Magasvérnyomás kezelése

Tanácsok a hipertónia betegség felfedezésekor

Mit tanácsolhatnánk tehát annak a hipertóniában szenvedő beteg­nek, akinek most fedezték fel betegségét és gyógyszeres kezelést kezdenek nála? Mindenekelőtt: próbáljon hozzászokni a gondolat­hoz, hogy valószínűleg egy életre eljegyezte magát az egészség­üggyel.

Próbálja meg ezt a rossz hírt úgy fogadni, hogy önmarcangolással vagy környezetének tett szemrehányásokkal ne izgassa magát feleslegesen, mert ezzel a betegsége kezelését nehezíti meg. Próbálja meg rendezni függőben lévő, befejezetlen ügyeit, tegye túl magát a határidők szorításán, adja át a munka vagy terhelés egy ré­szét családtagjainak, illetve munkatársainak, de ugyanakkor ne te­gye magát betegebbé, mint amennyire az indokolt.

Elsősorban a fizi­kai aktivitását fokozza, de szellemi aktivitását se hagyja elpuhulni, keressen új hobbikat, próbáljon olyasvalamiben elmélyedni, amit mindig szeretett volna csinálni, de úgy érezte, munkája, a karrier szorítása ezt nem tette lehetővé.

Rendszeresség, türelem, együttműködés

Aki eddig nem volt rá képes, hogy idejét, dolgát beossza és mindenüvé utolsó pillanatban rohant, az próbálja megszokni a rendszerességet, hagyjon magának mindig elegendő időt arra, hogy önmagát utolérje.

Az orvos tanácsait úgy fogadja meg, hogy mindig párbeszédben legyen az orvossal: számoljon be neki minden apróságról, kérje ki a véleményét, magyaráztasson meg mindent, ami a betegségére vo­natkozik.

A hipertónia kezelése nem képzelhető el a beteg aktív rész­vétele nélkül, és ez az aktivitás nem korlátozódhat kizárólag arra, hogy a beteg önmagának rendszeresen méri a vérnyomását. Lehető­leg sose változtassa meg gyógyszerelését anélkül, hogy előtte ne be­szélt volna akárcsak telefonon orvosával. Ne feledje el, hogy a gyógyszerek többsége nem azonnal, sőt egyik-másik csak napok vagy hetek múlva fejti ki a vérnyomáscsökkentő hatását, nincs tehát értelme úgy gondolkozni, hogy,,most fáj a fejem, bekapok gyorsan egy Dopegytet vagy „úgy érzem, most lement a vérnyomásom, abbahagyom egy kicsit a gyógyszereket”.

Ha valaki önmagának méri a vérnyomását, sose essen pánikba, ha váratlanul nagyon alacsony vagy nagyon magas értékeket jelez a műszer, hogy éppen a modern, elektronikus vérnyomásmérők na­gyon nagyot tudnak tévedni, ha nem pontosan helyezik fel a man­dzsettát. De ha bebizonyosodik, hogy valóban nagyon kiugró vérnyomása van a betegnek, akkor is a legjobb módszer lefeküdni, és pár perc múlva újra megmérni a vérnyomást.

Ájuláskor teendők

Később látni fogjuk, hogy ma már egyszerű, mindenki által használható módszer van ar­ra, hogy a vérnyomást gyorsan és hatásosan csökkentsük anélkül, hogy kórházba kellene feküdni. Ha viszont nagyon le­ment volna a vérnyomás, akkor sem kell megijedni, ritkán szokott annyira lezuhanni, hogy ez ájulást okozzon legfeljebb csak akkor, ha valaki fekvő helyzetből hirtelen feláll. Kávé ivása jót szokott ten­ni, ájuláskor vízszintes testhelyzetben gyorsan rendeződni szokott a vérkeringés esetleg az arc vagy a szívtájék hideg vízzel való dör­zsölése hasznos lehet, de legtöbbször erre nincs is szükség, mert amint fekszik a beteg, rögtön visszanyeri eszméletét.

Természete­sen, ha súlyosabb szövődményre van gyanú pl. mellkasi fájdalom is kíséri az ájulást, akkor orvost kell hívni. Az ilyen ijesztő epizódok is, sajnos előfordulhatnak a magas vérnyomásos beteg életében, de a legtöbb beteg soha ilyen helyzetbe nem kerül, élete csöndesen, nyugodtan zajlik, időnként laboratóriumi, EKG- és szemfenéki ellenőrzésre megy el, szorgalmasan szedi a gyógyszere­ket és egy idő múlva ez olyan természetessé válik számára, hogy szinte észre sem veszi, amikor beveszi és közben éli az egészséges emberek életét, csak bizonyos nem túl fontos dolgokat vonva meg magától.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.