Magasvérnyomás kezelése

Tanácsok terheseknek. Anyaság és a magas vérnyomás!

Sok miliió nő tanúsíthatja, hogy magas vérnyomás mellett is lehet teljesen normális a terhesség, és születhet egészséges gyermek. Ám a magas vérnyomás az anya és a magzat számára egyaránt megnöveli a súlyos szövődmények, például a görcsrohamok vagy a vesekárosodás veszélyét. Ritkán ugyan, de koraszülés és a magzat agyi károsodása is előfordulhat.

terhes nőAz a legjobb, ha már a gyermekvállalás előtt tanácsot kérünk orvosunktól. Egyes magas vérnyomás elleni szerek nem szedhetők a terhesség során, ilyenkor az orvos más gyógyszert ír fel.

Terhesség idején alakul ki magas vérnyomás?

Ha terhesség idején alakul ki magas vérnyomás – ez általában az utolsó három hónap alatt fordul elő – a nyomás növekedése általában enyhe, és a terhesség után el is múlik. Az esetet azonban mindenképpen tekintsük figyelmeztetésnek, mivel azt jelezheti, hogy életünk későbbi szakaszában sajnos nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának a valószínűsége.

Noha a terhesség okozta enyhe magas vérnyomást nem szükséges gyógyszeresen kezelni, orvosunk utasításait követve változtassunk táplálkozási szokásainkon, s több teljes kiőrlésű gabonakészítményt, gyümölcsöt, zöldséget és alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasszunk, olyan ételeket, amelyek segítenek a vérnyomás csökkentésében.

Terhesen sok zöldséget fogyasszunk!A terhességi magas vérnyomásban szenvedő nők nagyjából egynegyedénél alakul ki a preeklampszia nevű igen veszélyes állapot – méghozzá rendszerint egészen hirtelen. Három fő tünete a vérnyomás nagymértékű megugrása, a kéz és a lábfej jelentős duzzanata, valamint nagy mennyiségű fehérje megjelenése a vizeletben (ez csak laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki). Az egyéb tünetek közt említést érdemel a fej- és hasfájás, továbbá a látási zavarok. Ha az említett tünetek bármelyikét észleljük, forduljunk azonnal orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.