljesen megszűnhetnek. Sajnos, a nyomási tüne­teket néha daganatok okozzák, de ezek jó része lassan nő, jóindula­tú, így a mai, korszerű idegsebészeti technikák mellett igen ered­ményesen kezelhetők.

Végstádium…

Az agyér-elmeszesedés végstádiumában rendszerint a beteg egy ideig még érzi, „megéli” szellemi képessé­gei hanyatlását, és fontos, hogy erről orvosát tájékoztassa. A folya­mat előrehaladtával, sajnos, éppen a kritikai érzék vész el a beteg­ből, nem érzi, hogy személyisége mennyire megváltozott, mennyire terhére van a környezetének feledékenysége, indokolatlan cseleke­detei, önző magatartása, veszekedései, esetleg durva viselkedése miatt. Ilyenkor természetesen a hozzátartozó mondja el az orvosnak nyilván nem a beteg előtt, hogy az elváltozás súlyosságát meg lehessen állapítani és a megfelelő gyógyszereket elrendelni.

Sajnos ebben a stádiumban az alapbetegség (hipertónia, vérzsírosodás vagy más, érelmeszesedésre vezető folyamat) feltárása már elkésett, a vérnyomás erélyes kezelése, ha nagyon gyorsan végzik még több bajt szokott okozni az agy vérellátásának csökkenése miatt, és magát az érelmeszesedési folyamatot semmilyen gyógyszerrel sem lehet mélyrehatóan befolyásolni, legfeljebb csak a további romlást feltartóztatni. Az ún. értágító szerek sajnos nem váltották be a hozzájuk fűzött reménye­ket, és az agy anyagcseréjét javító gyógyszerek sem hoztak ezen a területen igazi áttörést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.