Gyógynövények

Dió gyógyhatása – felhasználása belsőleg és külsőleg

Közönséges dió

Elő-Ázsiában, Dél-Kelet-Európában őshonos, 10-20 méter magas fáról van szó a közönséges dió esetében. A hagyományok szerint régen előszeretettel ültették állattartásra alkalmas helyek közelébe, ugyanis erőteljes illata a vérszívó rovarokat természetes módon tartotta távol. Napjainkban szinte nincs is olyan része a diófának, amelyet ne hasznosítanánk, méghozzá kiváló eredményekkel.

A diófa kérge szürkésfekete, sima felületű. A levelek 20-25 centiméter hosszúak, ellipszisre hasonlítanak. A virágok a hajtások csúcsán helyezkednek el, és májusban nyílnak. Ekkor a szél porozza be őket, majd a termés húsos fala a zöldről barnára válik. A csonthéjas termésnek leveleit és termésburkát szokták felhasználni, valamint az egészséges leveleket júniustól augusztusig szokták gyűjteni.

Milyen alkotórészekből áll a diólevél?

A jellegzetes kesernyés ízért a cserző-anyagok, a keserűanyagok felelősek, de megtalálhatóak benne növényi flavonoidok, kávésav, C-vitamin és illóolajok is.

Milyen hatással bír a gyógynövényként használatos levél?

Fertőtlenítő, összehúzó hatása van, de elősegíti az emésztést és vértisztító jellemzőkkel is bír.

Hogyan használjuk a diófa levelét?

A belőle készült teát gyomor-, és bélhurut esetén, hasmenés alkalmával, vagy étvágytalanságra is javasolt inni. Magas vérnyomás elleni szerként is ajánlott fogyasztása.

Hogyan használható külsőleg?

A számos kellemetlenséggel járó ekcéma, bőrgombásodás és gennyes bőrgyulladások esetén kiválóan alkalmazható a diófa leveléből készült forrázat, de pattanásos bőr és fekélyek esetén is javasolt. Körülbelül 5 grammnyit kell két deciliter vízzel leforrázni, majd öt perc után leszűrhető. A borogatás mellett fürdőkúraként is érdemes bevetni akkor, ha aranyérre vagy bőrkiütésekre keresnénk az ideális megoldást. Ekkor 200 grammnyi forrázatát kell egy kád vízhez hozzáadni.

Közönséges dió

Miből áll a termésburok?

A termésburok, vagy más néven diókopács többek között cserzőanyagokat, C-vitamint, citromsavat, almasavat, cukrokat, kalciumsókat, juglont és hidrojuglont tartalmaz, és remek izzadásgátló, összehúzó jellemzőkkel bír.

Hogyan használjuk fel?

Fontos tudni, hogy használata belsőleg nem ajánlott, kizárólag külsőleg, izzadásgátlóként alkalmazható, fürdőkúra formájában.

Mire jó a dióbél?

Az olajos magvakból készült hidegen sajtolt olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ami kiválóan alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére. Elegendő csak naponta egy-két kávéskanállal elfogyasztani belőle. Remek választásnak bizonyul salátákhoz, ráadásul vérszegénység és sápadtság ellen is hatékony csodaszer. A dió hosszú idejű eltarthatósága érdekében napon érdemes szárítani azt tárolás előtt.

Érdekesség: A diót olívaolajban kifőzve barna hajfestéket kaphatunk. A diófa levelét tartalmazó krémek pedig természetes önbarnítóként használhatóak.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.