Magasvérnyomás kezelése

Magas vérnyomással járó vesebetegségek

Fiatal felnőttkorban nem ritka a vese heveny gyulladása, amely boka ­vagy szemhéjdagadással, vérnyomás-emelkedéssel, hőemelkedéssel, eset­leg ízületi panaszokkal jár. Ennél sokkal gyakoribb az idősebb korban fellépő vesebetegség, mely egyik vagy mindkét vesét krónikusan károsítja. Ez legtöbb esetben a vese, gyulladásos károsodása. Nők esetében húgyúti fertőzéssel (hólyaghurut), férfiaknál prosztata-megnagyobbodással társul, mindkét nemben vesekövesedés kapcsán alakulhat ki.

Fertőzési hajlam

Nagyon gyakori a cukorbetegeknél, akiknél a fertőzési hajlam jóval erősebb, a kialakuló krónikus veseszövet-pusztulás. A vesében nagyon fontos a vizeletet filtráló egységek (glomerulusok) működése. Ezek pusz­tulása az egyik döntő tényező a hipertónia elindításában, mert ennek révén só- és vízretenció alakul ki, majd a reninszekréció fokozása révén aktiválódik az RAA, melynek tudjuk vérnyomásnövelő hatását.

Veseelégtelenség

Itt kell bemutatnom azt a veleszületett vese-rendellenességet, ahol a vesékben a veseszövet helyét kisebb nagyobb ciszták foglalják el.

Ez a fonna (policisztás vese) megszabott idő alatt veseelégtelenséghez vezet, gyakran transzplantáció (veseátültetés) szükséges. Erről azért fontos tudni, mert amióta ultrahangvizsgálatot tudunk végezni, nagyon gyakran 1-2 kisebb cisztát fedeznek fel az orvosok, ez azonban nem poli­cisztás vese, és nem kell megijedni tőle. Szakemberhez kell fordulni, aki ellenőrzi a leletet, és a legtöbb esetben megnyugtató véleményt mond.

Vizelet ellenőrzése

Meg kell említenem, hogy cukorbetegeknél igen fontos a vesefunkció és a vizelet folyamatos ellenőrzése és a vérnyomás kontrollja. A legdöntőbb, hogy a szénhidrátháztartás egyensúlyi helyzetben legyen. Különösen az inzulinra szorulók vannak veszélyben, mert hamar kialakul a vese vizelet-filtráló egységének károsodása, és ez az állapot (diabéteszes nefropatia) nagyon hamar veseelégtelenségbe torkollhat.

Ekkor a vizeletben lévő fehérje világosít fel bennünket arról, hogy már komolyabb károsodással kell számolnunk. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az ilyen betegeknél igen korán és agresszívan kell kezelni a vérnyomást, mert ez a siker kul­csa. Fiatal cukorbetegeknél már normálisnak mondott vérnyomásérték mellett is érdemes bizonyos vérnyomáscsökkentő szereket (pl. ACE-inhibitor) adni, ha a vizeletben fehérje mutatható ki.

A veseartériák szűkülete miatt kialakuló magas vérnyomás (renovaszkuláris hipertónia)

Fontos tudnunk, hogy Goldblatt klasszikus vizsgálatban már 1934-ben tisztázta, hogy a veseartéria leszorítása megemeli a vérnyomást. Valóban, az egy- vagy kétoldali artériás szűkület gyorsan jelentős mértékű és nehezen befolyásolható magas vérnyomáshoz vezet. Ennek oka: a vese vérellátási zavara miatt kialakuló reninszekréció-megnövekedés és az RAA-rendszer aktivitásának beindulása.

A veseartéria-szűkületnek több formája van, két forma a leggyakoribb:

  • Fiatal és középkorú emberekben (50 év alatt) jelentkező, veleszületett forma, amelyben az ér falának szerkezeti károsodása okozza az ér lumenének beszűkülését. Ebben a formában leginkább az ér középső izmos rétege abnormis (diszplázia), és a szűkületek sokszor gyöngysorszerű elhelyezkedést mutatnak.
  • Az időskori formában, általában 65 év felett, ateroszklerotikus plakk okoz­za a szűkületet. Nem ritkán gyorsan fejlődik, és akár teljes elzáródás is kialakul­hat. A két forma jól elkülöníthető és könnyen felismerhető, ha gondolnak rá. A szűkületek vesetájékon történő hallgatózással is erősen gyaníthatok, mert a hall­ható hangos zörej nagyon jellegzetes, és más kórforma nemigen okozza.

A renovaszkuláris hipertónia mögött álló veseartéria-szűkület felismerése fontos, mert műtéttel vagy ma már inkább ún. ballonkatéterrel könnyen kitágítható. A beavatkozások sikere igen magas (80-90%), mely után a vérnyomás az esetek jelentős részében normalizálódik, azaz a magas vérnyomás meggyógyul. A beavatkozások sikere a veleszületett formák­ban nagyobb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.