Magasvérnyomás kezelése

A magas vérnyomás kezelése testsúlycsökkentéssel

A testsúly csökkentése során ajánlatos végiggondolni az elhízás lehetséges okait. Családi halmozódás esetén gyako­ri, hogy az alacsonyabb alapanyagcsere öröklődik, vagyis a kevesebb táplálék is jobban hasznosul.

A testsúly a megfelelő diéta, a maga­tartásterápia, a fizikai aktivitás fokozása, és a gyógyszeres kezelés révén csökkent­hető. Az elhízás azonban betegség, mely a szív- és érrendszeri elváltozások leg­fontosabb kockázati tényezője. Kezelése elsődlegesen orvosi irányítással megol­dandó feladat, a cél eléréséhez dietetikus, bel- és lélekgyógyász, gyógytornász együttes segít­ségére is szükség lehet.

A testsúlycsökkentés hatásos vérnyomáscsök­kentő módszer!

Kiválónak tartunk egy vérnyomás­csökkentő szert, ha az a vérnyomást 10-15 Hgmm-rel csökkenti mellékhatás nélkül. Túlsúlyos egyénekben a szisztolés/diasztolés vérnyomás 1 kg súlycsökkenés hatására átlagosan 1,5/1,5 Hgmm-rel csökken.

Ennek alapján ért­hető, miért normalizálódhat 5-10 kg fogyás hatására gyógyszer nélkül is a túlsúlyos, mérsékelten hiper­tóniás betegek vérnyomása, vagy miért csökkenthető jelentősen a súlyosabb hipertóniások gyógyszeradagja. Enyhe vagy mérsékelt hipertóniában szenvedő túl­súlyos betegek nagy része gyógyszermentessé, vagy jelentősen csökkentett gyógyszer mennyiséggel normotóniássá válhat.

A jelenség egyben az étrend/életmód-kezelés és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazásának fontos­ságát is példázza. Könnyen kiszámítható, hogy 10 kg-ot tartósan meghaladó testsúlycsökkentés ilyen tekintetben az összes eddig megismert vérnyomáscsökkentő hatását felülmúlja.

Az összefüggés csak túlsúlyos egyénekre igaz, normális testsúlyú egyének fogyását nem kíséri a vérnyomás ilyen arányú csökkenése. Az elhízott hipertóniás beteg 10 kg-os testsúlycsökkentéssel átlagosan 20%-kal csökkenti az 5 éven belüli halálozás valószínűségét, 10-20-Hgmm-rel a vérnyomását, 10%-kal a szérum koleszterinszintjét, 30%-kal a vérzsír (triglicerid) értékét!

Minden testúlycsökkentésre vágyó egyén ottho­nában megtalálható 4-6 „fogyókúrás” könyv, újság­kivágás, a pletykamagazinok csodálatos ajánlatai újabb és újabb csodaszerekről, csodadiétákról. Nem gon­dolhatjuk komolyan, hogy ezek bármelyike is hosszú­távon egészséges, elfogadható végső megoldást nyújthat. A sok kudarcnak, ami a túlsúlyos hiper­tóniás betegeket és kezelőorvosaikat éri, nem könnyű az elviselése.

Tudjuk, hogy nem többet kérünk a túl­súlyos betegektől, mint a „mindent”. Változtassanak étrendjükön, változtassanak életmódjukon, változtas­sanak életrendjükön, szinte a nap 24 órájában a test­súly optimalizálására gondoljanak, ne egyék azt, amit szeretnek, ne igyák, azt, ami jól esne. Mindezt azért kérjük – mi magunk is esendő, túlsúlyos, keveset mozgó kezelőorvosok – hogy az életminőség hosszútávon kedvezőbb legyen, hogy kevesebb gyógyszert kelljen szednie.

Valódi életmódváltás nehézségei

Természetesen mindenki számára egyszerűbb a vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagjának emelése, egy újabb „zsírégető” tabletta bevétele, mint a valódi életmódváltás. A diéta kezdeti periódusában (míg a szervezet elfogadja a csökkent kalóriabevitelt, a gyomor összeszűkül), ajánlott az étvágycsökkentők, teltségérzést fokozok használata.

A törzsre és hasra lokalizált zsírfelesleg és a vérnyo­más közötti összefüggés régóta ismert. Szoros az össze­függés a megnövekedett derék/csípő hányados (nőknél 0,80 fölött, férfiaknál 0,95 fölött) és a hipertó­nia, valamint a zsíranyagcsere zavarai és a koszorúér betegségek okozta halálozás gyakorisága között is.

Az elhatározástól a megvalósításig

A túlsúly csökkentése nagyon nehéz feladat, gyakran kudarcélmények kísérik. A testsúlycsökkentés illetve a fogyás elkezdésének igényét illetően általában nincs vita beteg és orvos között. A bajok a megvalósítás, s főként a következetesség körül vannak. Az igazi kérdés tehát a „hogyan”.

A nagyszámú csodatablettát és csodadiétát hirde­tők mindig nyugodtan számíthatnak azokra a túlsú­lyosakra, akik abban reménykednek, hogy gyorsan, minden kellemetlenség nélkül lefogyhatnak. A diéta nélkül ajánlott „segédeszközök” sora a karperecek­től a fülklipszen át a zsírégető tablettákig végtelen. A testsúlycsökkentő masszázs csak a masszőr súlyát csökkenti, csakúgy hatástalan a túlsúly kezelésében, mint a „tekercselés”, az „átmosás”, a gőzkamra és egyéb tüneti kezelések.

Tartós eredmények

A kudarcról kevesebb szó esik, amely a diéta nélkül szedett „gyógyszer”, vagy a kampányszerű fogyás kiábrándító következményeit illeti. Mindig kiderül, hogy büntetlenül továbbra sem lehet libamájat, csokoládétortát enni, illetve sört vagy pezsgőt inni, mert a keservesen ledolgozott súlyfelesleg egykettőre visszatér. A következetesen fogyasztott, az életvitel részévé váló étrend megfelelő testmozgással párosulva viszont tartós eredményre vezet.

A kezdeti feszültségeken túljutva, már csökkent étvággyal sikerülhet az okosan felépített étrendhez/életmódhoz hozzászokni, s azt az életvitel részévé tenni, ehhez azonban a lelki beállítódás vál­tozására is szükség van. Ez megvalósítható a korábbi körülmények között is, segíthet azonban egy új környezet (munkahely, társ, szerepkör) vagy néha egy-egy betegség (műtét, cukorbetegség, szívinfark­tus) kapcsán az életmód kényszerű átértékelése.

Az elhízás kezelésének a tápanyagbevitel csökkentése tehát csak egyik eleme. A tartós sikerhez az addigi életmódon is változtatni szükséges, ez az ún. viselkedés- és mozgásterápia tudatos alkalmazását jelenti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.