Fájdalom enyhítése

Az ujjak ízületi betegségei, tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Különböző erősségű fájdalom, amely – a kiváltó októl függően – a kézen kívül a csuklóra és a karra is kiterjedhet.
  • Képtelenség a hüvelykujj vagy a többi ujj teljes kinyújtására.
  • A kötőszöveti szalagok zsugorodása, amely miatt természetellenes helyzetben rögzülnek az ujjak.
  • Az ujjak duzzanata, zsibbadása és összehúzódása, csomók kialakulása.

Veszélyeztetett csoportok

Az egyébként egészséges személyeknél az ujjak alakjának elváltozása gyakran a kezet ért sérülés vagy sportbaleset miatt alakul ki. Az arthrosis és a reumás ízületi gyulladás is érintheti az ujjízületeket, ami azok megduzzadásához és torzulásához vezethet. Az ún. „baseballkéz” idővel kalapácsujjá torzulhat; ez különösen gyakori a baseballjátékosoknál és olyan sportolóknál, akik gyakran szenvednek ujjtörést vagy ínszalagszakadást. Az ismétlődő kézmozdulatokkal járó foglalkozást vagy hobbit űzők – számítógépet kezelők, zongoristák, futószalag mellett dolgozók ujjai is eltorzulhatnak: náluk ez az ismétlődő terheléses sérülés vagy a csuklóalagút-szindróma egyik tünete lehet.

Érdekelnek a legérdekesebb újdonságok? Iratkozz fel, küldjük!

[mc4wp_form id="36742"]

Kialakulása

Gomblyuktorzulás: ennél a rendellenességnél az ujj első ízülete behajlik, a második pedig mereven kifeszül, így az inak kimozdulnak rendes helyzetükből, és fájdalommal járó „gomblyukformába” rendeződnek, amely akadályozza az ujjak mozgását. Okozhatja ízületi gyulladás, ficam, mély seb vagy törés.

Dupuytren-kontraktúra: a tenyér rostos szalagjainak fokozatos összehúzódása vagy megfeszülése. Néha a lábon is hasonló rendellenesség alakul ki. Egyes, a Dupuytren-kontraktúrában szenvedő férfiaknál olykor az úgynevezett Peyronie-kór is megfigyelhető, amikor a hímvessző hajlik el az egyik oldalra. A betegség súlyosbodásával a fájdalom általában enyhül, noha a kéz mozgáskészsége egyre korlátozottabbá válik.

Heberden- és Bouchard-csomók: csontos, csomószerű kinövések az ujj ízületeken. Merevséget, fájdalmat és torzulást idéznek elő, többnyire reumás ízületi gyulladás következtében alakulnak ki. Ha az első ízületen jelenik meg, a rendellenességet Heberden-csomónak nevezzük; ez az állapot nem olyan fájdalmas, mint az ujjízületen kialakuló Bouchard-csomók.

Karomtartás: az érintett személy nem képes kiegyenesíteni begörbült ujjait; ez általában olyan trauma következménye, amely ínszakadást vagy ujjficamot okozott.

Hattyúnyaktorzulás: az első ujjízület megfeszül, az ujjpercek közti ízületek pedig behajlanak, így az érintett személy nem tudja ökölbe szorítani a kezét, és nem képes csippentő mozdulatokra sem. Sok esetben súlyos reumás ízületi gyulladás következménye, de okozhatja karomtartás vagy nem megfelelően gyógyuló törés is. A középső ujjízület kóros állása is előidézheti kialakulását. Az ujjrendellenességeknek számos egyéb oka is lehet, az autoimmun betegségektől kezdve az alkoholizmuson át egészen az epilepsziáig. Emellett jó néhány veleszületett ujjtorzulás típus is ismert: az ujjak összenőhetnek, közöttük „úszóhártya” nőhet, hiányozhatnak vagy veleszületetten torzak is lehetnek.

Forradalmi újdonságok

A mesterséges ujj ízületeknek köszönhetően egyre több súlyos ízületi gyulladásban szenvedő, torzult kezű beteg nyeri vissza keze ügyességét. A kóros ízületet eltávolítják, majd a mesterséges ízületeket ezek helyére ültetik be.

Mit tegyünk?

Baleset vagy sportsérülés esetén tegyünk az ujjunkra jeges borogatást óránként 20 percre, és rögzítsük a sérült ujjat úgy, hogy ragtapasszal a szomszédos ujj(ak)hoz kötjük. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek a fájdalmat is enyhíthetik. Mielőbb forduljunk orvoshoz, hogy rendesen ellássa a sérülést és megállapítsa, hogy történt-e ujjtörés, ujjficam, ín- vagy szalagszakadás.

