Magasvérnyomás kezelése

Napi kalóriaszükséglet meghatározása

A testsúlycsökkentés során első teendő a napi tevé­kenységnek megfelelő napi kalóriaszükséglet meghatározása. A napi energiaszükségletet kissé pontatlanul, de jól használhatóan meghatározhatjuk, ha a testsúlykilo­grammot 20-al megszorozzuk (60kg x 20 = 1200kcal).

Férfiakban a 900 + l0x a testsúly kg, nőkben 700 + 7x testsúly kg képlet is alkalmazható az energiaszükséglet kiszámolásához, amit ülő életmód esetén 1,2-vel, nehéz fizikai tevékenység esetén 1,8-al kell megszo­rozni. Ha semmiképp nem akarunk szorozgatni, akkor durva megközelítéssel nőknek napi 1200, férfiaknak 1500 kcal a napi energiaszükséglete.

Testsúlycsökkentés lényege

Testsúlycsökkenést eredményez, ha ennél 500-600 kilokalóriával kevesebbet fogyasztunk. (Ez a diéta heti 0,5, havi 2, évi 24 kg-os testsúlycsökkenéshez vezet. Nem kérdéses, hogy valamennyi túlsúlyos, elhízott magas vérnyomású beteg ennél jóval nagyobb kalória-mennyiséget fogyaszt el.

A Magyarországon átlagos 3200-3300 kilokalória (kcal) bevitelre csak a nehéz fizikai dolgozók és néhány sportág aktív ver­senyzőjének van szüksége. Ha a napjainkban mind gyakrabban alkalmazott kilojoule (kJ) egységben látjuk a tápanyagok energiatartalmát, akkor 4,2-vel osztva az ismert kcal egységet kapjuk (kj/4,2=kcal).

Jegyezzük meg! A korszerű táplálkozástudományi ismeretek alapján biztosan állíthatjuk, hogy semmilyen „monodiéta” nem ideális. Az energiát adó tápanyag 15-20%-a fehérjéből, 30%-a zsírból és 50-55%-a szénhidrátból álljon.

A napi 15 zsömle, vagy 400 g szalámi vagy 2 liter paradicsomleves önmagában fogyasztva egyaránt 2200 kcal-t tartalmaz, azonban semmilyen észérv nem szól az ilyen étkezés eredményes volta mellett. A jól összeállított vegyes étrend hosszú távú betartása megfelelő mozgással kombinálva reményt adhat a nor­mális testsúly elérésére és annak tartós fenntartására.

A sok türelmet és kitartást igénylő diéta biztosan meghozza a várt eredményt. Az energiát nem tartal­mazó vitaminok, ásványi anyagok a táplálkozásban, az egészség megőrzésében elengedhetetlenül fontosak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.