Magasvérnyomás kezelése

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerszedés szabályai

Fontos szabály, hogy a vérnyomáscsökkentő szereket a beteg az ét­kezések után vegye be. Ha ugyanis éhgyomorra kerül a szervezetbe a gyógyszer, nagyon gyorsan felszívódik, és a hirtelen hatás a gyors vérnyomáscsökkenés kellemetlen, sőt veszélyes is lehet. Minél jobban elosztjuk a nap folyamán a gyógyszerek szedését, an­nál egyenletesebb lesz a hatásuk.

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy nem mindenki tud munkahelyén (pl. bányában) gyógyszert szedni: szerencsére ma már sok olyan gyógyszer van, melyeket napi két vagy csak egy alkalommal kell bevenni, mert hatásuk elhúzódó. Ha elfelejti valaki a gyógyszer beszedését, helyes, ha még aznap be­pótolja a kiesett adagokat, mert lényegében a folyamatosan szedett napi összmennyiség számít.

Vezetés

Aki gépkocsit vezet, jól teszi, ha ezt or­vosával tudatja, hogy az lehetőleg ne írjon elő számára olyan gyógy­szert, amelyik szédülést, koncentrálóképesség-csökkenési idézhet elő. A vérnyomás-beállítás kezdetén mindenféle reakció előfordul­hat, ezért leghelyesebb, ha az első hetekben a beteg nem ül volán mögé. Bizonyos foglalkozásoktól hipertóniás betegeket teljesen el szoktunk tiltani, vagy legalább a munkakört szűkíteni kell nem dolgozhat például az ilyen beteg ott, ahol magasból leeshet, vagy ahol tömeges balesetet okozhat.

A gyógyszerek rendszeres, folyamatos szedése a hipertónia ke­zelésének alapja, de rendkívül sokat számít, ha a beteg életmódját is meg tudja változtatni, mert ezzel a gyógyszerek hatását erősíteni tudja, így kisebb adagokra van szükség. Főleg a testsúlyfelesleg le­adása és a fizikai aktivitás fokozása segítheti a gyógyszeradagok csökkentését, és mivel a legtöbb beteg amúgy is nagyon sok gyógy­szert kénytelen szedni, egyáltalán nem közömbös, ha sikerül pl. napi 20 tablettáról 12 tablettára csökkenteni az adagot.

Gyógyszerek adagolása

A gyógyszerek adagolása során az orvosok általában arra törekednek, hogy lehetőség szerint napi kétszeri gyógyszerszedésre állítsák be betegeiket. Dolgozó ember esetében néha nehéz olyan körülményeket teremteni, hogy a beteg délben is beszedhesse gyógyszereit, nem szólva arról, hogy munka közben sokkal könnyebb elfelejteni a gyógyszer bevételét.

Szerencsére a gyógyszergyá­rak is felismerték ezt az igényt, és egyre több olyan szert állítanak elő, melynek a biológiai felezési ideje (vagyis az az időtartam, ami alatt a hatóanyag vérszintje a felére csökken) 8-10 óra vagy annál hosszabb, tehát napi egy-kétszeri szedés mellett is megfelelő mennyiségű gyógyszer marad a szervezetben.

Érdekes megfigyelés

Bizonyos vérnyomáscsökkentők  pl. az ún. bétablokkolók  több évig tartó folyamatos szedése esetén egyre kisebb adagok alkal­mazásával is azonos szinten tudják tartani a vérnyomást: feltételezik, hogy a gyógyszer lebomlása a szervezetben lelassul, esetleg a máj­ban olyan anyagcseretermékek képződnek, melyek maguk is vérnyo­máscsökkentő hatással bírnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.