Magasvérnyomás kezelése

Értágítók injekció formájában – vérnyomáscsökkentés

A gyors vérnyomáscsökkentés érdekében szoktunk használni. Szerencsére erre ritkán van szükség, a túl hirte­len vérnyomáscsökkentés amúgy is sok veszélyt rejt magában előfordultak bénulások, megvakulás, veseelégtelenség stb. Ezért csak végső szükség esetén alkalmazza ezeket a szereket az orvos.

Nátri­um nitrosum injekció, Redergam

Leggyak­rabban használatos, de a leggyengébb hatással rendelkezik a Nátri­um nitrosum injekció, melynek a vérnyomáscsökkkentő tulajdonsá­gai betegenként nagyon különbözőek lehetnek, hatása tehát kiszá­míthatatlan. Ugyanez vonatkozik a mentős gyakorlatban kiterjedten alkalmazott Redergamra, mely inkább a vérnyomásszabályozó köz­pontokra fejti ki hatását.

Rendkívül gyors és erélyes vérnyomáscsök­kentést lehet elérni a Diazoxid adásával, 3-4 perc alatt akár 100 Hgmm-t is csökkenhet a vérnyomás, de éppen ennek a szernek az alkalmazásánál tapasztaltak leggyakrabban szövődményeket. Veszé­lyes lehet a Nepresol injekció is, bár nem csökkenti olyan gyorsan a vérnyomást, mint a Diazoxid.

Nipride

Életveszélyesen magas agyműkö­dési zavart, fenyegető szívelégtelenséget vagy koszorúsér-elégtelenséget okozó vérnyomás kezelésére legalkalmasabb szer a Nipride, melyet csakis infúzióban, tehát csak kórházban lehet adni. Ez a szer viszont lehetővé teszi a gyors, de mégis fokozatos vérnyomáscsökkentést, mert az infúzió cseppszámának változta­tásával teljes mértékben alkalmazkodni lehet a beteg vérnyomásának pillanatnyi változásaihoz. Természetesen ez csakis állandó felü­gyelettel, gyakorlatilag csak intenzív terápiás osztályon valósítható meg.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.