Cukorbetegség tanácsok

Nappaliból oázis! Megmutatjuk hogyan!

A stressz és a magas vércukorszint kéz a kézben járnak. Ahelyett azonban, hogy az evésben vagy a tunyulással egybekötött tévézésben keresné a feszültségoldást, próbálja ki az alábbi módszerek valamelyikét. Ha csak egyetlen apró változta­tást hajt végre a napi rutinban, már attól is nyugodtabb lesz, s úgy érzi, hogy jobban ura a helyzetnek.

Levélírás

A mobiltelefon, az e-mail és az sms-ek korában a kézzel való levél­írás és a hozzá illő csinos boríték megcímzése kellemes elfoglaltság, amely a régebbi, kevésbé rohanó időkre emlékeztet. Nem is beszélve arról, milyen re­mek lehetőség arra, hogy kapcsolatban maradjon a rokonaival, barátaival, akik vidéken, esetleg külföldön élnek. És micsoda öröm lesz, amikor egy nap a pos­taládájában több magánlevelet talál, mint reklámújságot. Kezdje azzal, hogy a dohányzóasztal közelében egy fiókba teszi a következő holmikat: egy tollat, amellyel kényelmesen és szépen tud írni, üdvözlőkártyákat különböző alkal­makra, levélpapírt és borítékokat, a rokonok és barátok címjegyzékét, valamint néhány bélyeget.

A délutáni teázás legyen a napi szertartás része

A teázás megnyugtató idő­töltés, és bármi, ami meggátolja a stresszhormonokat a vércukorszint növelésé­ben, csak jót tehet. Mind a fekete, mind a zöld tea segít megóvni érrendszerün­ket. Kimutatták, hogy a teaivók 44 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak halálos kimenetelű szívinfarktust, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak teát. Ráadásul úgy tűnik, hogy a teázás gátolja egy sor más betegség – köztük a cukorbetegség – kialakulását is. A tea segít megőrizni az erek rugalmasságát, va­lamint meggátolni az artériák elzáródását és a vérrögképződést. Ha édesen sze­reti a teát, a szénhidrátbevitel csökkentése érdekében használjon valamilyen ener­giamentes édesítőszert.

Aranyszabály: Ne járjon mezítláb!

Ha a nappaliban padlószőnyeg van, az nem jelenti, hogy nyugodtan járkálhat rajta mezítláb. A cukorbetegek számára ugyanis rendkívül fontos a lábfejük védelme, különösen akkor, amikor állapotuk miatt már egyre inkább érzéketlenné válik, hiszen emiatt gyakran észre sem veszik a sérüléseket. Még a puha szőnyegen is előfordulhat, hogy rálép valamilyen hegyes tárgyra, illetve nekimegy az asztal lábának vagy a fürdőkád sarkának, és beüti a lábujját. Ha pedig a padlóburkolat kemény, akkor mindig viseljen cipőt vagy olyan papucsot, amely alápárnázza a talpát és rendesen megtartja a bokáját.

Szerezzen be egy hintaszéket!

Vásároljon hintaszéket a nappaliba, s abban üldögéljen, a karosszéket pedig tartogas­sa a vendégeknek. Tegyen be a DVD-lejátszóba egy kedvenc klasszikus filmet, s miközben nézi, végig ringassa magát. Ez nem tűnik ugyan nagy mozgásnak, ám a nosztalgikus este során többet mozog a lábfeje, és nyújtózik a lábikrája, mint gondolná.

Mássza meg a Mont Everestet – egy könyv segítségé­vel

Az olvasás megnyugtat – és motiválhat is. Hány olyan könyv van a kedvenc fotelé mellett, amelyben valamilyen sze­repet kap az egészség, a sport vagy a testmozgás? Ha erre „egy sem” a válasz, menjen el a könyvtárba, és kölcsönözzön ki olyan köteteket, amelyek egészséges, aktív gondolkozásra ösztönöznek, például híres sportolók vagy hegymászók visszaemlékezéseit. Az is jó, ha útikönyvet visz haza, amelynek segítségével aktív nyaralást tervezhet. Nagyon jók az olyan történetek is, amelyek nagy nehézsége­ket legyőző személyekről szólnak; az ő problémáikhoz képest a betegsége cse­kélynek és könnyen kordában tarthatónak tűnik.

Ne húzza be a függönyöket, amíg kint világos van!

A természetes fény fo­kozza az agyban a jó közérzetet teremtő szerotonin nevű hormon termelődését. És mit tegyen, ha odakint is alig van napsütés? Szerezzen be természetes nap­fényt utánzó égőket; ezek a hagyományos izzólámpákból hiányzó kékes színű fényt bocsátanak ki, s így szintén nagyon jó hatásúak.

Jótékony csend

Az erős, fülsértő zajok stresszesebbé teszik életünket. Vegyen fejhallgatókat a televízióhoz, a számítógéphez és a hifiberendezéshez, hogy ne töltsék meg a házat nem kívánt zajokkal. Fektessen le vastag, puha szőnyegeket a nappaliban, és lehetőleg kárpitozott bútorokkal rendezze be a helyiséget. Ha ön vagy a párja gyakran használ zajos eszközöket, állapodjanak meg abban, hogy minden este lesz néhány csendes óra. Amennyiben a kintről származó zajok okoznak gondot, érdemes elgondolkozni jobb hangszigetelésű ablakok beszereltetésén.

Meleg őszi színek

A meleg sárga, arany, narancssárga és vörös színárnyalatok jobb hangulatot teremtenek otthonunkban. A rehabilitációs intézményekben is ezt az aranyló színsémát használják arra, hogy a pácienseket jó kedvre hangol­ják. A módszer eredményessége persze nem is olyan meglepő, hiszen a napfény hatását igyekszik utánozni.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.