Magasvérnyomás kezelése

Mit jelent a “fehér köpeny szindróma”?

Erre hajlamos egyének vérnyomása magasabb az orvosi ren­delőben, a fehér köpenyt viselő orvos, illetve az egészségügyi személyzet jelenlétében, mint másutt

Viszonylag gyakran, a vizsgált egyének mintegy 20-25%-ánál fordul elő, hogy a “fehérköpenyes” egészségügyi személyzet jelenlétében a szisztolés nyomás akár 20-25 Hmm-el, a diasztolés nyomás pedig 10-15 Hgmm-el ma­gasabb, mint egyébként. Előfordul egészséges egyéneknél is, akiknek az orvosi rendelőn kívül normális a vérnyomásuk. Jóllehet régóta ismert jelenségről van szó, mégsem ismerjük pontosan a jelenség mechanizmusát. Egyszerű lenne az­zal magyarázni, hogy ideges, “izgulós” az illető, de előfordul kiegyensúlyo­zott, s az orvosi rendelőben is nyugodt, jól együttműködő pácienseknél is.

Ha gondolunk rá, akkor könnyű diagnosztizálni. Az egyén saját maga, vagy másvalaki mérje meg a vérnyomását a rendszeres napi tevékenysége közben. Ha az ilyen rendszeres vérnyomásmérések alkalmával normális a vérnyomása, akkor valóban fehérköpeny-hipertenzióról van szó, ami nem igé­nyel gyógykezelést.

Van-e különbség a jobb karon és a bal karon mért vérnyomásérté­kek között?

Van.

A domináns, tehát a jobbkezes egyén jobb karján, a balkezes egyén bal karján mért vérnyomás értéke akár 10 Hgmm-el is nagyobb lehet, mint a másik karon mért vérnyomás. Ennek a domináns kar nagyobb igénybevétele, fejlettebb izomzata az oka. Következésképpen ez nem kóros jelenség. Akkor járunk el helyesen, hogyha mindkét karon megmérjük a vérnyomást, s a nagyobb értéket vesszük figyelembe.

Emiatt az eltérés miatt a rendszeres vérnyomásmérések alkalmával mindig az azonos oldalon mért értékeket kell összehasonlítanunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.