Magasvérnyomás kezelése

Okoz-e álmatlanságot a magas vérnyomás?

Valószínűleg igen: a hipertóniások gyakrabban panaszkodnak alvászavarokról, mint a normotenzív egyének.

A magas vérnyomás elősegítheti különböző alvászavarok kialakulását, amelyek közül kiemelkedik az insomnia és az obstructiós alvási apnoe. Az insomnia olyan tünet, amelynek többféle oka lehet. Van olyan vélemény, amely szerint a klinikai kórképek 30%-ához társul az insomnia. Insomnia esetén rövidebb az alvásidő, s megváltoznak az alvási fázisok is (a REM és az SWS 4. fázis relatív meghosszabbodása figyelhető meg).

Hipertóniások alvási jellemzői

Szig­nifikánsan magasabb a maghőmérséklet (végbélhőmérséklet), mint normális alvás alatt. A hipertóniások nehezen alszanak el, könnyen és gyakran feléb­rednek. A panaszok az életkor előrehaladtával fokozódnak. Béta-blokkolók hatására csökkennek az alvászavarok. Obstructiós alvási apnoe, vagyis a felső légutak kollapszusa esetén a magas vérnyomás elősegíti a cerebrovascu-laris (stroke) és cardiovasculáris (infarctus cordis) keringési zavarok kialakulását. Mindamellett, a számos klinikai megfigyelés mellett is hiányosak az ismereteink a magas vérnyomás közvetlen kóroki szerepéről.

Sajátos tünetei vannak az insomnianak hipotóniás egyénekben. Nehezen alszanak el, gyakran felébrednek, amikor tachycardiasak és inger­lékenyek. A felébredéseket valószínűleg a nagyon alacsony vérnyomás okozta agyi hypoxia és hypoglykaemia váltja ki. Reggelenként nyomott depressziós hangulatban ébrednek. Napközben gyakori az ásítási kényszer, s az álmosság, fáradtak, csökkent a motivációjuk, s a fizikai és szellemi teljesítőképességük. Ezt a képet tovább súlyosbíthatják az altatószerek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.