Magasvérnyomás kezelése

Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mechanizmusa

A hipertóniabetegség kezelésében használt gyógyszerek nagyon sokféle mechanizmussal csökkentik a vérnyomást, de azonos cso­portba tartozó szerek hatásmechanizmusa nagyon hasonló ezért általában nem alkalmazunk egyszerre kétféle, azonos támadáspontú gyógyszert. A csoporton belül azonban lehetnek különbségek a gyógyszerek között felszívódásuk sebessége, hatástartamuk, de főleg mellékhatásaik tekintetében. Ezek a különbségek lehetővé teszik, hogy minden betegnek a számára legkedvezőbb gyógyszert válasszuk ki, mely a leghatásosabb és a legkevesebb nem kívánt reakciót okozza.

Bizonyos fokig ez előre is tervezhető, pl. eleve szapora szív­működés esetén az orvos olyan gyógyszert fog választani, mely csökkenti a pulzusszámot, illetve nem fog adni olyan szert, melyről tudja, hogy szívdobogást okoz. A nem kívánt mellékhatások többsé­gét azonban nem lehet előre kiszámítani, mert minden beteg más­képpen reagál ugyanarra a gyógyszerre.

Célszerű tehát türelmes munkával sorra próbálni a különböző vérnyomáscsökkentőket, nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a gyógyszerek többsége na­gyon lassan rendszerint 1-2 hét alatt fejti ki a teljes hatást, a mellékhatások viszont nagyon hamar jelentkezhetnek, ugyanakkor folyamatos szedés esetén fokozatosan el is múlhatnak, még azonos adagok szedése esetén is. Érdemes tehát kivárni a vérnyomáscsök­kentő hatás teljes kialakulását és a mellékhatások csökkenését vagy megszűnését.

Gyógyszer helyett csodaszer?

Nagyon fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy külföldön semmi olyan gyógyszer nincs még forgalomban, melyhez hasonló hatású készítményt nem lehetne hazánkban beszerezni. Azt is tudnia kell minden magas vérnyomás­ban szenvedő betegnek, hogy sem külföldön, sem hazánkban nincs a hipertóniának „csodaszere”, mely a betegséget véglegesen meg­gyógyítaná, vagy akár csak az egyetlen lehetséges szernek lehetne kikiáltani.

Vannak, és mindig lesznek korszerű, új készítmények, melyek a korábbiaknál bizonyos szempontból jobbak erősebb a vérnyomáscsökkentő hatásuk, vagy kevesebb a mellékhatásuk, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legújabb, legjobbnak kikiáltott szer­ről is előbb-utóbb kiderül, hogy nem minden betegen érhető el a kí­vánt hatás, és nagyon sok beteg nem tudja szedni a mellékhatások miatt.

Nem véletlen, hogy 30-35 éve kidolgozott gyógyszerek még ma is forgalomban vannak, és ha vissza is szorult az alkalmazásuk, bizonyos tulajdonságaik miatt ma sem tudunk lemondani róluk. Nyugati országokban a modern szerek sokszorosan magasabb ára is gondot okoz, nálunk erről úgy látszik nem illik beszélni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.