Szív- és érrendszeri betegségek

Hipertónia – Alapvizsgálatok rizikófaktorok észlelésekor

Ahhoz, hogy a rizikófaktorokat felderítsük, és aztán majd befolyásolni tudjuk, bármelyik észlelésénél keresni kell a többi anyagcsere-rizikófak­tort is. Ez jórészt orvosi feladat, ugyanakkor nem árt, ha a betegek is tisztában vannak ezekkel.

Alapvizsgálatok:

  • Az első lépés a testsúlymérleg beszerzése és használata reggeli előtt. Tisztában kell lenni a testmagasságunkkal is. Ez az életkor előrehal­adtával csökken, ezért időnként meg kell mérni. A testsúlyból és a testmagasságból kiszámíthatjuk a testtömegindexet (BMI): a kilo­grammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével.
  • Haskörfogat. Egy mérőszalag segítségével mérjük meg a haskörfogatot.
  • Zsír aránya. Viszonylag egyszerű műszerrel megmérhetjük, hogy a testtömeg hány százalékát alkotja zsír. Ennek különösen izmos vagy erős csonto­zatú egyéneknél lehet jelentősége.
  • Koleszterin mérése. Mindenkinek az életben legalább egyszer meg kell mérni a koleszterin­szintjét, ha az ideális, akkor elég S évenként kontrollálni. Ilyenkor a másik két vérzsír, a triglicerid és a HDL-koleszterinszint is meghatároz­ható. Koleszterinméréshez hozzájuthatunk szűrővizsgálatokon, patikákban, koleszterinszint-mérő akciókban.[brbr]Jó tudni, hogy nem kell éh­gyomorra lenni, mert az általunk elfogyasztott zsír és koleszterin nem közvetlenül, csak a májban történő átalakulás után, napok múlva jele­nik meg a vérben. A trigliceridszintet viszont éhgyomorra kell vizsgál­ni. Ha a koleszterin és a HDL-koleszterinszint rendelkezésre áll, a koleszterinszintet a HDL-koleszterinszinttel elosztva egyszerűen kiszámíthatjuk az ún. aterogén – érelmeszesedés-hajlamot mutató indexet, mely 4,0 fölött kóros, 3,0 alatt optimális.
  • Vérnyomásmérő. Legszebb egészségvédő ajándék egy vérnyomásmérő, a bőséges kíná­latból olcsóbban is hozzájuthatunk. Főleg reggel mérjük a vérnyo­mást, mert reggel a legmagasabb.
  • Vércukorvizsgálatot szűrővizsgálatokon, de pontosat csak laborató­riumban, éhgyomorra végeztethetünk. Nem éhgyomorra végzett vizsgálatnál gyanús, ha valakinek 8,0 mmol/l felett van a vércukra. A napközben végzett vércukor-szűrővizsgálatot sokan ellenzik, mert nehéz értékelni az étkezés utáni értékeket. A fentiek már részben or­vosi feladatok, a továbblépést pedig már az orvos koordinálja.

Összefoglalva:

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése tehát a nagy rizikófak­torok felderítésén és befolyásolásán alapul.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.