Gyors felépülés

Véralvadás- és a vérlemezkék összecsapzódását gátló gyógyszerek

Az e csoportba tartozó gyógyszereket arra használják, hogy megakadályozzák az ereken belüli vérrögképződést (trombózist). A vérrögök elzárhatják valamely létfontosságú szerv vérellátását végző ereket, ami a szívben infarktust, a tüdőben tüdőembóliát, az agyban pedig stroke-ot okozhat.

Típusok

A vérlemezkék összecsapzódását gátló szerek, mint a nevük is jelzi, csökkentik a vér alakos elemei közé tartozó vérlemezkék (trombociták) összetapadási képességét, s ezáltal a vérrögképződés kockázatát is. E szerek közül az aszpirint használják a legszélesebb körben. Mivel azonban egyeseknél gyomorfekélyt okozhat, az orvosok ma már csak kis adagokat alkalmaznak e célra. Kisebb dózisú aszpirinkészítmények vény nélkül is kaphatók, s ezeket be lehet venni pl. hosszabb repülőutak előtt, a vérrögök kialakulásának megelőzése céljából.

Az alvási idő mérése

Ha véralvadásgátlókat szed, rendszeresen ellenőrizni kell a kezelés hatását. E vizsgálatok során összehasonlítják, mennyi idő alatt alvad meg a véralvadásgátlót szedő vére azokéhoz képest, akik nem szednek ilyen szereket. A kapott érték ún. INR-ben (normalizált nemzetközi arányban) van kifejezve. Ha az INR-je túl magas, a vére nem alvad meg elég gyorsan, ezért véraláfutásai lehetnek, s megnőhet a vérzések kockázata is. Ebben az esetben lehet, hogy csökkenteni kell az adagját. Ha az INR-je túl alacsony, akkor a gyógyszere nem elég hatásos, és lehet, hogy növelni kell az adagját.

A véralvadásgátló gyógyszerek a vérrögképződésben kulcsfontosságú véralvadási faktorok képződését vagy működését gátolják. Ilyen a heparin, amelyet injekcióban adnak be. A hagyományos, szájon át szedett véralvadásgátlók a K-vitaminfüggő alvadási faktorok képződését akadályozzák.

Hogyan kell szedni?

Szájon át, tabletta vagy kapszula formájában.

Lehetséges mellékhatások

Valamennyi szer szedésekor előfordulhat fokozott vérzési hajlam, és a vágások, zúzódások gyógyulása tovább tarthat. Egyesek hasfájást, hasmenést, szédülést és fejfájást tapasztalhatnak. A tartós aszpirinszedés növeli a gyomorfekély és az egyéb gyomorproblémák kockázatát. Szájon át szedés esetén lehetséges mellékhatás a hasmenés, az émelygés, a sárgaság, valamint – tartós használat esetén -a csontritkulás és a hajhullás.

Vérzésveszély: Ha a véralvadásgátlót szed, és műtétre vagy bármilyen más invazív beavatkozásra (pl. foghúzásra) kerül sor, szóljon előre az orvosnak, mivel a beavatkozás során túlzott vérzés fordulhat elő, és a gyógyulás is lassabb lehet.

Vényköteles gyógyszerek

  • Vérlemezke-összecsapzódást gátlók: aszpirin klopidogrel dipiridimol
  • Szájon át szedett véralvadásgátlók: acenokumarol, fenindion, warfarin

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.