Magasvérnyomás kezelése

Hipertónia – Ritmuszavar, szívdobogás- és szúrás

Fontos adat lehet az orvos számára, ha a beteg szívdobogást, eset­leg rendetlen szívverést tapasztal akár állandóan, akár csak bizonyos körülmények (pl. terhelés) kapcsán. Ritmuszavarok a szív károsodá­sát jelezhetik, de megint csak fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a szívet beidegző, ritmusát irányító vegetatív idegrendszer egyensú­lyának zavara mely lehet hajlam, de lehet valamilyen rejtett, elhú­zódó vagy akár hirtelen jelentkező idegrendszeri megterhelés következménye sokkal gyakrabban okoz ritmuszavart, mint szervi szívbetegség.

sziv_Q_10

Ritmuszavar tünetei

Különösen fiatal nők hajlamosak rendetlen szívműkö­désre, mely igen kellemetlen lehet, és nemegyszer kifejezett halálfé­lelmet okoz szerencsére indokolatlanul. A szív magától nem áll le, mint azt érezni vélik néha labilis idegrendszerű, agyonhajszolt fi­atalasszonyok, nem kell tehát megijedni, mikor egy „nagyot ugrik” a szív, amit egy ütem kihagyása okoz egy soron kívül érkezett „extra” ütés miatt.

Az ilyen jellegű ritmuszavarok nem szoktak (csak nagyon ritkán, és csak ha jellegzetes tünetekkel együtt jelent­keznek) szervi szívbaj következményei lenni, és rendszerint jól rea­gálnak nyugtatókra vagy egyszerűbb ritmusszabályozókra, mint pl. az ún. béta-blokkoló gyógyszerek.

A ritmuszavar mi­benlétéről egyébként az orvos akkor tud konkrétabbat mondani, ha sikerül EKG-görbén rögzíteni a rendellenes ütéseket, megszaladásokat. Majdnem mindig szervi szívbaj következménye szokott viszont lenni az ún. teljes (abszolút) aritmia, vagyis amikor a szív teljesen és folyamatosan rendszertelenül húzódik össze. Ezt nagyon sok be­teg nem is érzi különösen, ha már régóta ilyen ritmusban (illetve rit­mus nélkül) ver a szíve.

Abszolút aritmia

A hipertireózis is okozhat abszolút aritmiát, rendszerint rövidebb-hosszabb rohamok formájá­ban, amelyek rendkívül kellemetlenek lehetnek a beteg számára, vi­szont maradéktalanul megszűnnek, ha sikeresen kezeljük a pajzsmirigy-túlműködést.

A szervi eredetű teljes aritmiát meg szokták kísérelni gyógyszerekkel, esetleg elektromos áramütéssel (ter­mészetesen altatásban) megszüntetni, ezt nevezik kardioverziónak (versio = fordulat), de ez csak akkor szokott sikeres lenni, ha még nem túl régóta áll fenn az abszolút aritmia.

A hipertóniás betegen jelentkező teljes aritmia általában rossz jel szokott lenni, és a szívi­zomzat előrehaladott károsodását jelzi, gondosan kezelt betegnek nem szabad ebbe a stádiumba eljutnia különösen, ha egyéb ártó té­nyezővel (dohányzás, elhízás stb.) sem károsítja a szívét.

A hipertónia egyik legrettegettebb szövődményéről, amely ma­gas vérnyomás nélkül is gyakran előfordul, ezért most ezt nem tár­gyaljuk. Mint említettük, a koszorúserek szűkülete a szívizom meg­felelő oxigénellátását akadályozza, és ez különösen akkor válik nyil­vánvalóvá, mikor a szívműködés fizikai terhelés hatására bekövetkező fokozódása növeli az oxigénigényt a szívizomrostok­ban.

Szívszúrás, oxigénhiány

Az oxigénhiány (isémia) fájdalmat okoz, amely típusos esetben a szegycsont mögött jelentkezik és a torok, esetleg a gyomor, és na­gyon gyakran a karok felé sugárzik. Ha a szívtáji fájdalom mély lég­vétel, esetleg a szívtájra gyakorolt külső nyomás hatására jelentkezik vagy erősödik, akkor nagyon valószínűtlen, hogy koszorúserek be­tegsége okozza.

Szúrás a szívben

Még kevésbé valószínű a fájdalom isémiás eredete, ha nem terhelésre (sőt, leginkább pihenés közben, pl. este lefekvés­kor, elalvás előtt) jelentkezik, és különösen, ha szúró, égő jellegű. Fi­atal embereken különösen pl. vizsgák előtt gyakori az ilyen, sokszor csak másodpercekig tartó, de néha nagyon heves szívszúrás, amely rendszerint egy nagy légvétellel szűnik meg. Ezt a fájdalmat nem szabad összetéveszteni a valódi anginával, mert teljesen ártal­matlan jelenség, kezelést nem, esetleg csak könnyű nyugtatók szedé­sét teszi szükségessé.

Mivel a szíve mindenkinek a szó szoros értel­mében „szívügye”, nagyon kevés az olyan beteg, aki szívtáji fájdalom esetén nem ijed, meg és ezt nem lehet senkitől zokon venni: a tapasztalat azonban az, hogy bizonyos korcsoportban (40 év alatt) szinte sohasem fordul elő szívinfarktus, viszont az ideges szív­panaszok éppen ezeknél a fiataloknál gyakoriak.

Jegyezzük meg! Az orvos rendsze­rint már a panaszok jellege alapján meg tudja mondani, hogy csupán vegetatív labilitásról, kimerültségről, tartós idegfeszültségről és an­nak következményeiről, vagy valódi isémiás szívbetegségről van-e szó, de az EKG-vizsgálat ezt a kérdést egyértelműen eldönti.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.