Az ízületi gyulladásos ujjaknak néha nagyon jót tesz a hő

Sok beteg a paraffinfürdőre esküszik. Melegítsük fel a paraffint kellemesen melegre (kb. 50 °C-osra) – de vigyázzunk, nehogy túl forró legyen! Merítsük fájó kezünket meleg fürdőbe, és tartsuk ott, amíg az hűlni nem kezd; ekkor fejtsük le bőrünkről a rádermedt anyagot. A paraffin többször is újramelegíthető, és a kezelés szükség szerint ismételhető. Ha az elváltozás csak egy-két ízületet érint – ilyen például a Bouchard-csomó -, akkor meleg teafilter is megfelelő lehet.

Az aszpirin, az ibuprofen és más, nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) enyhíthetik az ízületi gyulladással járó fájdalmat, és visszaszoríthatják a gyulladást. Ügyeljünk rá, hogy ezeket a készítményeket mindig étkezés közben vegyük be; ha ennek ellenére gyomorpanaszokat okoznak, használjunk olyan filmtablettát, amely csak a vékonybélben oldódik fel.

Az ujjak ismétlődő terhelés okozta fájdalmának és torzulásának házilagos kezelése egyszerű: pihentessük a csuklónkat és a kezünket, rögzítsük az érintett ujjakat sínnel, és tegyünk jeges borogatást a gyulladt és bedagadt ízületre. Forduljunk orvoshoz, mert az idejében megkezdett kezeléssel gyakran megelőzhető a tartós károsodás.

Figyelem! Ujjsérülés esetén ne késlekedjünk az orvos felkeresésével! A dolog ugyan jelentéktelennek tűnhet, ám az ínszakadás vagy más sérülés akár a kéz maradandó torzulásához is vezethet.

Kezelés

Az orvos röntgenfelvételeket készíttethet, hogy megállapítsa a sérülés mértékét. A kiváltó ok kezelése rendszerint tartósan megszünteti a fájdalmat. Sérüléskor esetleg műtétre van szükség, amelynek során összevarrják az elszakadt int, eltávolítják a fájdalmas összehúzódást okozó hegszövetet vagy szövetszalagokat, és az ízületet helyes állásba mozdítják.

Ha csonttörés is történt, a tört végeket összeillesztik, majd az ujjat rögzítik – sokszor különleges sín segítségével -, hogy zavartalanul gyógyulhasson. Az olyan ízületi gyulladásos fájdalom, amelyre nem hatnak a recept nélkül kapható NSAID-k, gyakran jól reagál ugyanezen szerek csak receptre kiadható, erősebb változataira. Néha kortizont vagy más szteroidot injektálnak az érintett ízületbe: ez igen gyorsan csillapítja a fájdalmat, mivel csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

A csomók eltávolításához vagy a súlyosan eltorzult ujjak helyreállításához műtétre lehet szükség; a legsúlyosabb esetekben az egész gyulladt ízületet eltávolítják, és mesterséges ízülettel helyettesítik. Emellett természetesen az alapbetegséget, például a reumás ízületi gyulladást is kezelik gyógyszerekkel.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A gyulladáscsökkentő hatású növényekből készített meleg borogatás vagy meleg pakolás a gyulladás mellett a fájdalmat is enyhítheti. Az ujjak kezelésére alkalmas gyógynövénypakolás készítéséhez főzzünk erős teát filteres gyömbérből. Három-négy percig tartó áztatás után vegyük ki a filtereket a forró teából, és azonnal tegyük rá azokat a fájó ízületekre! Ha ezután ujjainkat gézcsíkkal vagy tiszta ruhával is körbetekerjük, az segít a meleg benntartásában. A kihűlt filtereket dobjuk ki! (A gyömbértea fogyasztása is segít a gyulladás elleni küzdelemben.)[brbr]A kapszaicint – az erős paprika csípős hatóanyagát -tartalmazó balzsamok is enyhítik a fájdalmat, és csökkentik a gyulladást. A balzsamot naponta három-négy alkalommal kell óvatosan bedörzsölni a gyulladt ízületbe, de nagyon vigyázzunk, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, az ajakra vagy az orrba.
  • Hidroterápia: A langyos vízben való áztatás vagy a kéz sugármasszázsa enyhítheti a fájdalmat és a merevséget.
  • Masszázs: A masszázzsal csökkenthető az eltorzult ujjat körülvevő izmok merevsége, és a módszer segíthet a Dupuytren-kontraktúra okozta torzulás megszüntetésében is.
  • Táplálékkiegészítők: A napi 800-1000 NE adagban fogyasztott E-vitamin csökkentheti a gyulladást, és lassíthatja a Dupuytren-kontraktúrára jellemző szövetvastagodás súlyosbodását.
  • Gyógytorna: Ez a legjobb módszer arra, hogy a kézműtét után a kéz visszanyerje mozgékonyságát. A rehabilitációs terápia különösen hasznos, mivel itt megtanítják, hogyan végezhetők el a mindennapi feladatok deformálódott kézzel is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.