Magasvérnyomás kezelése

A dohányzás és a vérnyomás kapcsolata

A dohányzás elleni küzdelem

Valójában a dohányzás nem szerepel a hipertóniabetegség hivatalos rizikólistáján, sőt, a krónikus dohányosoknak rendszerint alacsonyabb a vérnyomásuk. Ennek oka lehet akár a testsúlycsökkenés is. Ennek ellenére ne bízzák el magukat a dohányzók, mert a nikotin mindenképpen ártalmas az érrendszerünkre, különösen a koszorúerekre és a lábak verőereire.

Újabban sok titok lepleződött le a dohányzással kapcsolatosan. Bebizonyosodott, hogy a gyakori cigarettára gyújtás (vagy szivarozás) igenis emeli a vérnyomást, és növeli az agyvérzés veszélyét a hipertóniás betegekben. De ennél még nagyobb baj, hogy rontja a vérzsírszintet, valamint gátolja a vérnyomáscsökkentő szerek hatását, különösen a na­gyon divatos béta-blokkoló szerekét.

Akinek magasvérnyomás-betegsége van, hagyja abba a dohányzást!

A dohányzás abbahagyása nem könnyű dolog, és nem lehet egyszerű felszólítással: „Szokjon le a dohányzásról!” a kérdést megoldani. A legtöbb esetben a dohányzónak szüksége van tanácsadásra, segítségre. Ma már az orvos képes számára segítséget nyújtani, illetve a nikotinellenes központok („Dohányzás Vagy Egészség Központok”) tudják segíteni a pácienst.

Amennyiben a beteg elhatározásra jut, akkor következő lépésként a leszokás végrehajtásának tervét kell elkészíteni, amely tanács­adást, gyógyszerek adását és ellenőrzést jelent. Ma még a háziorvosok nincsenek megfelelően felkészítve erre a feladatra, de reméljük, a további­akban egyre több háziorvos vállalkozik erre a fontos feladatra.

Melyek a legfontosabb feladatok?

  • az elhatározás betartása,
  • a kezdés időpontjának kijelölése,
  • a kijelölt napon már reggel se gyújtson rá,
  • az első napokra ne tervezzen be nagy munkaaktivitást, ne tűzze ki célul komoly feladatok végrehajtását, mert csökkent koncentráció­ra lehet számítani,
  • egyen gyakran kis kalóriatartalmú rágcsálnivalókat,
  • használja a javasolt gyógyszereket (nikotinpótló szereket). Az esetek túlnyomó többségében ezek alkalmazása nélkül nem sikerül a leszokás,
  • vegye fontolóra valamilyen testedzés bevezetését, mert ez csaknem minimálisra csökkentheti az elvonási tüneteket.

Javasolt gyógyszeres kezelések

Már hazánkban is kapható a nikotinos rágógumi és tapasz.

Napi cigarettafogyasztásNikotin dózis a tapaszban
< 15 db14-21 mg/nap
15-20 db21 -22 mg/nap
21-40 db21 -35 m/nap
> 40 db42-44 mg/nap

Az amerikai Mayo-klinika dózisjavaslata nikotinpótlásra

Rágógumik: Hatóanyaguk: 2 vagy 4 mg. A rágót a speciális előírás­nak megfelelően kell használni, és legalább fél óráig rágni kell. Átlagosan napi 10-15 rágógumira van a betegnek szüksége.

Nikotinos tapaszok:10-es, 20-as, 30-as jelzéssel kaphatóak, melyekből 7, 14, 21 mg nikotin szabadul fel. Ezek a dózisok, sajnos, kissé alacsonyabbak, mint amit a nagy tapasztalatokkal rendelkező amerikaiak javasolnak, de erős dohányosnál lehetséges a tapaszt rágógumival kombinálni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.