Magasvérnyomás kezelése

Magas vérnyomás a menopauza után

A menopauza definíciója és magyarázata

A menopauza a női reproduktív rendszer természetes változása, melynek folyamán a menstruációs ciklus megszűnik. A posztmenopauza állapotát legalább 12 hónapig tartó menstruációs folyamat fejezi ki legmegfelelőbben. Ez a jelenség a nők 50-51 éves korában jelenik meg, és átlagos időtartama 4-5 év. Oka az alacsony ösztrogénszint (női hormon).

A menopauza időszakában kialakuló tünetek

A női hormon elvesztése miatt a nők 80-85%-ában különböző mértékű és súlyosságú panaszok alakulnak ki. A leggyakoribb a hőhullám, mely rend­szerint csökkenthető, ha hormonpótlást kapnak. A nőket ezen kívül szá­mos panasz (irritábilitás, fáradékonyság, nyugtalanság, depresszió stb.) gyötri, azonban ezek egy részét nem hozzák direkt összefüggésbe a hor­monhiánnyal.

A posztmenopauzában kialakuló hosszú távú elváltozások

A kardiovaszkuláris morbiditási és mortalitási statisztikák gondos értékelése során számos érdekes megfigyelést tettek. Kétségtelen, hogy a koszorúér-betegség a férfiak betegsége, mégis 75 év felett a nők körében nagyobb számban fordul elő.

Ettől eltekintve, az abszolút számok birtokában tudjuk, hogy a nők aránya minden korcsoportban emelkedik, különösen 50 év felett. Ugyanakkor – ami viszont ijesztő – az agyi betegségek (agyvérzés, agyi trombózis stb.) terén a 90-es évek elején már lényegesen több nő halt meg, mint férfi. Ez az összmortalitási adatokban is a nők irányába tolja a na­gyobb értékeket.

A nők körében egyre többen betegszenek meg koszorúér-betegségben, valamint csaknem minden országban lényegesen több nő hal meg olyan agyi eseményben, amely mögött na­gyon gyakori a magas vérnyomás. Vizsgáljuk meg ezt a kérdést kicsit közelebbről.

A posztmenopauzában kialakuló metabolikus zavarok

Ha a menopauza előtti és utáni időszak vérzsír-komponenseit vizsgáljuk meg a hölgyeknél, akkor érdekes megfigyeléseket tehetünk:

  • magasabb lesz a koleszterin, valamint ennek egyes összetevői,
  • magas lesz a trigliceridérték. Újabban ezt az összetevőt tartják az egyik igen fontos faktornak az érelmeszesedéses folyamatok kialakulásában,
  • alacsonyabb lesz az ún. „védő” koleszterinkomponens, a HDL-koleszterin.

Ezek az ered­mények abba az irányba terelik a keringést, hogy egyre gyakrabban jelent­kezhetnek érelmeszesedéses szövődmények. Ehhez társul, hogy a poszt­menopauzában legalább a hölgyek fele határozott mértékben testsúlysza­porulatra tesz szert. Sajnálatos módon a zsírtöbblet hasi típusú, amely amúgy is hajlamosít az általános anyagcserezavar kialakulására.

Bár nem általános, de sok esetben állapíthattuk meg a cukorháztartás zavarát (ma­gasabb vércukorérték), illetve a cukorbetegség kialakulását ebben a kor­ban. Utaltunk arra, hogy az inzulinrezisztenciát is valahol ilyen típusú egyénekben kell keresnünk.

A megváltozott zsírértékek egyenes következménye, hogy az erek fala vastagabbá és merevebbé válik, és máris megközelítettük a magas vérnyomás alapjait. Valóban igaz: a posztmenopauzás állapotban a vér­nyomás-emelkedés sem hiányzik a tünetek között.

Magas vérnyomás kialakulása

Az egyik legrégebben ismert összefüggés, hogy a hipertónia-betegség kialakulásában a nők mintegy 10 év előnyben vannak, mert – a menopauza időbeli jelentkezése függvényében – az ösztrogénhatás egy bizonyos ideig „visszatartja” a magas vérnyomás kialakulását. Sok adat szól amellett, hogy fiatalabb korban a férfiak magasabb aránya dominál, majd 55 és 60 év között megfordul a kocka, és egyre több nőnél alakul ki magas vérnyomás.

Jegyezzük meg! Biztos, hogy a hormon (ösztrogén)-kezeléssel jelentősen lehet befolyásol­ni a tüneteket, sőt könnyebb a magas vérnyomás gyógyszeres kezelése is. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén, kedvező érhatásai érvényesülnek.

A női hormon erős értágító hatású a nőkben. Az ezzel kapcsolatos kísér­letek és vizsgálatok eléggé meggyőzőek voltak ahhoz, hogy a menopauza után fellépő magas vérnyomás esetében nemcsak a vérnyomást kell kezel­ni, hanem a – nőgyógyásszal konzultálva – a hormonkezelést is számítás­ba kell venni.

Mire figyeljen a változás korában lévő hölgy?

  • Amennyiben a menstruáció tartósan szünetel, mindenképpen indokolt nőgyógyászával konzultálni, akár van panasza, akár nincs.
  • Számítani kell arra, hogy minden nő életében változó ideig, de nem ritkán 4-5 évig is eltarthat a menopauza kíséretében jelentkező tünet­együttes.
  • Indokolt a teljes vérzsír-profil megvizsgáltatása, amely nemcsak a koleszterinből áll (koleszterin, triglicerid, HDL-koleszterin, LDL-koleszterin), sőt ma már tudjuk, hogy az érelmeszesedés szempontjából a triglicerid is igen döntő faktor.
  • Legalább 40 éves kortól indokolt évente egyszer megméretni a vérnyomást, majd amikor a menstruáció elmarad, félévenként, még akkor is, ha az értékek normálisak.
  • A kezelést a háziorvos, a belgyógyász, a kardiológus (hipertonológus) és a nőgyógyász közösen döntik el.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.