Masszázs fajták

A kar és kéz kezelése, masszírozása

A kar és a kéz túlzott igénybevétele esetén a masszázs sokat segíthet bizonyos problémák megelőzésében, illetve enyhítésében. Ezek közé tartoznak az ismételt megerőltetés okozta sérülések (RSI), például a kéztőalagút-szindróma, valamint az ízületi bántalmak és a bőrszárazság.

Masszázs ízületi gyulladás ellen

A fekete bors, a kamilla, a gyöm­bér, a levendula, a rozmaring és a kakukkfű illóolaja köztudottan enyhíti az ízületi gyulladás, illetve a porckopás tüneteit. Egy- vagy kétféle illóolajból pár cseppet vegyítsünk el 20-30 ml hordozó­olajjal, majd lassan és óvatosan dörzsöljük be vele az érintett területet.

Ismételt megerőltetés okozta sérülések

Ha munka közben nagyon sokszor ismételjük ugyanazokat a mozdu­latokat (például a számítógép billentyűzetét nyomkodjuk, kat­tintgatunk az egérrel), csak néhány izom dolgozik, ám azok annál in­tenzívebben. Az ilyen huzamosabb ideig tartó megerőltetés sérülések­hez, leggyakrabban kéztőalagút-szindróma kialakulásához vezet. Mindenekelőtt keressük fel az orvost, mert az ilyen problémák szakszerű kezelést igényelnek.

Kar nyújtása

  1. Fektessük alkarunkat tenyérrel felfelé az asztalra vagy tartsuk meg, és
    hüvelykujjunkkal (esetleg a többi négy ujjal) dörzsöljük át az izmokat. Akkor a leghatékonyabb a kezelés, ha lassan, enyhe nyomást kifejtve masszírozunk.Jól dolgozzuk át a könyökhajlat körüli részt, mivel ott tapadnak a karizmok.
  2. Az egyik kart kézfejjel felfelé fordítva könnyedén helyezzük a másik karunkra, majd hüvelykujjunkkal masszírozzuk át az alkar külső részét, oldalirányban is. Cseréljük meg a tartást, és végezzük el a masszázst a másik oldalon is.
  3. Egyik karunkat fektessük végig a combon, és masszí­rozzuk meg a másik alkarral. Kezdjük a könyökhajlat felett, és haladjunk lefelé körkörös mozdulatokkal. Igény szerint felvihetünk egy kevés olajat is a bőrre (így könnyebben „csúszik” egyik kar a másikon).
  4. Az egyik kezet tartsuk magunk előtt könyökben behajlítva, majd a másik tenyerünkkel feszítsük hátra, a csukló felé az ujjakat. Maradjunk így mintegy tíz-tizenöt másodpercig, majd engedjük el, és ismételjük meg. Amennyiben fájdalmat érzünk, ne erőltessük, inkább hagyjuk abba a gyakorlatot.
  5. Ez a nyújtás az RSI által érintett feszítőizmokra irányul. Az egyik kezet tartsuk magunk előtt könyök­ben behajlítva, majd másik tenye­rünkkel enyhén nyomjuk lefelé. Maradjunk így körülbelül tíz-tizenöt másodpercig. Engedjük el, aztán óvatosan, erőltetés nélkül ismételjük meg a gyakorlatot.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.